Etätöissä kunnantalolla

Projektipäällikkö Marjo Kaukoniemi oli etätöissä Suomussalmen kunnantalolla syyskuussa 2020. Kuva: Tuula Leskinen

Saranen Consulting Oy:n Espoon Otaniemen toimipisteessä projektipäällikkönä mm. rekrytoivia koulutusohjelmia suunnitteleva Marjo Kaukoniemi työskenteli viikon verran etätöissä Suomussalmen kunnantalolla. Maaliskuun puolivälin jälkeen projektipäällikön työt siirtyivät sataprosenttisesti etätöiksi, mutta pääosin hän on työskennellyt kotonaan Kirkkonummella.

Lomat Marjo perheineen on viettänyt yleensä Suomussalmella, mutta nyt hän on miehensä ja pienen tyttärensä kanssa viihtynyt mummolassa perinteisen lomakauden ulkopuolella.

Korona pakotti työnantajan digiloikkaan, mutta sen ansiosta työnteko on ollut paikasta riippumatonta – mikäli nettiyhteys on riittävä ja varmatoiminen. Toisinaan Marjo Kaukoniemi tarvitsee rauhallisen ja yksityisen paikan palavereiden pitoon. Vanhempien kotona nettiyhteys ei ollut riittävä, eikä työpuhelimen kautta jaettu nettiyhteys riitä kamerayhteyden käyttämiseen samaan aikaan kuin pitäisi jakaa muutakin.

Ensin Marjon suunnitelmissa oli mennä kirjastolle, mutta nettiyhteyden riittävyys ja tilan rauhallisuus jäivät mietityttämään. Kunnantalolla työskentelevä äiti vinkkasi yleisöllekin avoinna olevista kokoustiloista. Hallintojohtaja Anniina Niemelältä saatiin nopeasti vahvistus kokoustilan käyttömahdollisuudesta ja sitten ei muuta kuin työskentelemään.

Marjon työajat sopivat kunnantalon ovien aukioloaikojen puitteisiin, joten avaimista ei tarvinnut huolehtia.

”Nyt olemme päässeet mökille viikonlopuksi”, Marjo iloitsee.

Testauksesta tavaksi?

Hallintojohtaja Anniina Niemelä kertoo Marjo Kaukoniemen etätyöjakson olleen hyvä testi etätyömahdollisuuksien tarjoamiseen kunnantalolla.

Netistä löytyvä sähköinen ajanvarauskalenteri helpottaisi Kaukoniemen mukaan etätyöjakson suunnittelua.

”Kun tila on varattuna, voi tulla etätöihin hyvillä ja turvallisilla mielin.”

Kunnantalolla on jo pohdittu mahdollisuutta tarjota tiettyjä tiloja etätyön tekijöille, mutta tarkemmin niitä ei ole vielä (syyskuussa 2020) määritelty, ei myöskään tilojen käytön periaatteita.

Keskustassa kunnan tiloissa etätyöläisiä ilahduttaisi, jos lounaspaikkojen ruokalistat löytyisivät helposti netistä.*

”Vaikka alakerran ruokala on hyvä, on mukava käydä välillä muualla lounaalla ja samalla tukea paikallisia ravintolayrittäjiä”, Marjo Kaukoniemi huomauttaa.

Suomussalmella on Kaukoniemen mukaan ”sairaan hyvät” eli monipuoliset ja hyvät liikuntamahdollisuudet. Työpäivän jälkeen voisi – jos tietäisi ja voisi – osallistua ryhmäjumppaan erikseen ilmoittautumalla ja kertamaksulla.

 

*[Juttua muokattu 10.3.2021 klo 11 tällä lisäyksellä: Lounaslistat löytyvät mm. Ylä-Kainuu-paikallislehden etusivulta löytyvästä linkistä.]

Suomussalmi