Julkaisut

Kulttuurihistoriasta nostetta Suomussalmen ja Kainuun matkailuun -hanke päättyy

Julkaistu 15.2.2024 Muokattu 15.2.2024
Kaksi pyöräilijää kesäaamussa autiolla kadulla, etuvasemmalla matkailukohde Vanhan Kalevan baari.

Helmikuun lopussa 2024 päättyvän Kulttuurihistoriasta nostetta Suomussalmen ja Kainuun matkailuun -hankkeen päätavoitteena oli kehittää digitaalisin keinoin Suomussalmen kulttuurihistoriallisten kohteiden näkyvyyttä, saavutettavuutta ja tunnettuutta. Erityisesti Suomussalmen kirkonkylän alueen nähtävyyksiä ja käyntikohteita nostettiin monipuolisen ja ympärivuotisen kulttuurimatkailun tarjonnan lisäämiseksi.

Hankkeen kohderyhmänä ovat olleet erityisesti kotimaiset ja kansainväliset matkailijat, mutta hankkeessa tuotetut sisällöt, reittikuvaukset ja podcastit, on tuotettu palvelemaan myös paikallisia.

Toteutuneet toimenpiteet

Hankkeessa toteutettiin interaktiivinen Vaietut arktiset sodat -diginäyttely Suomussalmen matkailutoimiston yhteyteen Jalonniemitaloon. Kuusiosainen Tarinoita Kainuun korpimailta -podcast-sarja löytyy Visit Suomussalmen nettisivuilta sekä Spotify- ja Youtube-kanavilta.

Hankkeessa tuotettiin digitaalista sisältöä mm. Visit Suomussalmi -verkkosivustolle, kunnan matkailupalveluiden sosiaalisen median kanaviin ja outdooractive.com-alustalle. Ilmari Kiannon 150-juhlavuoden näkyvyyden nostaminen on ollut merkittävässä roolissa. 

Lisäksi hankkeen puitteissa toteutettiin Kulttuurihistoriaa Kiannan rannoilta -reitin opasteiden suunnittelu ja hankinta. Reitti kulkee välillä Jalonniemi–Suomussalmen kotiseutumuseo, ja sen varrelle pystytetään kesällä 2024 opastetauluja, joihin on tuotettu sisältöä yhteistyössä Suomussalmen matkailuoppaiden kanssa. Opasteiden rungot valmistetaan paikallisessa työpalvelukeskuksessa Miilussa.

Lisäksi Suomussalmen sotahistorian muistomerkeille (Liekkipatsas, Haukiperä, Hyövynvaara, Kuomanjoki) tuotettiin uudet opasteet. Myös Raatteen portin yrittäjien ylläpitämien retkeilypolkujen varsille hankittiin uusia opasteita ja Ilmari Kiannon taiteilijakodin Turjanlinnan alueelle muutama kohdeopaste.

Hankkeen aikana järjestettiin kotimaisille matkanjärjestäjille virtuaalinen tutustumismatka Suomussalmen kulttuurihistoriallisiin käyntikohteisiin.

Projektipäällikkö osallistui mm. Matka2024 -messuille ja Suoma-ryhmämatkojen järjestäjille suunnatulle myyntikiertueelle. Näiden aikana mainostettiin ja markkinoitiin Suomussalmen monipuolisia nähtävyyksiä ja käyntikohteita kotimaisille ryhmä- ja kuluttaja-asiakkaille.

Hankkeen projektipäällikkönä koko hankkeen ajan toimi Darja Korhonen.

Kulttuurimatkailun kehittäminen jatkuu Suomussalmella  

Sidosryhmäyhteistyö paikallisten matkailutoimijoiden kanssa on koko hankkeen ajan ollut sujuvaa ja konkreettista. Kulttuurihistoriasta nostetta -hankkeen ajan kaikilla yhteistyötahoilla on ollut yhteinen tavoite edistää Suomussalmen kulttuurimatkailua konkreettisin toimin. 

Yhdessä on saatu aikaan monia hyödyllisiä toimintoja matkailun kehittämisen tueksi sekä yhteisöllisyyden vahvistamiseksi – yhteistyössä on voimaa!

Hankkeen päätöstilaisuus pidettiin Hiljaisen Kansan Niittytuvalla 15.2.2024.

Rahoitus

Kulttuurihistoriasta nostetta Suomussalmen ja Kainuun matkailuun -hankkeessa hallinnoijana toimi Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Suomussalmen kunta oli mukana omarahoitusosuudella. Hankkeen kustannusarvio oli yhteensä hieman alle 150 000 €, josta Suomussalmen kunnan osuus 20 000 €. Kainuun liiton myöntämä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) rahoitusosuus oli 119 742 € (80 %) ja Kajaanin ammattikorkeakoulun omarahoitusosuus 9 500 €. Hankkeen alkuperäinen toteutusaika oli 31.12.2023 saakka, mutta sille haettiin jatkoaikaa ja sitä myönnettiin 29.2.2024 saakka.

 

Artikkelikuvassa pyöräilijät Suomussalmen kirkonkylällä. Hankkeen kuvitusta. Kuva: Hannu Huttu.

Share page: