Piispajärvi

Piispajärvi on vireä kylä Suomussalmen pohjoisosassa kauniin Piispajärven rannalla. Piispajärven kylällä toimii aktiivisesti muun muassa Piispajärven kyläseura ja Kyläosuuskunta.

 

Asukasluku: n. 65

 

Sijainti

Piispajärvi sijaitsee Suomussalmen pohjoisosassa noin 55 km päässä kuntakeskuksesta. Kylän alue rajautuu etelässä Mustajokeen ja pohjoisessa Perangan tienhaaraan.

Kylän palvelut

Kylällä palvelee kyläkauppa Papupata, jossa toimii myös postin ja apteekin palvelut. Kyläkaupan yhteydessä on myös tankkausasema ja sähköautojen latauspaikka.

Piispajärven kyläseura vuokraa seurantaloa juhlia ja tilaisuuksia varten. Heiltä on lisäksi mahdollista vuokrata ruokailuastiasto 50 hengelle ja juhlateltta ulkojuhlia varten. Kyläseuralta voi myös tiedustella tilausruokailuja.

Nähtävyydet ja luontokohteet

Piispajärvellä sijaitsee muun muassa Alassalmen muistomerkki, joka on merkkinä paikasta, mihin Kainuun korpisoturit ovat vuoden 1939 joulukuussa pysäyttäneet vihollisen etenemisen. Piispajärvellä on myös kaksi hautasaarta, Hoikkasaari ja Yrjänä. Hautasaaret alueelle merkittäviä kulttuurikohteita. Hoikansaaren vanhimmat haudat ovat peräisin 1800-luvulta.

Kylän historiaa

Piispajärven kylän ensimmäinen koulu valmistui 1930-luvulla, mutta puurakenteinen koulurakennus paloi sittemmin talvisodassa. Nykyinen koulurakennus on valmistunut vuonna 1953. Nykyään entisen koulun tiloissa toimii kyläkauppa Papupata.

Koulurakennusta uudelleen rakentaessa 1950-luvun alussa valmistui kylälle myös Maamiesseurantalo. Rakennus sijaitsee aivan viitostien varressa, kauniilla paikalla järven ympäröimänä. Nykyään rakennus toimii Piispajärven kyläseuran seurantalona. Rakennuksen avajaisissa on ollut puhumassa muun muassa kirjailija Ilmari Kianto. Seurantalo on ollut ahkerassa käytössä vuosien aikana, siellä on pidetty tansseja, juhlia ja esitetty harrastajateatteria.

 

Olisitko kiinnostunut muuttamaan Piispajärven kylälle?
Tai heräsikö muuta kysyttävää kylästä?
Ota yhteyttä Piispajärven kyläseuraan!

Yhteystiedot: Satu Anttonen (seuran kyläyhteyshenkilö/sihteeri)
puh. 040 963 8946
piispajarviseura@gmail.com

 

Suomussalmi