Julkaisut

Sydämen pysähtyessä on kiire auttaa

Julkaistu 1.12.2023 Muokattu 1.12.2023
Kuvituskuvassa näkyy osin kaksi henkilöä, toisella rinnassa näkyy sydäniskuria ja toinen käsittelee laitetta.

Sydäniskuria eli defibrillaattoria käyttämällä voit pelastaa sairauskohtaukseen tai onnettomuuteen joutuneen hengen!  

Ensimmäisenä paikalla olevan henkilön rooli on elintärkeä, sillä selviytymisen kannalta ensimmäiset viisi minuuttia ovat kaikkein kriittisimmät. Elvyttämisen ja sydäniskurin käytön nopea aloittaminen parantaa mahdollisuutta selviytyä. Koska paikalle hälytetty ensihoito on harvoin välittömästi paikalla, on tärkeää, että jokainen osaa toimia sydänpysähdystilanteessa nopeasti. 

Tärkeintä on ensin soittaa hätänumeroon 112, aloittaa hätäkeskuksen neuvoin paineluelvytys ja kehottaa jotakuta paikallaolijoista hakemaan sydäniskuri paikalle ja käyttää sitä. 

Suomussalmella on tällä hetkellä parikymmentä sydäniskuria. Hätätilanteessa lähimmän sydäniskurin voi paikantaa 112 Suomi -mobiilisovelluksesta tai defi.fi-verkkopalvelusta.  

Tiedätkö sinä, missä oman elinympäristösi lähimmät sydäniskurit sijaitsevat?  

Kunnantalolla sydäniskuri sijaitsee teknisten palvelujen pääaulassa (2. krs). Muualla kuntakeskuksessa defibrillaattori löytyy esimerkiksi kylpylältä, Ämmänsaaren kirkosta, OP-Ylä-Kainuun konttorilta, S-marketilla ja liikuntahallin pääaulasta. 

Mikäli tiedät sydäniskurin, jota ei rekisteristä löydy, kannattaa asiasta ilmoittaa laitteen omistavalle taholle. Jo pelkästään rekisteröimällä defi.fi-palvelusta puuttuvat sydäniskurit voimme nostaa sydänturvallisuutta alueellamme. 

Suomussalmen kunta kannustaa yrityksiä ja yhteisöjä hankkimaan defibrillaattorin ja rekisteröimään sen!  

Tehdään yhdessä Suomussalmesta sydänturvallisempi kunta ja parannetaan sijoitustamme kuntien sydänturvallisuutta mittaavassa Sydänturvallinen Suomi -palvelussa! https://sydanturvallinensuomi.sydan.fi/kainuu/suomussalmi 

 

Artikkelikuva: Sydänliitto.

Share page: