Julkaisut

Suomussalmen kunnan tukemalle lastenhoitoavulle on kysyntää – MLL kouluttaa jälleen uusia hoitajia

Julkaistu 19.4.2024 Muokattu 22.4.2024
Lastenhuoneessa keltaisessa paidassa vaaleatukkainen pikkupoika leikkii värikkäällä palapelillä, hänen takanaan on raidalliseen paitaan pukeutunut nuori nainen, jonka eteen ojennettu käsi tarttuu punaiseen palaan.

Suomussalmen kunta tukee kunnan lapsiperheitä kustantamalla maksimissaan 12 tuntia kuukaudessa MLL:n lastenhoitoapua suomussalmelaisille perheille, joilla on alle 4-vuotias lapsi. Vuonna 2023 kokeiluna käynnistynyt lastenhoitoapu saa jatkoa myös vuonna 2024. 

Lastenhoitoapua käyttäneet perheet ovat olleet tyytyväisiä, toiveena on saada rinkiin lisää hoitajia. 

Vapaus tehdä rauhassa asioita 

“Omaa jaksamista parantaa, kun saa rauhassa tehdä asioita, ja tietää, että lapsella on luotettava hoitaja”, 2,5-vuotiaan Aakun äiti Jenni Toivanen sanoo. 

Aakun vanhemmat Jenni ja Miikka Toivanen ovat joulukuusta lähtien olleet Suomussalmen kunnan tukeman MLL:n lastenhoitoavun säännöllisiä käyttäjiä. 

Haastattelupäivänä Toivaset suuntaavat yhdessä kuntosalille. Jenni tekee mielellään ruokaa, muita kotitöitä tai käy koirien kanssa lenkillä, kun tuttu hoitaja Senni Piirainen touhuaa pojan kanssa. 

Lapsenhoidon maksuttomuus madalsi kynnystä ottaa hoitaja. Toivaset ovat valmiita myös maksulliseen lapsenhoitoapuun, etenkin, jos maksaminen olisi yksinkertaisempaa kuin mitä se nyt on. Mieluiten he pitäisivät saman tutun hoitajan. 

Lukiolainen Senni Piirainen on Aakun vakiohoitaja. Hän pitää työstä, vaikkei lastenhoitoalalle tähtääkään. Työstä saa kuitenkin vähän rahaa ja kokemusta. 

Viime syksynä MLL:n lastenhoitokurssin käynyt Senni käy Aakun hoitamisen ohella säännöllisesti kerran viikossa toisessa perheessä ja satunnaisesti muualla.

Maksuttomuus madalsi kokeilukynnystä 

Helmikuussa ensimmäisen kerran MLL:n lastenhoitoapua käyttäneet Veera Räisäsen ja Toni Tauriaisen ovat tyytyväisiä tuttuun hoitajaan ja koko palveluun. Alkuvuodesta vanhempainvapaalta töihin palannut Veera huomasi ilmoituksen maksuttomasta lastenhoitoavusta ja päätti kokeilla. Ensimmäinen kerta järjestyikin pian. 

Maksuttomuus madalsi kynnystä ryhtyä kokeilemaan lastenhoitoapua. Ilman kunnan tukea palvelu olisi maksullista, eikä silloin 8-vuotiaalle Peetulle ja vähän yli vuoden ikäiselle Leenille tilattaisi hoitajaa ainakaan joka viikko. 

Suomussalmen Kirkonkylällä asuvan perheen lastenhoitoapu riippuu paljolti tutun hoitajan aikatauluista ja kulkumahdollisuuksista. Perhe pyrkii hyödyntämään apua säännöllisesti, mutta taukoja tulee myös lasten sairasteluista. 

Lastenhoitajan läsnäolo mahdollistaa äidille hieman omaa aikaa, sekä harrastuksissa tai vaikka kaupassa käymisen silloin kun perheen isä on iltavuorossa töissä. Jos molemmat vanhemmat ovat kotona, saavat he hetken yhteistä aikaa. 

Veera Räisänen toivoo sekä kunnan tuen hoitoavulle että tutun hoitajan jatkavan vielä vuosia. Vaikka “oma” hoitaja on mieluinen, toivoo hänkin, että useampia nuoria kouluttautuisi lastenhoitoapuun, jotta palvelua pystyisi hyödyntämään mahdollisimman moni.

MLL:n lastenhoitokurssi kesäkuussa 

Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitokursseja järjestetään vastuuntuntoisille henkilöille, joilla on kiinnostusta ja aikaa hoitaa eri-ikäisiä lapsia. Kurssi antaa perustaitoja lasten hoito- ja leikkitilanteisiin, tietoa eri-ikäisten ja erilaisten toiminnoista ja tarpeista sekä antaa valmiuksia itsenäiseen työskentelyyn lapsiperheissä. Kurssille voi osallistua 15-vuotiaana. MLL:n lastenhoitotehtävissä voi toimia 16 vuotta täytettyään. 

Seuraava lastenhoitokurssi järjestetään kesäkurssina (50 h) 3.–7.6.2024 Zoom-yhteyden kautta. 

Osallistuja tarvitsee tietokoneen tai älylaitteen, jossa on internet-yhteys sekä web-kamera ja kaiuttimet/kuulokkeet puheyhteyden luomiseksi. 

Materiaalit toimitetaan sähköpostitse ennen kurssin alkua. Kurssin hinta on 20 €.  

Aikataulu: 

  1. Etäopetus (28 h) ma–to klo 9–15, pe klo 9–13. 
  2. Itsenäistä opiskelua 13 h 
  3. Harjoittelu lapsiperheessä 9 h 

Ilmoittautumiset 26.5.2024 mennessä: https://kainuunpiiri.mll.fi/nuorille/tule-lastenhoitajaksi 

Lisätietoja kurssista antaa Sari Liuski-Ursin MLL:n Kainuun piiristä. Sari.liuski-ursin@mll.fi p. 050 594 8488. 

Lisätietoa lastenhoitoavusta 

Lisätiedot MLL.n Kainuun piirin järjestämästä lastenhoitoavusta piirin sivuilla. https://kainuunpiiri.mll.fi/perheille/lastenhoito/ 

Lisätiedot Suomussalmen kunnan tuesta MLL:n Kainuun piirin sivulla. https://kainuunpiiri.mll.fi/perheille/lastenhoito/lastenhoitoapu-suomussalmella/ 

Lastenhoitoavusta kunnan nettisivulla. Linkki tässä. https://www.suomussalmi.fi/fi/kunta-ja-hallinto/hyvinvointi/lastenhoitoapu 

 

Teksti ja kuvat: Tuula Leskinen

Share page: