Julkaisut

Gutsulia Teatteri Retikassa 9.2.

Julkaistu 5.2.2024 Muokattu 5.2.2024

Häikäiseviä ja ilmeikkäitä liikkeitä, virtuoosihyppyjä, salamannopeita kiertoja ja vertaansa vailla olevia tanssien dynamiikan muutoksia.

UKRAINALAIEN TANSSI- JA LAULUYHTYE GUTSULIA
(Ivano-Frankivsk, UKRAINA)
Suomussalmella 9.2. klo 18
Teatteri Retikka
Liput verkkokaupasta 5e


UKRAINALAISIA TANSSEJA JA LAULUJA KARPAATEILTA KASAKKA-UKRAINAAN
Ukrainalainen kansallinen tanssi- ja lauluyhtye Gutsulia on ammatillinen taideryhmä, joka perustettiin vuonna 1939 Stanislawowissa (nykyään Ivano-Frankivsk). Tämä ei ole vain yksi Ukrainan tunnetuimmista laulu- ja tanssiryhmistä, vaan myös maan ainoa yhtye, joka on järjestänyt yli 12000 konserttia taiteellisen toimintansa aikana. He ovat kiertäneet menestyksekkäästi maailmaa Kanadassa, Kreikassa, Italiassa, Puolassa, Itävallassa, Saksassa, Ranskassa ja monissa muissa maissa yleisön suosionosoituksin.


Ryhmän ohjelmisto on erittäin monipuolinen ja perustuu ukrainalaiseen kansantanssiin. Yhtyeen konserttiohjelma esittelee ukrainalaisia kansantansseja Ukrainan eri alueilta. Sytyttävät Bukovinan ja Volynian tanssit muuttuvat kasakkakilpailuiksi, jotka ovat täynnä erilaisia temppuja. Lyyristen naistanssisävellysten sujuvat ja synkronisesti hiotut liikkeet heijastavat Keski- ja Itä-Ukrainan perinteitä. Erillinen osa konserttiohjelmaa on Karpaateilla sijaitsevan Länsi-Ukrainan alueen Gutsulian alueen tanssit (Gutsulit ovat pääosin Ukrainan Karpaattien vuoristoseudulla elävä itäslaavilainen etninen ryhmä). Yhtyeen esitystavassa on kokonainen paletti gutsulien koreografista ja laulullista perintöä.

Jokaisessa yhtyeen ohjelmiston tanssissa on runsaasti fantastisia temppuja, pienimpiin yksityiskohtiin asti hiottuja liikkeitä ja ylellisiä pukuja.
Taiteilijoiden puvut eivät ole vain näyttämöasuja, vaan todellisia kansantaideteoksia, jotka hämmästyttävät katsojan mielikuvitusta loistokkuudella, hienolla käsinkirjonnalla sekä puu- ja metallikuvioinneilla.

Värikkään lisän Gutsulian tanssiohjelmaan tuo laulaja Larysa Borysenkon esiintyminen. Hänen ohjelmistoonsa kuuluu tunnettuja ukrainalaisia lauluja. Larysa Borysenko on ennen kaikkea luova persoona ja laulajana ammattilainen. Hänen esiintymistaitonsa ja taiteellinen lahjakkuutensa saavat kuulijat haltioihinsa aitoudellaan ja hänen upea äänensä saa heidät osoittamaan suosiotaan seisaaltaan.

Konserttiohjelmassa, jonka Gutsulia esittää Suomen kiertueellaan, on ensi talvena mukana 9 taiteilijaa.
Häikäiseviä ja ilmeikkäitä liikkeitä, virtuoosihyppyjä, salamannopeita kiertoja ja vertaansa vailla olevia tanssien dynamiikan muutoksia - tämä on ainutlaatuinen värin, energian ja taiteellisuuden liitto, jonka ukrainalainen kansallinen laulu- ja tanssiyhtye Gutsulia tarjoaa yleisölle Suomessa talvella 2024.

Share page: