Suomussalmen kunta välittää tällä sivulla yrityksille mahdollisimman ajantasaista tietoa koronatilanteesta sekä siitä selviämiseksi haettavissa olevista tuista ja avustuksista.
Tietoa koronasta ja sen vaikutuksista yritystoimintaan on koottu kattavasti myös Suomen yrittäjien sivuille osoitteessa https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle.
Kainuussa yhtenäistä tietoa yrittäjiä varten on koonnut sivuilleen myös Kainuun kuntien yhteinen kehittämisyhtiö Kainuun Etu Oy, tutustu: https://kainuunetu.fi.
Tieto erilaisista tukimuodoista muuttuu tiheään. Työ- ja elinkeinoministeriön korona-sivuilta yrittäjä voi tarkastaa viimeisimmät tiedotteet asioista. Sivuille on koottu myös usein kysyttyjä kysymyksiä koronan vaikutuksista yritysten toimintaan. TEM:n korona-sivut löytyvät osoitteesta https://tem.fi/koronavirus.
Yksinyrittäjän tuen haku kunnasta on päättynyt 30.9.2020!
Yksinyrittäjien tuen haku käynnistyi Suomussalmella 15.4.2020. Tuen haku on käynnissä 30.9.2020 saakka ja tukea tulee riittämään kaikille siihen oikeutetuille yksinyrittäjille. Lisätietoa ja hakuohjeet löytyvät täältä.
Lue 19.8.2020 julkaistu ajankohtaista-artikkeli täältä.
Tasavallan presidentti vahvisti 7.4.2020 lain yrittäjien työttömyysturvaoikeuden väliaikaisesta järjestämisestä. Keskiviikkona 8.4.2020 voimaan tulleen lain tavoitteena on turvata yrittäjien toimeentulo tässä vaikeassa tilanteessa. Lakia on päivitetty 26.6.2020 niin, että muutokset ovat voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.
Yrittäjä voi saada lain tarkoittamaa tukea siitä alkaen, kun tuen kriteerit täyttyvät ja ilmoittautuu TE-toimistoon työnhakijaksi. Työmarkkinatukea päätettiin aluksi maksaa enintään 16.3.2020–30.6.2020 väliseltä ajalta, mutta oikeutta tukeen on päätetty jatkaa 30.6.2021 saakka. Kriteerien täyttyessä yrittäjällä on voinut olla oikeus työmarkkinatukeen jo 16.3.2020 alkaen, jos hän on ilmoittautunut työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020.
Lakimuutoksen nopean valmistelun ja määräaikaisen voimaantulon vuoksi TE-palvelujen verkkoasiointipalvelua ei ole ollut mahdollista korjata vastaamaan muuttuneita edellytyksiä. Tämän vuoksi ilmoittautumislomakkeella on vielä kysymyksiä, joihin yrittäjän on vastattava samalla tavoin kuin muusta syystä työnhakijaksi tulevien.
Määräaikaisen työttömyysturvalain muutoksen aikana työnhakijaksi ilmoittautuneen on etuutta saadakseen oltava työnhakijana TE-toimistossa, mutta sen aikana ei edellytetä haettavan kokoaikatyötä.
Jos yrittäjä ei ole työllistynyt takaisin yritystoimintaansa koronatilanteen vuoksi 1.7. alkaen tai tilanne ei ole muutoin muuttunut, TE-palveluista otetaan yhteyttä yrittäjään tilanteen tarkistamiseksi.
Vaikka työttömyysturvalaki ei edellytä yrittäjää työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä hakemaan kokoaikatyötä, vastaamalla palvelussa asiaa koskevaan kysymykseen ‘Kyllä’, nopeutuu työttömyysetuusasian käsittely. Näin työttömyysetuuden maksajalle ei lähde automaattista lausuntoa, joka kertoisi, ettei yrittäjällä olisi tukeen edellytyksiä. TE-toimistot seuraavat verkkopalvelun tietoja ja korjaavat tiedot määräaikaisesti voimassa olevaa työttömyysturvalakia vastaavaksi.
Lisätiedot löytyvät osoitteesta:
http://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajankohtaista/2020-04-08-01/index.html.
Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos toinen seuraavista ehdoista täyttyy:
Yrittäjän ei tarvitse lopettaa yritystoimintaa, jotta voi saada työmarkkinatukea.
Nämä väliaikaiset ehdot yrittäjän työttömyysturvassa olivat alun perin voimassa 30.6.2020 asti, mutta oikeutta työttömyysturvaan on jatkettu 30.6.2021 saakka. Väliaikainen työmarkkinatuki koskee vain niitä yrittäjiä, joiden yritystoimintaan koronaepidemia on vaikuttanut haitallisesti.
Työmarkkinatukea saadakseen yrittäjän tulee:
Lisätiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kela.fi/tyottomyysturva-yrittaja.
Korona voi aiheuttaa yrittäjille, yrityksille ja kirjanpitäjille vaikeuksia hoitaa veroasioita. Verohallinto tukee yrityksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.
Jos yrityksesi tulot ovat pienentyneet koronan takia, ennakkoveroa kannattaa muuttaa. Voit hakea muutosta useamman kerran vuodessa. Ennakkoveroa voidaan nyt poikkeuksellisesti alentaa omalla ilmoituksellasi ilman välitilinpäätöstä tai muita kirjallisia selvityksiä. Ohje: Näin haet ennakkoveroa OmaVerossa.
Myös ennakkoveron maksukuukausiin voi hakea muutosta.
Jos ennakkoverosi ovat jo erääntyneet, hae maksujärjestelyä. Koronan takia maksujärjestelyä myönnetään helpotetuin ehdoin.
Veroilmoitukset – lisäaikaa ilmoittamiseen:
Arvonlisävero:
Jos sinulla tai yritykselläsi on maksuvaikeuksia:
Julkisyhteisöt, esimerkiksi kunnat, maksavat koronaviruksen vuoksi rahallisia tukia ja avustuksia yrityksille ja yrittäjille. Lue verottajan sivuilta, miten nämä tuet ja avustukset huomioidaan verotuksessa.
Lisätiedot: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/korona/verohallinto-tukee-yrityksi%c3%a4-koronatilanteessa/.
Työkaluina alkutakaus, pk-takaus ja Finnvera-takaus, jonka myöntämisessä Finnveralla on käytössä nopeutettu käsittely.
Lisätiedot: https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille
Koronavirusepidemiasta kärsiville maaseudun mikroyrityksille, eräille maatalouden alkutuotannon ja kalatalouden yrityksille myönnetään väliaikaista kriisitukea. Haku on avautunut 18.5.2020. Taloudellista tukea voivat hakea maatilojen yhteydessä toimivat yritykset, maataloustuotteita jalostavat ja myyvät mikroyritykset, maatalouden alkutuotannon sekä kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen ja kalakaupan yritykset.
Tuilla autetaan yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia. Tuen tavoitteena on helpottaa yritysten sopeutumista poikkeustilanteeseen ja jatkamaan toimintaansa kannattavasti sekä turvaamaan työpaikkoja siirryttäessä kohti normaaliolosuhteita.
Lisätiedot ja hakuohje: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/maaseudun-yritysten-alkutuotannon-ja-kalatalouden-koronatuki
Ravitsemisyrityksille tarkoitettujen tukien haku on päättynyt 31.10.2020!
Ravitsemisyrityksille tarkoitettujen tukien haku on käynnistynyt 5.6.2020 alkaen. Tuki jakautuu kahteen osaan, joista toinen osa tukee yrityksiä työllistämisessä ja toisella osalla hyvitetään rajoituksia ja tuetaan yrityksiä joustamattomien kustannusten hoitamisessa. Yritykset saavat yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten yrittäjän tulee menetellä tuen tai hyvityksen saamiseksi. Ohjeet on julkaistu tuen ja hyvityksen myöntämisestä ja maksamisesta vastaavan KEHA-keskuksen verkkosivuilla. KEHA-keskus on elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskus.
Hyvitys suoritetaan yrityksille pääosin ilman hakemusta nk. joukkomaksatuksena Verohallinnolta saatavien yrityskohtaisten arvonlisäverotietojen perusteella. Ensimmäinen erä maksetaan mahdollisimman nopeasti lain voimaantulon jälkeen.
Uudelleentyöllistämisentuen saaminen edellyttää sähköisen hakemuksen tekemistä.
Malli koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä osasta ja joita on mahdollista saada kumpaakin.
Hyvitys toiminnan rajoittamisesta
Tuki uudelleentyöllistämiseen
Hakemuksen toiminnan rajoitusten hyvittämiseen voi jättää 31.8.2020 saakka ja uudelleen työllistämisen tukeen 31.10.2020 saakka.
Lisätiedot: https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/laki-tuesta-ja-hyvityksesta-ravintoloille-vahvistettu-tavoitteena-voimaantulo-5-kesakuuta ja https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suuri-osa-ravitsemisyrityksista-saa-hyvitysta-toiminnan-rajoittamisesta-ilman-hakemusta-tukea-tyollistamiseen-voi-hakea-5-kesakuuta-alkaen
Hakuohjeet: https://www.keha-keskus.fi/poikkeusrahoitus/mara/
Kustannustuen haku Valtiokonttorista on päättynyt 31.8.2020!
Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tukeen vaikuttavat yrityksen kiinteät kustannukset ja palkkakustannukset ajalta 1.4.-31.5.2020. Tuen haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella Valtiokonttorin verkkosivulla. Tuki on haettavissa 7.7.-31.8.2020 välisenä aikana ja Valtiokonttori vakuuttaa, että tukea riittää kaikille siihen oikeutetuille yrityksille.
Jotta yritys voi saada kustannustukea, on ehtona, että sekä toimialan että yrityksen liikevaihto on laskenut merkittävästi. Tuen ehdot ovat seuraavat:
Valtiokonttori järjesti 30.6. aiheeseen liittyen maksuttoman webinaarin, jossa asiantuntijat kertoivat kustannustuesta ja sen hakemisesta. Webinaarista on tehty tallenne, joka on katsottavissa jälkikäteen.
Valtiokonttorin sivuilla on myös kustannuslaskuri, jolla voi laskea, voiko yritys saada kustannustukea. On tärkeää huomata, että laskuri on vain suuntaa antava, sillä laskurissa ei ole mukana kaikkia tukeen vaikuttavia laissa mainittuja ehtoja. Laskurin antama summa ei myöskään ole päätös tuesta eikä korvaa hakemuksen tekoa, vaan tuki tulee hakea sähköisen asiointikanavan kautta.
Lisätiedot:
https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/yritysten-kustannustuki/#7603b94e
https://www.valtiokonttori.fi/kustannustuki-toimialat/#7603b94e
https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/yritysten-kustannustuki/#laskuri
https://www.valtiokonttori.fi/tapahtuma/webinaari-yritysten-kustannustuki#7603b94e
https://tem.fi/-/kustannustuen-toimialat-hakeminen
HUOM! ELY-keskusten ja Business Finlandin myöntämien avustusten haku on päättynyt 8.6.2020!
Suunnattu yrityksille, joissa työskentelee 2-5 yrittäjäasemassa tai työntekijäasemassa olevaa henkilöä sekä yli 5 henkeä työllistäville toiminimiyrityksille. Voit hakea avustusta yhteen toimenpiteeseen kerrallaan. Kumpaankin toimenpiteeseen voi avustusta saada vain kerran.
Yritys voi selvittää ja suunnitella
Avustuksen suuruus 80 % avustuksen perusteena olevista laskennallisista kustannuksista.
Avustuksen määrä voi kuitenkin olla enintään 10 000 euroa.
Avustuksesta voidaan maksaa ennakkona 70 %.
Toimenpiteet voivat liittyä esimerkiksi
Avustuksen suuruus 80 % avustuksen perusteena olevista hyväksyttävistä kustannuksista.
Avustuksen määrä voi kuitenkin olla enintään 100 000 euroa.
Avustuksesta voidaan maksaa ennakkona 70 %.
Lisätiedot ja hakuohje: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/poikkeusrahoitus
Rahoitus on tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille (oy, oyj, ay, ky, osk), joilla on 6-250 työntekijää. Yrittäjäasemassa olevia työntekijöitä ei lasketa. Rahoitusta on saatavilla kahta erilaista: esiselvitys- ja kehittämisrahoitus. Yritys ei voi hakea molempia rahoituksia samanaikaisesti.
Toimenpiteiden seurauksena yritykselle pitää syntyä uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen.
Lisätiedot ja hakuohje: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus/hairiotilannerahoitus/