Ajankohtaista

Dec 14

Kerhotoimintaa koululaisille kahden hankkeen turvin

Suomussalmen koululaisille järjestetään kerhotoimintaa Harrastamisen Suomen mallin ja Koulun kerhotoiminnan kehittäminen -hankkeiden tuella. Suomussalmen koulujen kerhokoordinaattorina toimiva koulunkäynninohjaaja ja kerho-ohjaaja Markku Kemppainen Ruukinkankaan koululta kertoo, että etenkin alakoululaiset ovat ottaneet kerhot omikseen. Molempien hankkeiden puitteissa alakoululaisille on käynnissä 20 kerhoa ja 8 yläkoululaisille. 

Koulun kerhojen tukeminen -hankkeen kerhoihin osallistuu keskimäärin 70 oppilasta, Harrastamisen Suomen mallin kerhoihin keskimäärin 120 oppilasta. 

Kerhot ovat oppilaille maksuttomia. Opetushallituksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeiden kautta saatu tuki kattaa ohjaajien palkkiot, välineet ja tilat sekä esimerkiksi kylpylän käyntimaksut. Kerhokoordinaattori Kemppainen on hieman huolissaan tulevasta, koska jos jäävuorojen hintoja nostetaan sähkön hintojen perässä huomattavasti, ei kerhotuki riitä koko kaudeksi. 

“Vetäjiä on saatu”, kerhokoordinaattori kertoo tyytyväisenä. Kerhojen vetäjinä toimivat Kemppaisen itsensä ohella moni opettaja tai muu koulun henkilökuntaan kuuluva, ulkopuolisia toimijoita ja oppilaan vanhempi. 

Harrastamisen Suomen mallissa edellytetään, että kerho on koulupäivän yhteydessä. Tilojen saaminen on toisinaan haasteellista ja vaatii yhteensovittamista. Tällä lukukaudella liikuntahalli, kuvaamataidon luokka ja musiikkiluokka ovat usein lukion ja yläluokkien käytössä iltapäivisin. Klo 15 jälkeen tiloja löytyy jo paremmin.  

Yksi kerho on seurakunnan tiloissa, yksi työpaja Hanslankareilla ja ratsastuskerho tallilla.  

Yläkoululaisten mukaan saamisessa kerhotoimintaan on ollut haasteita. Vaikka nuorilta itseltään on kysytty kiinnostuksen kohteista ja toiveista, esimerkiksi viime syksynä kolme kerhoa ei käynnistynyt osallistujapulan vuoksi. Kyselyjä nuorten toiveista on tehty sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla. Tuoreimman valtakunnallisen kyselyn tuloksia odotetaan parhaillaan. 

“Nuorten toiveita otetaan huomioon, jos se vain on mahdollista. Ihan kaikkea ei voida täällä toteuttaa”, kerhokoordinaattori huomauttaa. 

Kerhojen kiinnostavuus myös vaihtelee. Jokin kerho on saattanut pyöriä monta vuotta, mutta sitten kiinnostus on lopahtanut. Nyt uudet parkour-kerhot 1.–2.-luokkalaisille ja 3.–4.-luokkalaisille ovat keränneet innostuneita osallistujia. 

”Yläkoululaisten musakerho aloitti tänä syksynä ja se on ollut todella suosittu oppilaiden keskuudessa. Musakerholaiset ovat jo syksyn aikana esiintyneet kahdessa tapahtumassa”, Kemppainen kehuu. 

Joihinkin joukkuelajeihin, kuten Kemppaisen itsensä vetämiin lentopallokerhoihin, osallistujien ikähaitari on laajempi, jotta ryhmä saadaan kokoon. Useissa joukkuelajien kerhoissa on mukana oppilaita ala- ja yläluokilta. Harrasteryhmissä on oppilaita molemmilta kouluilta, ja se siten luo ryhmäytymistä uusien oppilaiden kesken. 

Näillä näkymin kaksi kautta toiminut Harrastamisen Suomen malli jatkuu kesään 2023 saakka ja jo pidempään ollut Koulun kerhotoiminnan kehittäminen -hanke vuoden 2023 loppuun. Uuden rahoituksen haku molempiin hankkeisiin avautuu keväällä 2023. Harrastamisen Suomen malli saattaa sisältyä jatkossa nuorisolakiin, joten siitä tulisi pysyvä. 

Tutustu Suomussalmen koulujen kerhoihin 2022–2023 tästä. Linkki avaa pdf-tiedoston uuteen välilehteen.  

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi