Luomumökki

Vanhat 60-luvulla rakennetut mökit ovat vajaa käytössä ja niitä voitaisiin kunnostaa ja alkaa markkinoimaan luomumökkeinä, vuokra käyttöön. Määritellään mitkä ovat luomumökkejä; Puurakenteinen, yleensä oma rantainen luonnon keskellä oleva vapaa ajan asunto. Valmis vanha rakennus, jonne on jo tie ja sähköt. Vaihdetaan sähkölaitteet energia tehokkaiksi ja hankitaan vihreää sähköä. Mökillä on kaivo tai luonnon vesi, ei yleensä kunnallista viemäri- tai vesijohtoa. Mökillä on kompostikäymälä ja puulämmitteinen takka/hella ja sauna. Sisustuksessa ja tavaroissa suositaan luonnonmateriaaleja. Kunnostustöitä tehdään kunnioittaen perinteisiä rakennustekniikoita, ei yli kunnosteta ja -varusteta. Kielletään polttomoottorit yms moottoriurheiluvälineet ja tarpeettomat sähkölaitteet.

Palautetaan pihapiiri mahdollisimman luonnonmukaiseksi. Lisämajoitustiloina suositaan telttoja, riippumattoja yms ulkoaktiviteettejä. Oleminen ja toiminta mökillä on mahdollisimman paljon luonnon ehdoilla ja sitä seuraten. Mökkiä ei käytetä talvella. Suositaan esim. ulko ruokailu ja -oleskelupaikkoja, ei kuitenkaan teennäisiä tarpeettomia rakennelmia. Mökkeily jättää hyvin pienen hiilijalanjäljen.

Aika kuluu normaaleissa askareissa ruokailujen, nukkumisen, puiden polttamisen, saunomisen ja luonnon seurailun parisssa. Ei tarvita erityisiä aktiviteetejä. Kalastukseen ja luonnossa liikkumiseen kannustetaan. Selvitetään jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet. Tutustutaan ja poimitaan luonnosta ruokaa, suositaan lähi- , luomu- ja kasvisruokaa. Jätteet kompostoidaan ja lajitellaan.

Nature Trainer  ohjaa ja opastaa olemaan luomumökillä. Virtuaalisesti 24/7 ja henkilökohtaisesti. Antaa turvaa ja luottamusta selviytymisen ja opastaa. Esimerkiksi tulenteko, kalastus, luontoseuranta paikat ja -mahdollisuudet erikoisiin havaintoihin, ilmasto ja sää, jne. Järjestää myös kuljetuksia tarvittaessa, sekä lainaa välineitä. Esim. kumisaappaat ja sadevarusteet voisivat olla vakiovarusteina mökillä, tai lainattavissa.

Kohderyhmä: Keski-Eurooppalaiset ja pääkaupunkiseudun nuoret aikuiset, jotka ovat jo luomuelintarvikkeiden kuluttajia.
Kesto: Minimi vuokra-aika 2 vuorokautta.

 

Suomussalmi