Julkaisut

Kyläparlamentti kokoontui Vaarannivassa

Julkaistu 20.5.2024 Muokattu 20.5.2024
Kyläparlamentin osallistujia istuu pitkän pöydän äärellä, kolme on selin kameraan, pöydän takana ikkunoiden luona istuu kymmenkunta henkilöä. Ikkunoissa on punaiset ja valkoiset verhot.

Pari vuotta sitten uudelleen toimintansa käyntiin saanut Vaarannivan kyläyhdistys isännöi tällä kertaa vuoden 2024 ensimmäistä Suomussalmen kyläparlamenttia. Kokoontumispaikaksi oli saatu nykyisin yksityisomistuksessa oleva Nivan entinen koulu. 

Kyläyhdistykseltä puuttuu siis oma kokoontumistila, mutta uimarantaan ja sen ympäristöön keskittyvää toimintaa on saatu organisoitua ilmankin. Vaaranniva ry:n sihteeri Eila Silfver kertoi viime vuonna kertyneen kaikkiaan 150 talkootyötuntia uimarannan hyväksi!  

Uimaranta on ollut jo 1960-luvulta lähtien yhteisen tekemisen keskiössä. Sieltä löytyykin savusauna, tavallinen sauna, kota, laavu, uimakopit, vessa ja halkoliiteri. Toiveissa on saada rannalle hirsirakenteinen aitta, ja Leader-tuen saaminen varmistaisi sen toteutumisen. 

Vaaranniva ry jakaa monen muun yhdistyksen ongelman: Itse yhdistyksen pyörittämiseen on vaikeaa löytää vapaaehtoisia, mutta talkoisiin tulee väkeä naapurikyliä myöten. 

Kyläparlamenttiin osallistui tällä kertaa kolmisenkymmentä osallistujaa kymmeneltä kylältä: Hossasta, Kiannalta, Myllylahdesta, Näljängästä, Pesiöltä, Piispajärveltä, Pyhäkylältä, Ruhtinansalmelta, Vaarannivasta ja Vääkiöstä. 

Elävä Kainuu Leader ry:n kyläkoordinaattori Marjut Kyllönen kertoi keskustelun pohjustukseksi Leader-rahoituksen mahdollisuuksista kylien hankkeisiin. Suomussalmen elinvoimakoordinaattori Anu Komulainen täydensi esitystä kertomalla kunnan mahdollisuuksista tukea kylätoimijoita. 

Kylien edustajat kertoivat omista hankkeistaan ja kokemuksistaan rahoituksen hankkimisesta. Esimerkkien myötä kylätoimijat saivat tietoa ja ideoita toisiltaan. Ruhtinansalmen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Darja Korhonen kertoi mm. leikkipaikan toteuttamista kylälle ja Kiannan kyläseuran tuore puheenjohtaja Maarit Oikarinen kertoi Salovaaran puromyllyn kengitysprojektista.  

Seuraava kyläparlamentti järjestetään syksyllä, todennäköisimmin syyskuun lopulla. Paikkaa ei vielä lyöty lukkoon, mutta ehdolle mietittiin Myllylahtea ja Vuokkia, joissa ei ole hetkeen kyläparlamentin puitteissa vierailtu.  

Artikkelikuvassa parlamenttiin osallistuneita. Kuva: Tuula Leskinen.

 

 

Share page: