Melomassa Hossassa

Kulkea vettä pitkin meloen, rauhassa kaukana kaikesta kiireestä, kauniista säästä ja leppoisasta olosta nauttien. Vesi oli niin kirkasta, että tuntui kuin näkisin järven pohjaan. Olin aamuvarhaisella liikenteessä ja järvi oli aivan peilityyni. Linnut visersivät, aurinko paistoi, elämä tuntui niin makoisalta. Hossassa aistii oman rauhan tunnelmansa, siellä voi tuntea olevansa mieltä lepuuttavalla tavalla kaukana. Kauneuden ja hiljaisuuden  ympäröimänä on hyvä olla.

Hossan vesiretkeilyreitit ovat pääosin helppoja ja soveltuvat myös aloittelijoille. Reitit ovat enimmäkseen kapeita jokia, jotka välillä pullistuvat lammeksi tai järveksi. Iijärvi ja Tormuanjärvi ovat suurimmat järvet, jotka tuulisella säällä kannattaa meloa rantoja myöten. Kosket ovat kivisiä, ja kuivina kesinä on varauduttava uittamaan tai vetämään kanoottia. Peranka – Hossa -reitillä olevien vaikeampien koskien ohittamiseen on vetotaipaleet.

Melomisen alkeet kannattaa opetella matalilla järviosuuksilla lähellä rantaa. Opastusta ja neuvontaa voi tiedustella Hossan luontokeskuksesta ja Kainuun Luontoretkiltä. Välineitä ja varusteita vuokrataan luontokeskuksesta, Camping Hossan Lumosta, Hossan Lomakeskuksesta sekä Kainuun Luontoretkiltä.

Vesiretkeilyreiteistä on tehty maksullinen Hossan vesiretkeilyopas, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti mm. koskien laskuväylät. Oppaassa oleviin karttoihin on merkitty vesillelaskupaikat, taukopaikat ja muut reittien varrella olevat palvelut.

Koskiluokitukset

Hossan kosket on luokiteltu kansainvälisen koskiluokituksen (www.melontajasoutuliitto.fi) mukaisesti (I – VI). Hossan vesiretkeilyreittien kosket kuuluvat luokkaan I – III.

 

Hossan vesireitit kartta

Retkikartta.fi / Hossan kansallispuisto

Ohjeita melontaan Hossan vesissä

Liikkumisrajoitukset ja tulvat

 • Hossan vesiretkeilyreiteillä noudatetaan pääosin Hossan kansallispuiston ohjeita.
 • Peranka – Hossa -reitin 5-tien sillan ja Kukkurin välinen vesiretkeilyreittiosuus menee osin yksityismaalla, samoin Hossa – Juntusranta -reitillä Alakosken eteläpuolella oleva reittiosuus. Yksityismailla noudatetaan jokamiehenoikeuksia.
 • Vesiretkeilyreitti sivuaa kuvauksissa mainittujen vuokramökkien piha-alueita. Kunnioitathan vuokralaisten mökkirauhaa.
 • Hossan vesiretkeilyreitit ovat melottavissa yleensä toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Keväällä vesiretkeilyreitit ovat runsasvetisiä ja sujuvasti melottavia. Kesäisin tilanne vaihtelee vuosikohtaisesti, sateisina kesinä kaikilla vesireiteillä riittää vettä, kuivina kesinä on melontareittivaihtoehdot rajoitetummat.
  • Järviosuuksilla voi meloa aina niiden ollessa sulana.
 • Näiden reittien lisäksi voi meloa myös muissa järvissä. HUOM! Muutamaan umpilampeen ei saa tuoda kanoottia tai omaa venettä. Näitä lampia ovat Huosilampi, Keihäslampi, Pieni- ja Iso-Hossalaislampi, Kirkasvetinen ja Umpi-Valkeainen.

Varusteet ja turvallisuus

 • Käytä meloessasi aina kelluntaliiviä, koskipaikoissa myös kypärää.
 • Kanootissa on hyvä pitää myös varamelaa, pelastusköyttä ja korjausvälineitä.
 • Pakkaa vedenpitävästi mukaasi ensiapuvälineet, vaihtovaatteet, tulitikut ja käsipuhelin. Vierailla vesillä tulee mukana olla myös kartta ja kompassi.
 • Kiinnitä kaikki varusteet hyvin kanoottiin, mielellään pakkauspussissa tai -säiliössä.
 • Suunnittele reitti etukäteen ja tutustu reittiin. Meloessasi tutki vaikeat kosket rannalta etukäteen.
 • Muista, että tulviva joki on aina vaarallinen – tulvan aikana reittiselostukset ja koskiluokitukset eivät paikkaansa.
 • Järviosuuksilla kannattaa meloa rannan läheisyydessä.
 • Hossan reiteillä suositellaan käytettävän muovikanoottia.
 • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Melonnan turvallisuusohjeet (www.melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).

Vesireittiosuus Hossa – Juntusranta, 40 km / 2 – 3 vrk

Hossa – Juntusranta -välinen vesiretkeilyreitti tarjoaa rauhallisia joki- ja järviosuuksia sekä koskien kuohuntaa. Niskakoskelta alkavan Hossanjoen alkuosa on vauhdikas ja runsaskoskinen. Joki rauhoittuu leppoisaksi ja mutkittelevaksi virraksi, joka välillä levenee järviksi ja lammiksi. Alajuoksulla on muutama koski piristämässä melomista.

Reitin pituus on 40 kilometriä, josta yhteensä 7 kilometriä koskiosuuksia. Koko reitin ohjeellinen melomisaika on 2 – 3 vrk. Kuivina kesinä Hossanjoen alkuosa on kivikkoinen; runsaat pohjakosketukset ovat mahdollisia. Suosittelemmekin muovikanootin käyttämistä. Reitin loppuosa on melottavissa läpi kesän.

Vesireittiosuus Iijärvi – Hossa, 14 km / 8 tuntia

Iijärvi – Hossa -reitti on vähäkoskinen, pääosin järviosuuksista muodostuva melontareitti. Iijärvi on suuri, osin Kuusamon puolella sijaitseva järvi. Tuulisella säällä järven selkä on haastava ylitettävä, jolloin järvi kannattaakin kiertää rantoja myöten. Sakkojoen sillalta, Kuusamon tieltä nro 843, lähtevän ja Papinpetäjälle päättyvän reitin pituus on 14 km ja sen ohjeellinen melomisaika on 8 tuntia. Kuivina kesinä itse Iikoski on laskukelvoton, muilta osin reitti on melottavissa vähemmälläkin vedellä.

Vesireittiosuus Julma-Ölkky – Somer – Hossa, 16 km

Julma-Ölkky – Somer – Hossa -reitti on helpohko, sokkeloinen järvireitti, joita muutamat pienet kosket ja salmet elävöittävät. Melontareittiin voi yhdistää historiallisia elementtejä käymällä Värikalliolla. Reitin paras käyttöaika on alkukesä, runsassateisina kesinä myöhemminkin. Matalalla vedellä lähtöpaikaksi suositellaan Lihapyörteen pysäköintialuetta, josta kanootti uitetaan Laukkujärvelle; väylä on yleensä keskikesän jälkeen erittäin kuiva.

Itse Julma-Ölkky on jylhä kanjonijärvi, jonka pituus on yli 3 kilometriä. Reitin voi aloittaa käymällä Ölkyn päässä, mikä lisää melomismatkaa n. 6 kilometriä. Kesällä Ölkyllä on myös maksullinen venekuljetus.

Vesireittiosuus Peranka – Hossa, 37 km

Perankajoki on monipuolinen vesiretkeilyreitti, joka tarjoaa kapeita jokiosuuksia ja avarampia järviosuuksia. Maisema reitin varrella vaihtelee: on nuorta metsää, niittyjä, rehevää sekametsää ja kuivaa mäntykangasta.

Reitin käyttöaika on koko kesä, kuivana aikana voi olla runsaasti pohjakosketuksia ja teräviä kiviä etenkin reitin alkupäässä. Lounatkoskea ei polkusillan kohdalta suositella laskettavaksi (koskiluokitus II+, jopa III). Ennen vaarallista osuutta on vasemmalla rannalla varoitusmerkki, jonka jälkeen (n. 50 m) alkaa vetotaival.

Täältä tarkemmat reittiohjeet 

Suomussalmi