Suomussalmi ryhmille

OPASVÄLITYS

Suomussalmen Matkailutoimisto
Jalonkaarre 5, 89600 SUOMUSSALMI
puh. 044 777 3250, visit@suomussalmi.fi, www.visitsuomussalmi.fi

HINNAT 2022:
(kierrokset ryhmän omalla bussilla tai henkilöautolla liikuttaessa)
Ensimmäinen ja toinen tunti              40 €/tunti
Seuraavat tunnit                                   35 €/tunti
Kielilisä                                                      5 €/tunti/lisäkieli
Viikonloppukorvaus: la 18.00 – su 24.00 + 100 %.
Palkallisina vapaapäivinä 100 % korotus.
Yöopastuskorvaus: klo 22.00 – 06.00 + 100 %.
Peruutusmaksu, ellei peruutusta ole tehty viikkoa ennen opastuksen ajankohtaa, 50 % sovitusta hinnasta.
Vienti-/hakukorvaus Raatteen Porttiin/ Portista 25 €, muualle 0,46 €/km.

Esimerkkejä opastuskierroksista
1.
Suomussalmen keskusta-kirkonkylä-Suomussalmen keskusta
Kesto 2 tuntia. Sisältää pysähdyksen Karhulanvaaralla Liekkipatsaalla ja Kirkkoniemessä. Asioina tulevat esille Suomussalmen historia, nykypäivä, elinkeinot ja taajama-asutus.

2. Suomussalmen keskusta-Raate-kirkonkylä-Suomussalmen keskusta
Kesto 4-5 tuntia ja ajomatka n. 100 km. Talvisodan Suomussalmen taistelut, eritoten Raatteen ja kirkonkylän taistelut, Raatteen Portin Talvisotamuseo; pääsymaksu aikuiset 10 €, kriisinhallintaveteraanit 9 €, lapset (7-15 v.) ja koululaisryhmät 5 €, ryhmät (yli 20 hlöä) 7 €, matkanjohtaja, kuljettaja, lotat sekä veteraanit veloituksetta. Raatteen Vartiomuseo, elinkeinoelämä, kunnalliselämä, yleiset olosuhteet Suomussalmella.

3. Suomussalmen keskusta-Kuivajärvi/Hietajärvi-Raate-kirkonkylä-Suomussalmen keskusta
Kesto 6-7 tuntia ja ajomatka n. 180 km. Suomussalmen historia, Kuiva- ja Hietajärven vienankarjalaiskylien historia ja nykypäivä. Tutustuminen Pyhän Nikolaoksen tsasounaan ja Domnan Pirttiin (tilauksesta). Talvisodan Suomussalmen taistelut.

4. Hossan kierros: Suomussalmen keskusta-Juntusranta-Hossa-Peranka-Suomussalmen keskusta
Kesto 6-8 tuntia ja ajomatka n. 220 km. Historia, nykypäivä, Juntusranta, Hossa ja Hossan kansallispuisto. Hossassa mahdollisuus ruokailuun ja lyhyehköön patikkaretkeen kansallispuistossa. Mahdollisuus pysähtyä Hiljaisella Kansalla.

5. Pesiökylän kierros: Suomussalmen keskusta – Kopioniemi – Pesiönlinna – Heponiemi – Käkelän mylly – (Vierre) – Suomussalmen keskusta
Kesto 3-4 tuntia ja ajomatka n. 80 km, kävelymatkaa n. 0,6 km. Tutustuminen kylän historiaan ja nykypäivään käymällä kauppias Venja Niemen Pesiönlinnassa, joka nykyisin toimii kauppamuseona (erillinen pääsymaksu). Esillä 40-luvun kauppatavaroita sekä Ilmari Kiannon kirjeitä ja kortteja, olihan Venja Niemi Kiannon “vävy”. Käkelän entisöidyllä vesimyllyllä tutustuminen myllyn toimintaan ja pettuleipään. Kahvittelumahdollisuus laavulla eri maksusta.

6. Vuokin Vienan reitti sekä partisaanien tuhoiskut Viiangissa: Suomussalmen keskusta – Vuokki – Malahvia – Viianki – kirkonkylä -Suomussalmen keskusta
Kesto 4-5 tuntia riippuen mahd. ruokailusta ja kahvitauoista. Suomussalmen historiaa, sotahistoriaa ja Vuokin kylän esittely. Käynti Rautiaisen myllyllä. Kolmen kilometrin patikointi Vienan reitillä Syntisen kankaalla, missä kerrotaan Suomen ja Venäjän Vienan välisestä satoja vuosia vanhasta kulkutiestä. Reitillä mahdollisuus kahvitella ennakkotilauksesta. Hyryssä ja Viiangissa esitellään v. 1943 tapahtuneiden partisaani-iskujen historiaa ja muistomerkkejä. Mahdollisuus ruokailuun tai kahviin Viiangissa ennakkotilauksesta. Paluumatkalla kahvit Vuokin kyläkaupalla tai Raatteen Portissa (tilauksesta) ja tutustuminen Suomussalmen vanhaan kirkonkylään.

7. Suomussalmen karjalaiskylät ja partisaanituhot: Suomussalmen keskusta – Vuokki – Kuivajärvi – Hietajärvi – Malahvia – Viianki – Suomussalmen keskusta
Kesto 6-7 tuntia riippuen mahd. ruokailusta ja kahvitauoista. Asioina tulevat esille Suomussalmen nykypäivä ja historia. Vieraillaan vienalaiskylissä Kuivajärvellä ja Hietajärvellä sekä Pyhän Nikolaoksen tsasounassa. Tutustutaan Hyryn ja Viinangin kyliin ja kuullaan partisaani-iskujen historiaa vuodelta 1943 sekä käydään muistomerkeillä Viiangissa. Ruokailu tilauksesta Viiangissa. Matkan aikana mahdollisuus kahviin Vuokin kyläkaupalla tai Raatteen Portissa (tilauksesta).

8. Opastetut risteilyt llmari Kiannon Turjanlinnaan
Kesto 2 h. Hinta: aikuiset 20 €, lapset (4-12 v.) 10 €. Ryhmät väh. 20 hlöä -10%. Tilausristeilylle vähimmäisosallistujamäärä 20 hlöä.

Opastettuja retkiä myös toivomustenne mukaan!

Lue lisää
-> Ryhmäesite 2020

Suomussalmi