Värikallion kaarros

Vanhan, aikoinaan käytössä olleen, vesireitin varrella sijaitsee Hossan kalliomaalaukset. Värikallion maalaukset poikkeavat muista Suomen muinausmaalauksista. Pieniä, tikkumaisia hirvikuvioita ei juuri tunneta muualla. Myös ihmishahmo kolmiomuotoisine kasvoineen, johon on merkitty silmät ja nenä; on omalaatuinen. Kesällä maalauksille pääsee polkua pitkin. Kallioseinämälle johtaa teräksestä tehty kulkusilta ja kalliomaalausten edustalla on teräksinen katselutasanne. Talvella kalliolle johtaa erämaareitti (avoinna tammikuu-huhtikuu), myös moottorikelkkareitti sivuaa aluetta. “Kuvat on maalattu paikkaan, jossa taivas, maa ja tuonela yhtyivät”.

 

Hossan kansallispuiston Värikallion maalausten sarja on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia. Somerjärvestä nousevan kiviseinämän kuvat on maalattu kivikaudella, noin 3500 – 4500 vuotta sitten. Hossa oli jo muinoin vesireittien solmukohta. Reitit ulottuivat lännessä aina Pohjanlahdelle ja idässä Vienanmerelle asti. Värikallion kuvilla onkin mahdollisesti viitoitettu kulkureittiä tai kuvattu tapahtumia. Suomesta löydetyt maalauskalliot sijaitsevat yleisesti suurten vesireittien varrella. Värikalliolla, kuten useilla muillakin maalauskallioilla, kaiku kuuluu vahvana.

Useimmiten kalliomaalausten kuvat yhdistetään metsästysmagiaan. Maalauskalliot ovat voineet olla myös shamanismiin liittyviä palvontapaikkoja. Värikallion kallion pinnasta on tunnistettu 61 erillistä kuviota, jotka liittyvät metsästykseen ja shamanismiin. On harvinaista, ettei Värikalliosta ole tavattu venekuvia. Ne on maalattu veneestä tai jäältä. Maalauksilla on mahdollisesti viitoitettu reittiä tai kuvattu tapahtumia. Värikallion kalliomaalaukset löydettiin virallisesti vuonna 1977.

Hossan maalauksissa toistuu sarvipäinen tai eläimeksi pukeutunut ihmishahmo, joka saattaa esittää noitaa tai shamaania, sillä sarvipäähine on kuulunut noidan virkapukuun ainakin myöhemmin arktisilla metsästyskansoilla. Kuvia on voitu tehdä myös hedelmällisyyden takaamiseksi. Suomen esihistoriallisia kalliomaalauksia tutkineen Pekka Kivikkään mukaan monet Värikallion ihmishahmoista olisivat naisia, jotkut synnyttämässä.

Suomessa tavatut kivikautiset kuvat on maalattu, kallioon kaiverrettuja piirroksia ei maastamme tunneta. Väriaineena on käytetty puna- ja keltamultaa, jota on saatu kuumentamalla rautapitoista savea. Seosaineena on käytetty verta, rasvaa tai munankeltuaista.

 

Värikallioon voi tutustua ympäri vuoden ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta.
Kohteella ei ole  talvikunnossapitoa.
 

Värikallion polku

 • Värikalliolle johtava noin 8 km:n pituinen rengasreitti “Värikallion kaarros” lähtee Lihapyörteen pysäköintipaikalta. Lue lisää Värikallion polusta.

Yhdyspolku Julma-Ölkystä

 • Julma-Ölkyn pysäköintipaikalta lähtee noin 2 km:n pituinen yhdyspolku, joka yhtyy Värikallion rengasreitin pohjoisen puoleiseen polkuun.

Vesiretkeilyreitti

 • Värikallioille pääsee vesiretkeilyreittiä myöten. Melomisen voi aloittaa Julma-Ölkyn vesillelaskupaikalta.
  • Melotaan noin 2 km etelään Ala-Ölkyn laavulle
  • Melotaan laavun ohi vastavirtaan noin 500 metriä ja vedetään 0,5 km perattua uomaa pitkin.
  • Rantautumispaikalta johtaa polku Värikalliolle menevälle, viitoitetulle polku-uralle.
 • Vesillelaskupaikka myös Somerjärvellä Isosaaren itäpuolella, josta on meloen matkaa Värikalliolle noin 3,5 km. Lisätietoja Julma-Ölkky – Somer – Hossa -vesiretkeilyreitistä.

Erämaareitti

 • Lihapyörteen pysäköintipaikalta lähtevä erämaareitti käy Värikalliolla. Erämaareitti on käytettävissä tammikuusta huhtikuun loppuun ja sen konaispituus on 6 km. Reittiä pitkin voi kävellä, lumikenkäillä, hiihtää ja ajaa fatbikella.
Suomussalmi