Nuori nainen ja keltaiseen paitaan puettu pikkulapsi pöydän äärellä leikkivät värikkäillä muoviesineillä.
Kokemuksia lastenhoitoavusta

Kokemuksia lastenhoitoavusta

Suomussalmen kunta tukee kunnan lapsiperheitä kustantamalla maksimissaan 12 tuntia kuukaudessa MLL:n lastenhoitoapua suomussalmelaisille perheille, joilla on alle 4-vuotias lapsi. Vuonna 2023 kokeiluna käynnistynyt lastenhoitoapu saa jatkoa myös vuonna 2024. Lastenhoitoapua käyttäneet perheet ovat olleet tyytyväisiä, toiveena on saada rinkiin lisää hoitajia. 

Vapaus tehdä rauhassa asioita 

“Omaa jaksamista parantaa, kun saa rauhassa tehdä asioita, ja tietää, että lapsella on luotettava hoitaja”, 2,5-vuotiaan Aakun äiti Jenni Toivanen sanoo. 

Aakun vanhemmat Jenni ja Miikka Toivanen ovat joulukuusta lähtien olleet Suomussalmen kunnan tukeman MLL:n lastenhoitoavun säännöllisiä käyttäjiä. 

Haastattelupäivänä huhtikuussa 2024 Toivaset suuntaavat yhdessä kuntosalille. Jenni tekee mielellään ruokaa, muita kotitöitä tai käy koirien kanssa lenkillä, kun tuttu hoitaja Senni Piirainen touhuaa pojan kanssa. 

Lapsenhoidon maksuttomuus madalsi kynnystä ottaa hoitaja. Toivaset ovat valmiita myös maksulliseen lapsenhoitoapuun, etenkin, jos maksaminen olisi yksinkertaisempaa kuin mitä se nyt on. Mieluiten he pitäisivät saman tutun hoitajan. 

Lukiolainen Senni Piirainen on Aakun vakiohoitaja. Hän pitää työstä, vaikkei lastenhoitoalalle tähtääkään. Työstä saa kuitenkin vähän rahaa ja kokemusta. 

Viime syksynä MLL:n lastenhoitokurssin käynyt Senni käy Aakun hoitamisen ohella säännöllisesti kerran viikossa toisessa perheessä ja satunnaisesti muualla.

Maksuttomuus madalsi kokeilukynnystä 

Helmikuussa ensimmäisen kerran MLL:n lastenhoitoapua käyttäneet Veera Räisäsen ja Toni Tauriaisen ovat tyytyväisiä tuttuun hoitajaan ja koko palveluun. Alkuvuodesta vanhempainvapaalta töihin palannut Veera huomasi ilmoituksen maksuttomasta lastenhoitoavusta ja päätti kokeilla. Ensimmäinen kerta järjestyikin pian. 

Maksuttomuus madalsi kynnystä ryhtyä kokeilemaan lastenhoitoapua. Ilman kunnan tukea palvelu olisi maksullista, eikä silloin 8-vuotiaalle Peetulle ja vähän yli vuoden ikäiselle Leenille tilattaisi hoitajaa ainakaan joka viikko. 

Suomussalmen Kirkonkylällä asuvan perheen lastenhoitoapu riippuu paljolti tutun hoitajan aikatauluista ja kulkumahdollisuuksista. Perhe pyrkii hyödyntämään apua säännöllisesti, mutta taukoja tulee myös lasten sairasteluista. 

Lastenhoitajan läsnäolo mahdollistaa äidille hieman omaa aikaa, sekä harrastuksissa tai vaikka kaupassa käymisen silloin kun perheen isä on iltavuorossa töissä. Jos molemmat vanhemmat ovat kotona, saavat he hetken yhteistä aikaa. 

Veera Räisänen toivoo sekä kunnan tuen hoitoavulle että tutun hoitajan jatkavan vielä vuosia. Vaikka “oma” hoitaja on mieluinen, toivoo hänkin, että useampia nuoria kouluttautuisi lastenhoitoapuun, jotta palvelua pystyisi hyödyntämään mahdollisimman moni.

  • Sohvalla istuu naishenkilö sylissään pieni lapsi ja vierellään pikkupoikaVeera Räisänen sekä Leeni ja Peetu.

 

Teksti ja kuvat: Tuula Leskinen.