Vesiretkeily

Suomussalmen Hossa on maamme hienoimpia vesiretkeilyalueita. Se soveltuu hyvin niin aloittelijalle kuin kokeneelle kulkijallekin. Itärajan tuntumassa sijaitseva Hossan kansallispuisto, Suomi100 -juhlavuoden kansallispuisto (avajaiset 17.6.2017) on yhteydessa Kuusamon Julmaan Ölkkyyn, joka onkin yhden
melontareitin aloituspiste. Kansallispuiston useat autiotuvat, kodat, laavut ja tulentekopaikat palvelevat kulkijaa. Lukuisten vesistöjen ansiosta vesiretkeilyä voi harrastaa myös muualla kunnassamme.

Itä-Suomussalmella, Yli-Vuokissa on noin 20 kilometrin pituinen melontareitti joka noudattelee Yli-Vuokin virkistyskalastusalueen vesistöä. Vesillelaskupaikka Alanteenjärven eteläpäässä Kivijärven kosken alla. Kartta tästä ja muista melontareiteistä löytyy Kainuun ulkoilukartasta.

Hossan vesireitit:

Peranka-Hossa
Isosta Perankajärvestä alkava Perankajoki on hieman alle 15 km pitkä. Joessa on 13 koskea ja jokunen pienempi virtapaikka. Suurin koskista on Lounatkoski jossa pudotusta on 700 m matkalla 5,5 m. Paikkapaikoin koski on ns. III koski.

Julma-Ölkky-Somer-Hossa
Reitti on alun jokiosuutta lukuun ottamatta helppoa ja vaihtelevaa sokkeloista järvireittiä, jossa välillä on pieniä koskia ja salmia. Reitti on matalallakin vedellä melottavissa Laukkujärveltä lähtien. Ala-Ölkky-Lihapyörre korkeuseroa on 6,5 m, 2300 m:n matkalla.

Iijärvi-Hossa
Reitti alkaa Iijärveltä Ison Ahvenlahden länsirannalta, tai Kuusamoon vievän tien Sakkojoen sillalta. Järviosuutta on alussa n. 3 km. Rauhallinen osuus jatkuu edelleen Iijärvestä-Iikoskelle. Kosken pituus on 350 m ja pudotus 3,5 m. Vähällä vedellä on koski laskukelvoton. Normaalivedelläkin on kosken alkuosuus syytä katsastaa maitse. Koskea seuraavan järviosuuden jälkeen reitti yhtyy Somerjoen ja Hossan päävesistön reitteihin.

Hossa-Juntusranta
Hossanjoki on 30 km pitkä. Joki on kunnostettu vesiretkeilyyn ja virkistyskalastukseen. Pääosa koskista on joen alkuosalla noin seitsemän kilometrin matkalla. Vaikka kosket ovat laskettavissa myös kuivana vuodenaikana on aloittelevan melojan syytä katsastaa rannalta koskien reitit. Kuusikoski-Kaivoskoski-Leveäkoski muodostavat koskijakson, jonka pituus on 800 m, pudotus 5.0 m. Laskettavissa vasenta väylää kaikilla vedenkorkeuksilla. Pystynkoski; pituus 200 m, pudotus 2.0 m. Oikeanpuoleinen väylä melottavissa. Varottava isoja aaltoja. Kosken alla saaressa laavu, jossa voi kuivatella varusteet.

Majoituspalveluja Hossan alueella ja lähiympäristössä tarjoavat seuraavat yritykset: Hossan Lomakeskus, Karhunkainalon Leirintäalue, Camping Hossan Lumo, Loma-Hossa, Lomamökit Paasovaara ja Siirtolan Kelomökit.

Tarjolla on myös erilaisia ohjelmapalveluja.

Lisää tietoa vesiretkeilyreiteistä.

 

 

Suomussalmi