Julkaisut

Vieraslajit Veks! -hanke on käynnistynyt 

Julkaistu 10.6.2024 Muokattu 10.6.2024
Puolipilvinen taivas taustalla, keskellä hankkeen logo, ylhäällä Ekokympin ja Ely-keskuksen logot, alareunassa EU-rahaston ja Leadereiden logot.

Kaksivuotinen Vieraslajit Veks! -hanke on käynnistynyt Kainuun ja Vaalan kunnissa.  

Vieraslajit Veks! -hankkeessa edistetään yleistä tietoisuutta vieraslajeista, tehdään konkreettisia toimenpiteitä haitallisten vieraslajien torjumiseksi ja tuetaan Kainuun monimuotoisen luonnon ja perinnemaisemien säilymistä. 

Yleisimpien vieraskasvien lisäksi hankkeessa torjutaan myös minkkiä ja supikoiraa. Erityistä huomiota kiinnitetään jättiputken torjuntaan sekä yksityisillä että julkisilla mailla. 

Vieraslajien torjunnasta pyritään saamaan helppoa ja mukavaa. Joukkoistetun Crowdsorsa-mobiilipelin kuntalaisia palkitaan vieraslajien torjunnoista myös rahallisesti. 

Kahden toimintavuoden aikana järjestetään muun muassa talkoita, kokeiluja ja tiedotusta. Yhteistyötä kylien, koulujen ja metsästysseurojen kanssa kehitetään, jotta vieraslajitietoisuutta ja torjuntoja saataisiin juurtumaan osaksi kesän puuhasteluja. Koko hankealueen metsästysseurojen käyttöön hankitaan minkki- ja supikoiraloukkuja. 

Ekokymppi ottaa hankealueella vieraslajijätteen vastaan maksutta. Vieraskasvijätteen käyttämistä biokaasulaitosten syötteenä tutkitaan. 

Talkoista, ja kaikesta muustakin, ilmoitetaan sosiaalisen median kanavissa, jotka löytyvät hakusanalla Vieraslajit Veks.  

Hankkeen rahoittavat Ely-keskuksen kautta Euroopan unionin maaseuturahasto, Elävä Kainuu Leader, Oulujärvi Leader, Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi ja kaikki yhdeksän kuntaa omarahoitusosuuksillaan. Hankkeen hallinnoi Ekokymppi.  

Vieraslajien kartoitus ja torjunta mobiilipelin avulla 

Kainuun ja Vaalan joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 17. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden. 

Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löydettyjä tai kartalle jo merkittyjä lupiini-, jättipalsami- tai kurtturuusuesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitilille. 

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea. 

Lisätiedot: 

Puhelin/whatsapp: 044 7100 144  
Sähköposti: ville.juntunen@ekokymppi.fi 
Instagram: @vieraslajitveks 
Facebook: @vieraslajitkainuu 

 

Share page: