Suomussalmen kansallispuku

Suomussalmen kansallispuku koostuu

PAITA: Väljä paita on puolipellava- tai pellavakangasta. Alaskäännettävän kauluksen päärme on kiinnitetty pakotetulla reikäompeleella.

HAME: Hame on sinipohjaista vadelmanpuna-kelta-valkoraidallista pomsia. Hameen väljyys kootaan pienille laskoksille.

ESILIINA: Puolivalkaistusta puuvillalangasta kudotussa esiliinassa on vadelmanpunaisia, mustia ja vihreitä ruusukasraitoja. Helmassa on iskuhapsu.

VYÖTASKU: Vadelmanpunainen kainuulaistyyppinen tasku reunustettu sinisellä liivikankaalla. Se kiinnitetään vyötärölle taskun yläreunaan, nurjalle ommelulla pirtanauhalla.

LIIVI: Sininen liivi kudotaan samaan loimeen kuin hame. Takana on laskoskörtti ja kiinnittimenä pronssihakasten läpi pujotettava, iskemällä valmistettu punainen nyöri.

PÄÄHINEET: Aikuisen naisen päähine on vaaleanvihreällä silkillä päällystetty tykkimyssy. Tykki on nyplättyä pitsiä. Tytöt käyttävät sini-punaisia silkkinauhoja.

KORUT: Pukuun kuuluu pronssinen paljinsolki.

HUIVI: Huivi on punaruudullista puuvillapalttinaa.

SUKAT: Yksinkertaiset valkoiset puuvillasukat kiinnitetään polven alapuolelta sukkanauhoilla.

JALKINEET: Jalkineina käytetään mustia avokkaita tai nauhakenkiä tai luonnonnahanvärisiä lipokkaita.

Puvun historia

Suomussalmen naisen kansallispuvun materiaalin on koonnut suomussalmelainen kotiteollisuusopettaja Selma Juntunen ja puvun suunnitteli maisteri Tyyni Vahter v.1953. Yhtenä suunnittelun lähtökohtana ovat olleet U.T. Sireliuksen Peräpohjolan puvun kuvaukset, sillä puku pohjautuu Hyrynsalmelta löytyneeseen liiviin.
Kuva: Helmi Vuorelma Oy.
Suomussalmi