Julkaisut

Kyläparlamentissa koottiin hyviä käytänteitä 

Julkaistu 25.9.2023 Muokattu 25.9.2023

Hyviä vinkkejä varainhankintaan, toimintaan ja viestintään oli jaossa 20.9.2023 pidetyssä Suomussalmen kyläparlamentissa, jonka teemana olivat kylätoiminnan hyvät käytänteet. Kylien aktiivitoimijat olivat koolla Piispajärven kylätalolla, ja Piispajärven kyläseura puheenjohtajansa Eila Juntusen johdolla tarjosi kyläparlamentille mainiot puitteet. 

Kauppa kannattaa 

Tapahtumissa kahvin ja pullan tms. myynti on tuottoisaa toimintaa, samoin erilaisten tuotteiden myynti ja arpajaiset. Osa yhdistyksistä kerää jäsenmaksua, jonka periminen edellyttää jäsenrekisteriä. 

“Maksuttomien kotisivujen ja jäsenreksisterin alustana yhdistyksille on tarjolla yhdistysavain.fi-palvelu”, kyläparlamentissa teemaan keskittyvien ryhmätöiden vetäjä, Elävä Kainuu Leader ry:n kyläkoordinaattori Marjut Kyllönen markkinoi.  Yhdistysavain-palvelusta on myös tulossa lähiaikoina työpajoja.  

“Avustuksia myöntää kunnan lisäksi useampikin taho, esimerkiksi tänä vuonna Ylä-Kainuun Osuuspankki, LähiTapiola ja hyvinvointialue”, elinvoimakoordinaattori Anu Komulainen kertoi. 

“Ei tarvitse olla loppuun asti viilattu suunnitelma, jotta avustusta voi hakea. Kunhan on mietitty ja perusteltu hanke”, hän jatkoi. 

Hallintojohtaja Anniina Niemelä nosti yhdistyksille kaikille avoimen harrastustoiminnan tukemiseen tarkoitetun avustusrahan esimerkiksi kunnan tarjoamasta tuesta. Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista tukevan harrastumistoiminnan avustushaku oli ensimmäistä kertaa auki alkuvuodesta, ja haku avautuu jälleen ensi vuoden alkupuolella. 

Aloite kunnan myöntämästä siltarahoituksesta yhdistyksille on tullut juuri kyläparlamentista.  

Teknisillä palveluilla ei ole merkittäviä summia varattuna kylien avustustoimintaan, mutta teknisen johtajan Niina Kinnusen mukaan kunta voi osallistua esimerkiksi kylien ylläpitämien uimarantojen kunnostustalkoisiin. Näin on tehty esimerkiksi Piispajärvellä, Vuokissa ja Ruhtinansalmella. Jonkin verran tukea on voitu myöntää infrahankkeisiin, kuten Kiannanniemen uuteen laituriin, josta kyläyhdistys teki aloitteen ja jonka pohjalta hanke käynnistyi.  

Kylätalojen ja kaluston vuokraus voi tuottaa myös tuloja kyläyhdistysten kassaan, mutta tarjonnasta on saatava tietoa mahdollisille asiakkaille. Markkinoinnista päästiinkin viestintään. Perinteiset kanavat, kuten puskaradio, Facebook, kotisivut, Ylä-Kainuu, sähköposti ja ilmoitustaulut todettiin. 

Matalan kynnyksen ulkoilmatapahtumat ovat oivallinen tapa kerätä varjoja ja mahdollisesti saada uusia toimijoita mukaan kylätoimintaan. Ongelmaksi koettiin kesäisten viikonloppujen vähyys ja tapahtumien päällekkäisyys, ratkaisuksi ehdoteltiin mm. kyläyhdistysten puheenjohtajien omaa Whatsapp-ryhmää. Toinen ongelma on aikataulutus, koska esimerkiksi Suomussalmi Rock -tapahtuman järjestelyt ovat jo alkuvuodesta pitkällä, tai koska kesä-Erä-Kainuuseen tapahtumat pitää ilmoittaa niin aikaisin keväällä, ettei niistä välttämättä ole vielä kylillä tietoa.  

Seuraava kyläparlamentti sovittiin pidettäväksi ensi toukokuussa Vaarannivan metsästysseuran hirvimajalla.  

Pöydän äärellä näkyvissä seitsemän henkilöä.

Ryhmissä riitti juttua! 

Henkilö seisoo pöydän vierellä, pöydän äärellä istuu pohtimassa viisi henkilöä.

Esimerkkien kokoamiseksi ja keskustelun virittämiseksi jakoi Elävä Kainuu Leader ry:n kyläkoordinaattori Marjut Kyllönen osallistujat pienempiin ryhmiin. 

Kolme naista seisoo takanaan valoisa huone.

Piispajärven kyläseuran puheenjohtaja Eila Juntunen, Armi Anttonen ja Satu Anttonen loihtivat hyvät tarjoilut kokousväelle Piispajärven kylätalon vastikään uusitussa keittiössä. 

Puuverhoiltu, tumman viininpunainen talo, ikkunoissa valkoiset pielet.

Piispajärven kylätalo. 

Kuvat Tuula Leskinen.

 

Share page: