Pyhän Ristin tsasouna

Ämmänsaaren tsasouna

Tsasouna eli ortodoksinen rukoushuone edustaa karjalaista hirsirakennusperinnettä parhaimmillaan.
Rakennuspuut on hankittu Suomussalmen metsistä ja tsasouna on hirsitöiden osalta pystytetty Nurmeksessa rakennusliike Pekka Tavin toimesta. Tsasounan suunnittelusta on vastannut arkkitehti Hannu Pyykkönen, joka rakennusta suunnitellessaan on perehtynyt itä-Karjalan hirsipyhäköihin ja noudattanut pikkutarkasti vanhoja malleja koristeleikkauksissa.

Tsasounan peruskivi muurattiin kesällä 1982. Muuraustilaisuudessa oli mukana Oulun hiippakunnan metropoliitta Leo. Tsasouna vihittiin käyttöönsä 27.2.1983.

Jumalanpalveluksista kertoo kolme kirkonkelloa. Kelloissa soivat B, E ja A sävelet. Suurin kello painaa 59 kiloa ja seuraavat 15 ja 7.

Tsasounan aidan sisäpuolella on taiteilija Niina Sailon veistämä Itkijäpatsas. Patsas paljastettiin 27.6.1987. Se on kunnianosoitus vienankarjalaiselle itkijäperinteelle ja sen taitajille. Patsas on Suomussalmen kunnan ja Säätiö Väinölän yhteishanke.

Ikonit
Tsasounan suuret ikonit on maalannut taidegraafikko Tuula Murtola Kajaanista. Keskellä on suuri KRISTUS PANTOKRATOR / Kaikkivaltias-ikoni. Neitsyt Maria ja Johannes Kastaja ikonin molemminpuolin muodostavat ns. DEISIS-ryhmän. Vasemmassa reunassa on Naiset haudalla-ikoni, joka välittää viestin kirkon suurimmasta juhlasta, pääsiäi-sestä. Hauta oli tyhjä – Kristus ylösnoussut ! Oikeassa reunassa näkyy tsasounan nimikkoikoni KUNNIALLISEN JA ELÄVÄKSITEKEVÄN RISTIN YLENTÄMISEN muisto. Joka vuosi syyskuun 14.pnä vietetään tätä tsasounan oma PRAASNIEKKAA ristisaatoin ja vedenpyhityksin Kiantajärven rannalla. Oikealla seinustalla on tarkka Suomussalmelta löydetyn Neitsyt Maria ennusmerkki-ikonin kopio. Ikonin on maalannut Tuula Murtola. Kopio on lahja tsasounalle. Vasemmalla seinustalla on profeetta ELIAA esittävä ikoni. Se on saatu tsasounalle lahjoituksena. Elia Tisbeläisen kirkollinen muistopäivä on heinäkuun 20. Oven yläpuolella on ns. käsittätehty-ikoni. Tsasounassa olevat käspaikat ovat Helmi Korhosen tekemiä ja nekin on saatu lahjoituksena tsasounalle.

Osoite:
Keskuskatu 1
89600 Suomussalmi

Suomussalmi