Ajankohtaista

Ei aina tarvitse välittää siitä, miltä jokin asia tuntuu ja tuntuuko se. Tärkeintä on, että nouset ylös, laitat vaatteet päälle, menet sinne, minne sinun pitää mennä ja mikä tärkeintä, et anna koskaan periksi. Nämä ohjetaulun sanat etsivä nuorisotyöntekijä Anita Ollonberg haluaa nuorten oppivan.
Nov 22

Uusia tuulia etsivään nuorisotyöhön 

Ainakin tekemistä taiteen parissa ja ohjattua moottoripyörän fiksausta on mahdollisesti uutena toimintona tulossa Suomussalmen etsivien nuorisotyöntekijöiden toimintaan. Uusia tuulia toimintaan on tuomassa marraskuun alussa etsivänä nuorisotyöntekijänä ja Jami Kähkösen työparina aloittanut Anita Ollonberg. 

Etsivä nuorisotyö auttaa nuoria elämän eri käänteissä silloin, kun nuori ei oikein tiedä mitä tehdä seuraavaksi tai keneltä voisi kysyä neuvoa. Etsivät nuorisotyöntekijät tukevat nuoria myös muilla tavoin. Etsivä nuorisotyö toimii kohtauspintana nuoren ja eri palveluiden välissä etenkin silloin, kun oma suunta elämälle on vielä hakusessa. 

“Taide on hyvinvoinnin lähde, ja samalla tarjotaan nuorille mielekästä tekemistä”, steinerpedagogiikkaan perehtynyt taidepedagogi ja –terapeutti toteaa. 

Moottoripyöräpajassa voitaisiin korjata lahjoituksena saatuja moottoripyöriä vapaaehtoisten aikuisten ohjauksessa. Erona nuorisopalvelujen Virranjakajalle on se, että siellä nuoret rassaavat autojaan itsenäisesti. Ohjattuja Moottoripajoja on toiminnassa eri puolilla Suomea, Kainuussa Vaalassa ja Kajaanissa. Sopivaa tilaa Suomussalmen kunnalta ei ole moottoripyöräpajalle vielä löytynyt, kuten ei myöskään hyvinvointia edistävän taideryhmän toiminnalle, mutta onhan Anitan työkin alkanut vasta äskettäin ja uusien toimintojen sisään ajaminen vie aikaa. 

Moottoripyöräpajassa konkarimotoristit saisivat siirrettyä vapaaehtoistyön muodossa eteenpäin omaa arvokasta osaamistaan ja kokemuksiaan. Samalla nuoret saisivat aikuisten tukea ja mielekästä tekemistä, parhaimmillaan jopa syyn nousta aamulla sängystä, jos muu ei oikein innosta. 

Itselleen Ollonberg on varannut heinäkuun pelkästään moottoripyörällään ajeluun. Omaan Yamahaan kertyy joka kesä runsaasti kilometrejä. Talvikaudella hän ylläpitää harrastustaan projektipyörän parissa puuhaillen. 

Taidepedagogi jättää nuorisotyön tauolle toukokuun alussa siirtyäkseen vetämään yrittäjänä ja hortonomina Haukiperän puutarhan kuumimman sesongin. Jo useampia vuosia puutarhan pyörittämiseen osallistunut Ollonberg aloitti puutarhalla yrittäjänä kaksi vuotta sitten tehdyn yrityskaupan myötä.  

Artikkelikuvassa:

Ei aina tarvitse välittää siitä, miltä jokin asia tuntuu ja tuntuuko se. Tärkeintä on, että nouset ylös, laitat vaatteet päälle, menet sinne, minne sinun pitää mennä ja mikä tärkeintä, et anna koskaan periksi. Nämä ohjetaulun sanat etsivä nuorisotyöntekijä Anita Ollonberg haluaa nuorten oppivan.  

– Tunnetaidoilla ja tunnetyöskentelyllä on toki tärkeä paikkansa, mutta joskus on ihan hyvä oppia hyväksymään myös se, että vaikka juuri nyt jokin asia tuntuisi siltä tai tältä, voi siitä huolimatta nousta ylös ja alkaa laittaa jalkaa toinen toisen eteen, tehdä jotain suunnitelmallista. Kyllä ne tuntemisetkin saattavat alkaa siitä sitten vähitellen helpottaa, Ollonberg rohkaisee. 

(kuva: Tuula Leskinen)

Etsivän nuorisotyön sivu löytyy täältä, linkki sivulle tässä. 

 

[Artikkelia muokattu 22.11.2022 klo 15.20: lisätty linkki etsivän nuorisotyön sivulle.]

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi