Julkaisut

Ilmari Kiannon 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumat

Julkaistu 5.2.2024 Muokattu 5.2.2024
Kuvituskuva Kiannon työhuoneen kirjoituspöydältä.

Suomen kirjallisuuden suuren vaikuttajan Ilmari Kiannon 150-vuotisjuhlaa juhlitaan monipuolisesti vuoden 2024 aikana. Juhlavuoden tapahtumat tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua Kiantoon ja hänen perintöönsä.

Juhlavuoden järjestämisestä vastaavat Suomussalmen kunta, Kainuun liitto ja Ilmari Kianto -seura. Yhteistyö näiden tahojen välillä on mahdollistanut laajan ja monipuolisen ohjelmiston, joka kattaa erilaiset tapahtumat seminaareista kulttuuritapahtumiin. Suomussalmen kunta on ylpeä voidessaan isännöidä juhlavuotta, ja Kainuun liitto on antanut merkittävän panoksensa juhlavuoden toteuttamiseen alueella. Ilmari Kianto -seura puolestaan on toiminut aktiivisesti varmistaen, että juhlat kunnioittavat Kiannon perintöä ja tarjoavat unohtumattoman kokemuksen osallistujille. Seura toteuttaa myös laajan kattauksen omia juhlavuoden tapahtumia, joihin pääset tutustumaan osoitteessa www.ilmarikianto.fi

Juhlavuoden kunniaksi julkaistun "Ilmari Kiannon kootut runot" on toimittanut Ilmarin tytär Raija-Liisa Kianto. Teos tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Kiannon runotuotantoon sisältäen kaikki seitsemän julkaistua runoteostaan. Runot ovat peräisin ajalta, jolloin Suomi oli vielä Venäjän vallan alaisuudessa, ja Kianto oli alle 34-vuotias. Raija-Liisa Kianto kuvailee kokoelman tarjoavan syvällisen läpileikkauksen runoilijan kehityksestä nuoresta, ujosta haaveilijasta rohkeaksi totuudenetsijäksi. Runot heijastavat nuoren runoilijan vaatimusta oikeudesta, vapaudesta ja suomen kielen elintilasta sorretulle kansalle.

Toukokuussa julkaistava Kianto-äänite, "Hämyn lapsi", tuo yhteen 25 Kiannon runoa. Äänitteen luoja, Liisa Vähäsarja, on tehnyt merkittävää työtä kootessaan yhteen palan kulttuuriperintöä. Äänite tarjoavaa kuulijoilleen ainutlaatuisen musiikillisen matkan Kiannon runomaailmaan, ja se täydentää juhlavuoden tapahtumakokonaisuutta. Mukana äänitteellä mm. Hedvig Paulig, sopraano; Juha Kotilainen, baritoni ja Liisa Vähäsarja, piano. Juhlavuoden äänite julkaistaan juhlakonsertissa Suomussalmen kirkossa 3.5.2024 klo 19.

Näiden julkaisujen kautta juhlistetaan Ilmari Kiannon perintöä kirjallisesti ja musiikin keinoin, tuoden esiin hänen vaikutustaan suomalaiseen kulttuuriin ja kirjallisuuteen. Tiedot julkaisujen saatavuudesta ja julkaisutilaisuuksista päivitetään juhlavuoden verkkosivustolle ja Ilmari Kianto -seuran verkkosivuille.

Juhlaseminaari 3.-5.5.2024. Karhulanvaaran koulu, Suomussalmi

Viikonlopun mittaisessa seminaarissa ovat mukana mm. Teemu Keskisarja, Juha Hurme ja Helena Hyöty. Perjantaina alkavan juhlaseminaarin yhteydessä julkistetaan juhlavuoden äänite juhlakonsertilla Suomussalmen kirkossa klo 19.

Kianto-kvartetti ja lukuisat kiinnostavat seminaaripuhujat kutsuvat mukaansa lauantaina seminaariin. Juhlaseminaari Karhulanvaaralla huipentuu ainutlaatuiseen Kianto-teemaiseen päätöspuheenvuoroihin. Viikonloppu tarjoaa syvällisen sukelluksen Ilmari Kiannon elämään ja tuotantoon.

Viikonlopun ohjelmaa täydentävät herkulliset Kianto-teemaiset kahvit ja lounaat, joiden aikana osallistujilla on tilaisuus rentoutua, nauttia paikallisista herkuista ja jakaa ajatuksiaan seminaarin annista.

Syntymäpäiväjuhla ja patsasjuhla 7.5.2024 Jalonniemi, Suomussalmi

Juhlaohjelma julkaistaan myöhemmin.

Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahaston vuosijuhla 7.5.2024. Ruukinkankaan koulu, Suomussalmi

Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahaston vuosijuhlassa muistamme 150-vuotista Kiantoa. Juhlaohjelma julkaistaan myöhemmin.

Kansanjuhla 30.6.2024. Kaunisniemen kesäteatteri, Suomussalmi

30.6.2024 Suomussalmen kesäteatterilla nähdään musiikkinäytelmä Pulkkilan pappilasta Nietussaaren rauhaan, joka kuvaa kattavasti Kiannon elämän vaiheet aina syntymästä kuolemaan.

Muut tapahtumat:

10.3.2024: Turjanlinnan poropäivät Turjanlinnan alueella
2.5.2024: Suuri valokuvanäyttely ja Kianto-näyttely pääkirjastossa
6.5.2024: Ilmari Kianto -seuran 40-vuotisjuhlailtamat Seurahuoneella
13.6.2024: Opastettu retki Kianta-laivalla Kirkkosaareen
27.6.2024: Opastettu retki Postineidin maisemiin
7.7.2024: Yöpurjehtija-konsertti Rimpilän koululla
10.7.2024: Opastettu retki Kianta-laivalla Kirkkosaareen
17.7.2024: Opastettu retki Postineidin maisemiin
25.8.2024: Kiannon Talvisota -päiväkirjat ja yhteislaulutilaisuus

Seuraa tapahtumia verkossa: www.suomussalmi.fi/kianto150 ja www.ilmarikianto.fi

 

Tervetuloa Suomussalmelle viettämään Kiannon juhlavuotta!

Erno Heikkinen
Suomussalmen kunnanjohtaja

Pentti Malinen
Ilmari Kianto 150 -juhlatoimikunnan puheenjohtaja

Raija-Liisa Kianto

Lisätietoja:
Veera Tavila
Kulttuurituottaja, Suomussalmen kunta

Share page: