Hektisyys puuttuu

Kirjanpitäjänä Tilitomisto Eila Säkkisellä työskentelevä Mervi Matero viihtyy Suomussalmella.

Samanlaista, mutta aivan erilaista on elämä Suomussalmella verrattuna pääkaupunkiseutuun. Näin kuvailee tuntemuksiaan Ämmänsaaren kaltaiselta maalaiskylältä Vihdin kirkonkylältä toukokuussa pari kuukautta sitten muuttanut Mervi Matero.

Suomussalmella ei Materon mukaan ole sitä hektisyyttä, jatkuvaa painetta ja suorittamista, joka etelässä heijastuu joka paikkaan. Väkeäkin on huomattavasti vähemmän.

”Arki ei ole muuttunut, mutta olotila on rauhallisempi.”

”Täällä ihmiset ovat avuliaita, ystävällisiä ja puheliaita”, hän kuvailee. Yleisilmapiiri on huomattavan erilainen.

Uudellamaalla ikänsä asunut Matero kertoo viihtyvänsä Suomussalmella. Ensimmäinen talvi on aiemmin Suomussalmella vain kesäisin vierailleelta Merviltä vielä kokematta, mutta siitä hän uskoo selviävänsä mm. Kianta-Opiston kurssien avulla. Potkurin hankinta on mietinnässä parin kilometrin työmatkaa varten. Hiihtoa hän ei harrasta, mutta on iloinen uuden kotipaikan valaistuista ja auratuista reiteistä. Nyt hän on nauttinut poluista, metsistä ja rannoista.

”Työpäivän jälkeen on ihana päästä metsään. Vihdissä on paljon metsiä, mutta siellä ei ole samalla tavalla ulkoilureittejä”, hän vertaa.

Työ kutsui

Keväällä Matero selasi netistä avoimia työpaikkoja, ja huomasi oman alan vapaan työpaikan Tilitoimisto Eila Säkkisellä. Kokenut kirjanpitäjä päätti hakea, tuli valituksi ja pian hän huomasi asuvansa Suomussalmella.

”Kaikki kävi nopeasti asunnon ostoa myöten”, hän naurahtaa.

Useimmat ystävistä pitivät ratkaisua hulluna, mutta lähimmät tiesivät Mervin puhuneen jo pidemmän ajan ajatuksistaan muuttaa Vihdistä muualle. Paikkakunnan ratkaisi työpaikka, mutta osansa siihen oli muutama vuosi sitten edesmenneen suomussalmelaislähtöisen aviomiehen aikomukset muuttaa takaisin kotiseudulle. Iäkkäät appivanhemmat asuvat yhä Suomussalmella.

Suomussalmi