Julkaisut

Suomussalmen vanhus- ja vammaisneuvosto maisteli kotiaterioita

Julkaistu 29.4.2024 Muokattu 29.4.2024
Kuusi henkilöä istuu pitkän pöydän äärellä aterioimassa. Kolme henkilöä seisoo pöydän päässä ja ottaa rasioista ruokaa.

Suomussalmen vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenet maistelivat viime viikolla Kainuun hyvinvointialueen kilpailuttamia kotiin vietäviä aterioita.  Ehkä pieneksi yllätykseksikin ateriat todettiin maittaviksi ja runsaiksi. Etenkin hyvänmakuiset ja rakenteeltaan hyvinä säilyneet perunat saivat kehuja. Keitettyjä perunoita oli annoksessa monta. 

Vanhus- ja vammaisneuvosto päätti järjestää maistelutilaisuuden, koska jäsenille on tullut paljon kielteistä palautetta kylminä toimitettavista aterioista, ja etenkin niiden mausta tai oikeammin mauttomuudesta. Palautetta on tullut eniten palvelun piirissä olevien omaisilta. 

“Meillä itsellämme ei ollut kokemuksia aterioista, ja halusimme saada niistä tuntumaa, jotta voimme kertoa mielipiteemme, vanhus- ja vammaisneuvostona ja henkilökohtaisesti”, Suomussalmen vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Marja-Liisa Holappa perustelee.  

Compass Groupilta asiakkuuspäällikkö Piia Kenkimäki ja logistiikasta vastaava Lauri Roslin kantoivat kolme isoa kylmälaatikollista aterioita kylmine jälkiruokineen Kumppanuustalolle, jossa viisi erilaista ateriaa lämmitettiin tavalliseen tapaan mikrolla. 

Ateriat olivat normaalissa tuotannossa olevia aterioita, mukaan ei sattunut yhtään kalaruokaa. Raatilaiset maistelivat tomaattista naudanlihapataa, maksapihvejä, makkarakastiketta, luumuporsasta ja kalkkunakeittoa. Jälkiruokina oli mustikkarahkaa, marjakiisseliä ja mansikkariisipuuroa.  Lauri Roslin kertoi kalaruokien yleensä perustuvan johonkin vaaleaan kalaan tai järvikalaan. 

Makustelun perusteella ateriat tosiaan saivat hyvät arviot. Joihinkin raatilaiset olisivat kaivanneet lisää suolaa, jota kotioloissa olisi helppo lisätä. Suolaa aterioissa on enintään ravintosuositusten mukainen määrä.   

Testaajat sanoivat ymmärtävänsä hyvin hyvinvointialueen ateriapalvelua käyttävien ja heidän omaistensa harmistuksen, koska muutos päivittäin tuoduista lämpimistä aterioista harvemmin tuotuihin kylmiin ja itse lämmitettäviin aterioihin on todella suuri. Kielteinen palaute on ollut voimakkaampaa muutoksen alkuaikoina, eli vuoden alussa. 

Hinta toki puhutti. Yhdeksällä eurolla saa noin kolmasosan päivän ravintotarpeesta tyydytettyä kotiin tuodulla aterialla. Lisäksi on hankittava ruokajuoma, leivät, levitteet ja tuoresalaatit.  

 

Teksti ja kuva: Tuula Leskinen.

Share page: