Ajankohtaista tietoa koronavirukseen liittyen

Seuraavat avoimet rokotuspisteet Suomussalmella ovat to 23.9. klo 9–15 neuvolassa sekä pe 24.9. klo 12–19 ja la 25.9. klo 12–18 Tokmannilla. 

Sote tiedottaa 15.9.2021: Testaus- ja jäljityskäytännöt päivitetään

Kansallisen testaus- ja jäljitysstrategian mukaan painopiste pandemian seurannassa ja torjunnassa muuttuu rokotusohjelman vaikuttavuuden arviointiin ja tartuntojen ehkäisemiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rokotuskattavuuden nostaminen on merkittävin tekijä yhteiskunnan avautumisen ja normalisoitumisen kannalta.

Matalan kynnyksen testaaminen jatkuu, mutta testit keskitetään erityisesti niihin, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa. Testaus painottuu pikatesteihin. Kotitestausta suositellaan, mutta se ei korvaa terveydenhuollon testejä, eikä niiden perusteella voida tehdä karanteeni- tai eristyspäätöksiä.

Koronavirustesti voidaan myös jatkossa ottaa lääketieteellisin perustein kaikilta, joilla on koronatautiin viittaavia oireita. Kainuussa testit kohdennetaan erityisesti:

 • rokottamattomiin tai yhden rokoteannoksen saaneisiin, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita
 • oireisiin rokottamattomiin, jotka ovat sairastaneet COVID-19-infektion yli 6 kk aiemmin
 • oireisiin kahteen kertaan rokotettuihin sote-ammattilaisiin, riskiryhmään kuuluviin tai sairaalahoitoon tuleviin sekä ns. vahvasti altistuneihin
 • alle 12-vuotiaisiin oireisiin mikäli on vahvasti altistunut tai perhepiirissä on yli 12-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa.

Yleisohjeena on, että yli 12-vuotiaat voivat negatiivisen testin jälkeen palata töihin tai kouluun oireiden salliessa ja varovaisuutta noudattaen. ”Pienten lasten vanhempien kannalta keskeisin muutos on siinä, että mikäli perheen vanhemmat ovat kahteen kertaan rokotettuja ja perheessä on vain alle 12-vuotiaita lapsia, eikä tiedossa ole altistumista koronavirustartunnalle, ei lieväoireista lasta tarvitse rutiininomaisesti testata”, selventää Olli-Pekka Koukkari.

Tartunnanjäljitystä jatketaan paikallisen ja alueellisen tarpeen mukaisesti. Tilanteen pahenemisen estämiseksi jäljityksessä painottuu erityisesti korkean riskin altistumistilanteet sekä tartuntaryppäiden ja laajojen ketjujen selvittäminen.

Ajantasaisin tieto rokotuksista löytyy Kainuun soten koronarokotussivulta. Linkki sivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset tässä, tai klikkaa osoitetta.

Kunta tiedottaa 26.8.2021:

Kainuun alueen kokoontumisrajoitukset päättyvät 27. elokuuta. Voimassa on kuitenkin joukko suosituksia ja ohjeita, joita noudattamalla koronatartuntoja pyritään estämään. Varotoimia tarvitaan ennen kuin rokotuskattavuus on riittävällä tasolla. 

Suomussalmen kunta noudattaa Kainuun soten 25.8.2021 ja 26.8.2021 julkaisemia linjauksia. 

Terveysturvallinen tapahtuma 

Jotta toiminta olisi terveysturvallista, suosittelee Kainuun sote seuravia ohjeita eri tilanteissa tai tapahtumissa: 

 • Ota koronarokotteen molemmat annokset heti, kun ne ovat tarjolla. 
 • Mene töihin, tilaisuuksiin tai tapahtumiin vain terveenä. Oireisena hakeudu koronatestiin. 
 •  Käytä kasvomaskia perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa. Huolehdi käsihygieniasta. 
 • Yleisötilaisuuksissa, kokouksissa tai tapahtumissa järjestäjä vastaa terveysturvallisuusohjeiden antamisesta ja noudattamisesta 
 • Terveysturvallisuus on varmistettu vähintään kohtuullisesti mikäli 
  • varotoimet ja väljyys toteutuvat (maskit, käsien puhdistaminen, hyvä ilmanvaihto, ei runsasta äänenkäyttöä, fyysistä kontaktia tai pitkittynyttä aivan vierekkäin oleskelua), 
  • osallistujilla on etukäteen varatut, väljästi sijoitetut paikat, 
  • tilaisuudessa vältetään ruuhkia tai jonoja, joissa osallistujat joutuvat lähekkäin. 

Käytännössä ohjeet tarkoittavat, että tapahtumissa on käytössä noin 75 % maksimitilasta ja istutaan tai seisotaan riittävän väljästi osoitetuilla paikoilla. Riittävällä väljyydellä tarkoitetaan sitä, ettei osallistujien kesken synny riskiä fyysiseen kontaktiin. 

Suositukset koskevat yhtä lailla yksityisiä tilaisuuksia kuin kaupallisia tai julkisia toimijoitakin. 

Lue Kainuun soten 26.8.2021 julkaisema tiedote kokonaisuudessaan täältä. Linkki avautuu uuteen välilehteen Soten sivustolla.  

Yleiset koronasuositukset ja kahdesti rokotettujen karanteeni 

Kainuussa ovat voimassa seuraavat koronasuositukset: 

 • Yleinen maskisuositus sekä käsihygieniasta huolehtiminen jatkuu ja on voimassa kaikissa tilanteissa, missä turvavälejä ei voida taata.  
 • Tapahtumiin, tilaisuuksiin ja muiden ihmisten tapaamisiin tulee osallistua vain terveenä 
 • Turvavälit tulee säilyttää kaikissa oman perheen ulkopuolisissa kontakteissa ja mitoittaa siten, että kontaktin luonne tulee otetuksi huomioon. 
 • Jokaista 12 vuotta täyttänyttä kehotetaan rokottautumaan. Molemmat rokotteet tulee ottaa, heti kun mahdollista. 
 • Yleinen etätyösuositus on voimassa. Etäopetussuositusta ei ole.  
 • Kotimaan matkailussa tulee noudattaa varovaisuutta ja ulkomaan matkailu rajoittaa vain välttämättömään. 
 • Yksityistilaisuuksia järjestettäessä on vahvasti suositeltavaa, että kaikissa kokoontumisissa noudatetaan lähikontaktien välttämistä ja hygieniakäytäntöjä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Juhlat suositellaan järjestämään ensisijaisesti ulkona. 

Jatkossa kaksi koronarokoteannosta saanut ei päädy karanteeniin, mutta tästä voidaan poiketa esimerkiksi perhealtistuksessa. Myöskään kahteen kertaan rokotettuja oireettomia altistuneita ei jatkossa testata, pois lukien sote-ammattilaiset, mutta heilläkään oireettomien työssäoloa ei ole tarpeen rajoittaa ennen testiä.  

 Kaikki oireiset testataan jatkossakin riippumatta rokotuksista. Kaikki karanteeniin määrätyt ohjataan noin viikon kuluttua altistumisesta testiin ja karanteeni voidaan perhealtistuksia lukuun ottamatta päättää, mikäli testitulos on negatiivinen. 

Lue Kainuun soten 25.8.2021 julkaisema tiedote kokonaisuudessaan täältä. Linkki avautuu uuteen välilehteen Soten sivustolla. 

Edelleen on voimassa suositus, jonka mukaan ulkopuolisten asiointia kunnantalolla ei edelleenkään rajoiteta, mutta asiakkaiden toivotaan hoitavan asiansa mieluummin puhelimitse tai sähköpostitse tms. paikalla käymisen sijaan. Palveluaika kunnanvirastolla on klo 9–15. Kunnantalolla asioidessa on käytettävä kasvomaskia ja huolehdittava käsihygieniasta.  

Ajantasaista tietoa on saatavissa Kainuun soten netistä osoitteesta sote.kainuu.fi/koronainfo sekä englanniksi sote.kainuu.fi/en/covid-19 

Testaus

Covid-testaus toimii Suomussalmen terveysasemalla. Soitto etukäteen on välttämätön ajan varaamiseksi p. 08-6156 6200, tai voit varata arkipäiville ajan testaukseen itse Omasoten kautta. Jos asiakas käy pelkässä covid-testissä, on käynti maksuton. Sisäänkäynti pandemiavastaanotolle on ns. Välskärin ovesta (eli ei pääovesta), pihalla on kyltti, joka ohjaa pandemiavastaanotolle.

Kasvomaskien jako

Vähävaraiset suomussalmelaiset voivat edelleen hakea maksutta kasvomaskeja Kylpylä Kiannon Kuohujen lippukassalta sen aukioloaikoina.

Muuta ajankohtaista

Valtioneuvoston julkaisema koronaohjeita sisältävä kuva. Me kaikki voimme estää viruksen leviämistä, muista turvaväli jne.
Valtioneuvosto muistuttaa tällä julisteella toimista, joilla me kaikki voimme osaltamme estää viruksen leviämistä. 

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta numerossa 0295 535 535. Tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Numeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Neuvonta on auki arkisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9–15.

[Sivua päivitetty viimeksi 8.9.2021.]

 

 

Suomussalmi