Helsingistä juurille

”Meidät on otettu todella hyvin vastaan, toivotettiin tervetulleiksi jo ennen kuin oltiin edes tavattu”, reilun vuoden verran Suomussalmen ATK-Pönkän yrittäjinä toimineet Jaana Tolonen ja Pasi Parviainen kertovat heinäkuussa 2020 tehdyssä haastattelussa.

Aidosti ystävällisiä ja yhteistyöhaluisia ovat olleet paikallisten ihmisten lisäksi Ylä-Kainuun yrittäjänaisten ja Suomussalmen Yrittäjien toimijat.

”Aivan erilaista kuin Helsingissä”, pääkaupungista muuttaneet yrittäjät kertovat. Kovin laajoja verkostoja heillä ei täällä ollut ennestään.

Pasi Parviainen ja Jaana Tolonen jatkavat Ilkka Säilän jälkeen Suomussalmen ATK-huoltoa uudella nimellä. Pönkkä ei tule sukunimistä vaan tarkoittaa tukea. Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä tehtiin nopealla tahdilla. Parviainen kuuli mökkinaapuriltaan Jumaliskylällä, että Säilä on hakenut pitkään jatkajaa, ja siitä parissa viikossa kaupat oli tehtynä.

Pariskunta oli aina lomillaan haaveillut pidemmästä oleskelusta Suomussalmella, mökillä Jumaliskylällä ja Ämmänsaaren asunnolla, ja miettinyt mitä elääkseen tekisivät. Siksikin kynnys lähteä oli matala.

”Todennäköisesti tänne tulee eniten niitä, joilla on juuria tänne”, he arvelevat. Molempien äidit ovat suomussalmelaisia, ja Jaana syntynytkin. Jaanan suku on Myllylahden Niskasia, ja Pasin suku on Jumaliskylän Kemppaisia. Pasin mummola on nyt pariskunnan kesäpaikkana.

Etätöissä Suomussalmella

Tekemistä yrittäjäkaksikolla on riittänyt. Jaana vastaa tilauksista, passikuvien otosta ja muutenkin liikkeestä. Pasi vastaa käytännön atk-huollosta ja laitteiden myynnistä yhdessä ainoan palkatun työntekijän Teemun kanssa. Työntekijä on välttämätön, sillä Pasi tekee myös etätyötä.

”Mahdollisuus tehdä etätöitä mahdollisti myös tulon Suomussalmelle”, Parviainen kertoo. Työnantaja suhtautui asiaan myönteisesti ja yhteydet ovat toimineet. Kansainvälisessä ict-yrityksessä, jolla on toimipisteitä eri puolilla Suomea ja Eurooppaa, oli totuttu etätöihin muita yrityksiä aiemmin. Koronan myötä toimivien atk-laitteiden tärkeys korostui entisestään.

”Web-kameroita emme tilanneet ajoissa tarpeeksi”, Jaana kertoo. Maaliskuussa tilattu erä on tulossa ehkä ensi kuussa. Muuten asiakasvirrat hiljenivät koronapandemian myötä virkistyäkseen jälleen vähitellen. Jaanaa työllistävät passikuvaukset, ja suunnitelmissa on laajentaa studiota.

Vähän aikaa harrastuksille

Jaana on pitänyt taukoa bloginsa päivittämisestä. Satujaana.com-sivulle hän on vienyt kirjoittamiaan satuja, mutta uusi elämäntilanne on vienyt aikaa harrastukselta. Sadut kumpuavat hänelle tärkeästä luonnosta, jonne hän päivittäin pääsee koiran kanssa.

”Aina joku hyönteinen pyytää kertomaan itsestään”, hän naurahtaa.

Pasilla työ käy harrastuksesta. Molemmilla on isoja haaveita kesämökin kunnostamisen suhteen, mutta aikaa on rajallisesti. ”Nyt vasta olemme ensimmäistä kesää kunnolla täällä”, he toteavat. Samoin yritystoiminnan suhteen, vasta vuosi on takana.

Suomussalmi