TIETOA SUOMUSSALMESTA

Historiaa

Suomussalmen kunta on perustettu 12.10.1867.

Ensimmäiset asukkaat ovat saapuneet heti viimeisimmän jääkauden jälkeen noin 8 000 – 7700 eaa. Kiantajärven eteläosassa sijaitseva Vanha Kirkkosaari on yksi vanhimpia asuinpaikkoja koko Suomessa. Kaiken kaikkiaan kunnan alueelta on löytynyt yli 300 esihistoriallista asuinpaikkaa. Kaivauksissa on löydetty monia ainutlaatuisia esineitä, kuten noin 4 000 vuotta vanha Kukkosaaren kuparitaltta, joka on Suomen vanhin metallityökalu.

Kainuun merkittävin ja valtakunnallisesti tärkeä muinaisjäännös on Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset Hossa kansallispuistossa. Maalaukset ovat arviolta ajalta 2 500 – 1 500 eaa. Rantakalliossa on nähtävissä 61 punavärillä maalattua kuviota, joista selvimmin erottuvat kolmiopäiset ihmishahmot ja hirvenkuvat. Kuvia ja punaväriläikkiä on noin kymmenen metrin matkalla, ja niitä voi katsella lähietäisyydeltä paikalle rakennetulta katselulavalta.

Oman merkittävän lisänsä Suomussalmen historiaan on niin hyvinä kuin pahoina päivinä tuonut sen sijainti idän ja lännen rajamaana. Valtakunnan itäraja Suomussalmen kohdalla on vuodelta 1595, ja siten se on vanhin valtioraja koko Euroopassa. Paikallisilla asukkailla oli vilkasta kanssakäymistä Vienan asukkaiden kanssa Suomen itsenäistymiseen saakka. Raatteen tiellä oli runsaasti liikennettä Vienan heimosotien vuoksi, sillä tietä käyttivät niin sotilaat kuin Suomeen paenneet siviilit. Olojen rauhoittumisen jälkeen tietä myöten kuljetettiin rajan taakse runsaasti rakennus- ja elintarvikkeita. Nykyinen Raatteen vartiomuseona toimiva vuonna 1923 valmistunut rakennus toimi tuohon aikaan vartioaseman lisäksi myös tulliasemana.

Talvisodassa Suomussalmen ja Raatteen voitokkaat taistelut vaikuttivat koko sodan kulkuun ja merkitsivät ne myös maailmankartalle. Raatteen tie nimettiin tielaitoksen museotieksi vuonna 1982. Raatteen Portissa sijaitsevassa näyttelyssä voi tutustua sota-ajan tapahtumiin.

Sijainnista

Suomussalmi on Kainuun pohjoisin kunta, 110 km Kajaanista pohjoiseen. Ouluun tulee matkaa noin 200 km ja Kuusamoon 130 km. Naapurikunnat ovat Taivalkoski, Puolanka Hyrynsalmi sekä Kuusamon, Pudasjärven ja Kuhmon kaupungit. Idässä on valtakunnanraja Venäjälle.

Valtatie 5 on tärkein kulkuväylä etelästä ja pohjoisesta, ja Via Karelia -matkailutie yhdistyy siihen idästä Kuhmon suunnasta.