Muuttajalle

Suomussalmen visio on olla:

 

  • koti, jossa arjen helppous, monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja asumisen viihtyisyys kohtaavat.
  • muuttovoittopaikkakunta, joka houkuttelee jatkuvasti uusia asukkaita kiinnostavilla asumismahdollisuuksillaan, luonnonläheisillä aktiviteeteillaan sekä monipuolisilla palveluillaan ja työmahdollisuuksillaan.
  • kasvava matkailukohde, joka tunnetaan aktiivisen luontoliikkujan Hossasta, Raatteentien historiasta sekä vivahteikkaasta kulttuurista.
  • yrittäjäystävällinen kunta, jossa menestyvät yritykset työllistävät monipuolisiin tehtäviin biotaloudesta teknologiateollisuuteen.

 

Laajojen selkosten ja kirkkaiden vesistöjen Suomussalmella on tilaa asua ja yrittää! Ylpeytemme Hossan kansallispuiston lisäksi meiltä löytyy runsain mitoin mahdollisuuksia retkeilyyn ja muihin luontotouhuajan harrastuksiin ympäri laajaa pitäjää. Keskustaajama Ämmänsaaresta löydät monipuoliset palvelut.

Liikunnanluonnossa liikkumisenmetsästyksenkalastuksen ja kulttuurin harrastajalle Suomussalmi tarjoaa mitä parhaimmat mahdollisuudet asumiseen ja mökkeilyyn.

Viihtyisää arkea isommille ja pienemmille

Syksyllä 2022 aloittanut Ruukinkankaan uusi yhtenäiskoulu tarjoaa loistavat puitteet koulupäiviin ja kuntalaisten harrastuksiin, kuten kansalaisopiston kursseihin. Virkistyskylpylä Kiannon Kuohutjäähalli, liikuntahalli ja muut liikuntapaikat luovat toimivat puitteet aktiiviselle elämälle.

Kulttuuritarjontaa pidetään Suomussalmella arvossa ja esimerkiksi Kaunisniemen kesäteatterinäyttämö on uudistettu yhdessä teatteri Retikan kanssa. Kaunisniemen upeisiin maisemiin sijoittuvan näyttämöalueen tarjontaan kuuluu Retikan kesäteatterinäytösten lisäksi keikkoja ja kulttuuritapahtumia. Kesäkauden ulkopuolella voit nauttia Kino Retikan elokuvatarjonnasta.

Asumisen unelmat toteen

Haave omakotitalosta tai mökistä järven rannalla on meillä mahdollista toteuttaa. Rakennuspaikkoja kodin tai lomapaikan rakentamiseen löytyy laajalla skaalalla asemakaava-alueelta palveluiden ääreltä aina erämaajärven rannalle hiljaisuutta kuuntelemaan.

Huhtikuussa 2023 vireille tulleen Kaunisniemen osayleiskaavan muutoksen myötä Merkkivirran tontit tuodaan omakotitalorakentamisen piiriin, joten uuden kodin paikkaa kannattaa katsella kesän aikana Merkkivirran särkkämaisemasta. Parin kilometrin päässä Ruukinkankaan uudelta koululta sijaitsevat Ahonrannan tontit ovat 5/2023 alkaen ostamisen lisäksi myös vuokrattavissa.

Kunnan ja Laatumaan tonttitarjonnan lisäksi tontteja löytyy hyvin myös yksityisiltä kiinteistönvälityssivuilta, kuten Etuovesta, Oikotiestä ja Torista.

Kysy lisätietoja rakennuspaikkojen käyttötarkoituksen muutoksista rakennusvalvonnasta.

Laadukasta vapaa-aikaa

Suomussalmella asuminen mahdollistaa monen luontoihmisen unelman, eli luontokohteessa viipyilyn vuoden ympäri. Laajasta retkeilyreitistöstä löytyy tarjontaa niin vaeltajillemaastopyöräilijöillemelojille tai vaikkapa suppaajille. Lumisten talvien myötä olosuhteet ovat takuukunnossa hiihtäjille, lumikenkäilijöille ja kelkkailijoille. Ämmänsaaren laadukkaat liikuntapaikat mahdollistavat monipuolisen harrastamisen uinnista frisbeegolfiin ja Kianta-Opiston tarjonnasta löytyy vaihtoehtoja kulttuurin ja käden taitojen harjoittajille.

Suomussalmi tarjoaa hulppeat puitteet metsästäjä-keräilijöille. Valtion mailta löytyy esimerkiksi pienriista-alueita 316 180 hehtaarin verran. Suomussalmi kuuluu vapaan metsästysoikeuden kuntiin, joten kunnan vakinaiset asukkaat voivat metsästää valtion mailla ilman erillistä metsästyslupaa. Vapaata metsästysoikeutta arvostetaan ja metsällä liikutaan luontoa kunnioittaen.

Suomussalmen 3511 veden joukosta löytyy monipuolisesti kalastuskohteita. Esimerkiksi Jalonuoman ja Hossan esteettömät kohteet soveltuvat kaikille heittelijöille. Noin 50 kilometrin pituinen Kiantajärvi on kalavesi parhaasta päästä tarjoten vaihtelevasti eri lajeja ja kalastusmahdollisuuksia.

Suomussalmen laajoilla selkosilla riittää tilaa ja rauhaa marjojen, sienten ja villiyrttien keräilyyn. Paikallisruokaa arvostavat voivat itse kerätyn ja pyydystetyn ruoan lisäksi ostaa tuotteita myös paikallisten tuottajien valikoimista.

Työtä tarjolla

Suomussalmella on monipuolisesti useiden alojen työpaikkoja tarjolla. Valmistava teollisuus on Suomussalmella monipuolista ja työpaikkoja löytyy esimerkiksi elektroniikka-, rakennuselementti-, luonnonmarja-, kaivannais-, metalli-, leipomo- ja makeistuotannon aloilta.

Matkailu-, ravintola-, palvelu-, kuljetus-, rakennus- ja sote-aloille haetaan myös säännöllisesti uusia työntekijöitä. Kunnan elinvoimapalvelut seuraavat työvoiman kysyntää tiiviisti, joten ajantasaisia työpaikkavinkkejä voit kysäistä meiltä milloin vain.

Tervetuloa yrittämään

Osana Business Kainuu -yrityspalveluyhteisöä toimivat Suomussalmen kunnan elinvoimapalvelut ovat aloittavan tai Suomussalmelle siirtyvän yrittäjän tukena. Olemassa olevan yritystoiminnan ostaminen on usein hyvä tapa yrittäjyyden aloittamiseen, joten tietoa omistajanvaihdosyrityksistä kannattaa kysäistä elinvoimapalveluista.

Kunta, yrittäjät ja muut yhteistyökumppanit tapaavat toisiaan säännöllisesti yrittäjätilaisuuksissa. Niin uudet yrittäjät kuin jo kokeneet konkariyrittäjät ovat tervetulleita mukaan tapaamisiin.

Hyödyllisiä linkkejä muuttajalle