Mekin viihdymme täällä

Suomussalmen ihmiset ja luonto vetätävät muuttajia puoleensa. Lue Jaanan ja Pasin sekä Mervin tarinat! Marjo puolestaan kertoo kokemuksistaan etätöiden tekemisestä.

Klikkaa kuvaa.

Jaana Tolonen ja Pasi Parviainen
Jaana Tolonen ja Pasi Parviainen muuttivat yrittäjiksi Suomussalmelle kesällä 2019.
Mervi Matero
Mervi Matero on muuttanut Vihdistä Suomussalmelle. Hän nauttii rauhallisemmasta elämänmenosta ja lähellä olevasta luonnosta.
Marjo Kaukoniemi.
Projektipäällikkö Marjo Kaukoniemi teki syyskuussa 2020 etätöitä Suomussalmen kunnantalolla. (Kuva: Tuula Leskinen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyödyllisiä linkkejä

Tervetuloa Suomussalmelle asumaan, työskentelemään tai yrittämään pysyvästi tai vapaa-ajalla

Suomussalmella on tilaa asua ja yrittää! Luonto on aina lähellä. Ylpeytemme Hossan kansallispuiston lisäksi meiltä löytyy monenlaisia luontokohteita, luonnonsuojelualueita ja mahdollisuuksia retkeilyyn ympäri laajaa kuntaa. Keskustaajama Ämmänsaaresta löydät monipuoliset palvelut.

Liikunnan, luonnossa liikkumisen, metsästyksen, kalastuksen ja kulttuurin harrastajalle Suomussalmi tarjoaa mitä parhaimmat mahdollisuudet.

Uskomme tulevaan

Yli 20 miljoonan euron investointi uuteen koulurakennukseen Ruukinkankaalle on sijoitus tulevaisuuteen. Perusopetuksen lisäksi sinne tulee lukio ja mm. kansalaisopiston kursseja. Uimahallina palvelevaa virkistyskylpylä Kiannon Kuohuja, jäähallia tai liikuntahallia ei päästetä rapistumaan, vaan niiden kunnosta pidetään hyvä huoli. Uusi koulu valmistuu vuoden 2022 syyslukukaudeksi.

Kulttuuriin panostaminen luo hyvinvointia ja elinvoimaa. Kaunisniemen kesäteatteria on kehitetty yhdessä teatteri Retikan kanssa. Retikan kesäteatterinäytökset keräävät yleisöä bussilasteittain laajalta alueelta.

Kaavoituksellaan kunta tukee yrittäjyyttä ja tarjoaa hyviä uusia rakennuspaikkoja talonrakentajille.

Suomussalmen kunnan elinvoimapalvelut ovat aloittavan tai jo toimintansa vakiinnuttaneen yrittäjän tukena.

Kunta yrittäjien tukena

Suomussalmella on hyvä yrittää! Suomussalmen kunta tekee aktiivisesti yhteistyötä alueen yrittäjäjärjestöjen, Suomussalmen Yrittäjien ja Ylä-Kainuun Yrittäjänaisten, kanssa. Alueen yrittäjät ovat idearikkaita, toimeen tarttuvia ja helposti lähestyttäviä sekä neuvovat myös yrittäjäkollegaa mielellään. Niin alkavat yritykset kuin toimintansa Suomussalmelle siirtävät otetaan täällä positiivisesti ja innokkaasti vastaan. Aika ajoin joku yrittäjistä harkitsee yritystoiminnasta luopumista ja yrittäjäjärjestöiltä saa tietoa alueella myynnissä olevista yrityksistä, jos yrittäjyys kiinnostaa, mutta omaa yritystä ei vielä ole.

Kunta, yrittäjät ja muut yhteistyökumppanit tapaavat toisiaan säännöllisesti erilaisissa koulutus- ja tiedotustilaisuuksissa, sekä vapaamuotoisemmin esimerkiksi vuotuisen Kianta-laivaristeilyn merkeissä. Tärkeitä yhteistyökumppaneita yritysten toiminnan kehittämisessä ovat esimerkiksi Elävä Kainuu Leader, Pro Agria Itä-Suomi ja ELY-keskus. Kahdella edellä mainitun toimipisteet ovat Suomussalmella kunnantalolla, aivan yrityspalvelujen vieressä.

Poikkeuksellinen koronapandemian sävyttämä kevät on tehnyt kunnan yrityspalveluja ja yrittäjiä tutummiksi toisilleen. Yritysten rahoitusneuvonta sai ihan uudet mittasuhteet, kun erilaiset tukimuodot, kuten kunnan kautta jaettava yksinyrittäjän tuki, lisäsivät yrittäjien yhteydenottoja. Samalla myös muu yhteydenpito kehittyi: Ylä-Kainuun Yrittäjänaiset ottivat käyttöön esimerkiksi viikoittaiset Zoom-palaverit, joihin myös kunnan yrityspalvelut osallistuivat. Verkkopalaverit todettiin varsin toimiviksi yhteydenpidon välineiksi ja niiden käyttöä on ajateltu jatkaa pandemian hellittäessä.

Laadukasta vapaa-aikaa

Suomussalmi tarjoaa mitä mahtavimmat mahdollisuudet ja puitteet metsästyksestä kiinnostuneille. Suomussalmi kuuluu vapaan metsästysoikeuden kuntiin, mikä tarkoittaa sitä, että paikallisilla on oikeus metsästää ilmaiseksi ja vapaasti valtion mailla omassa kotikunnassaan eikä erillistä metsästyslupaa näillä alueilla tarvita. Ulkopaikkakuntalaisille metsästyslupia myönnetään rajallisesti. Metsästys on Suomussalmella suosittu harrastus ja monelle suorastaan elämäntapa. Vapaata metsästysoikeutta arvostetaan ja sen säilyttämiseksi paikalliset metsästäjät liikkuvat metsällä luontoa kunnioittaen ja riistanhoidolliset seikat huomioiden.

Suomussalmella metsästettäessä on syytä huomioida, että Suomussalmi kuuluu Suomen eteläisimpään poronhoitoalueeseen. Erityisesti koirien kanssa metsästettäessä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta, jotta koirat eivät aiheuta vahinkoa poroille ja metsästäminen sujuu mukavasti.

Suomussalmelta löytyy lukuisia kalastuskohteita, jotka houkuttelevat kalastajia kauempaankin. Lähimmät kalastuspaikat löytyvät kuntakeskuksesta: esimerkiksi Seitenahveninen ja Jalonuoma tuovat kalastusharrastuksen mahdollisuudet kaikkien ulottuville. N. 50 kilometrin pituinen Kiantajärvi on kalavesi parhaasta päästä tarjoten vaihtelevasti eri lajeja ja kalastusmahdollisuuksia. Unohtamatta Hossan ja Vuokin kalaisia jokia ja järviä. Suomussalmen kalatalousalueella toimii kymmenen kalaveden osakaskuntaa ja valtion vesiä hoitaa Metsähallitus.

Suomussalmi on marjastajan ja sienestäjän aarreaitta. Jokamiehenoikeudet takaavat myös Suomussalmella mahdollisuuden liikkua vapaasti luonnossa, marjastaa ja sienestää. Luonnossa liikkumiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä jokamiehenoikeudet maksa mitään. Marjoja, sieniä ja kasveja saa kerätä vapaasti myös myyntiin. Tiettyjen kasvien ja yrttien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

 

Mekin viihdymme täällä

Suomussalmen ihmiset ja luonto vetätävät muuttajia puoleensa. Lue Jaanan ja Pasin sekä Mervin tarinat! Marjo puolestaan kertoo kokemuksistaan etätöiden tekemisestä.

Klikkaa kuvaa.

Jaana Tolonen ja Pasi Parviainen
Jaana Tolonen ja Pasi Parviainen muuttivat yrittäjiksi Suomussalmelle kesällä 2019.
Mervi Matero
Mervi Matero on muuttanut Vihdistä Suomussalmelle. Hän nauttii rauhallisemmasta elämänmenosta ja lähellä olevasta luonnosta.
Marjo Kaukoniemi.
Projektipäällikkö Marjo Kaukoniemi teki syyskuussa 2020 etätöitä Suomussalmen kunnantalolla. (Kuva: Tuula Leskinen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyödyllisiä linkkejä

Suomussalmi