Ajankohtaista

Oct 10

Kunnan tervehdys kirkkoherran virkaanasettamisessa 9.10.2022

Kunnanjohtaja Erno Heikkisen tervehdys kirkkoherra Tatu Ryytin virkaanasettamisjuhlassa Suomussalmen kirkossa 9.10.2022. 

On ilo puhua tässä juuri virkaan asetetun kirkkoherran juhlassa. En malta olla mainitsematta, että minun ja kirkkoherran historian ensimmäinen luku ulottuu 15 vuoden taakse. Kun olin rippikoululainen ja Tatu rippipappini, ei kumpikaan olisi tätä tilaisuutta osannut arvata. Muistot jo niiltä ajoilta ovat erittäin lämpimät. 

Kunnan ja seurakunnan yhteistyö on ollut sujuvaa ja luontevaa jo vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja. Ovathan kuntien ja kirkon tiet käyneet yhdessä aina vuoteen 1867 saakka, Suomussalmen kunnan perustamiseen asti. 

Yksityiskohtana voi kertoa, että Suomussalmen historiakirjassa ”Leipä luonnosta” kerrotaan, että Suomussalmen ensimmäinen kirkkoherra aloitti virassaan samana vuonna kuin kunta perustettiin, vaikka Suomussalmi erotettiin omaksi kirkkoherrakunnaksi jo vuonna 1856. Ensimmäisenä kirkkoherrana toimi Emanuel Snellman. Häntä luonnehdittiin kurin ja järjestyksen mieheksi, jonka mainitaan enemmän keskittyneen maallisiin asioihin, kuten mm. kunnallistehtäviin, kuin opillisiin kiistoihin. 

Vaikka kunnallis- ja kirkollishallinto eriytyivät, ei yhteistyö kuitenkaan katkennut. Seurakunnalla ja kunnalla on paljon yhteisiä tehtäviä ja tavoitteita. Tällaisia tehtäviä ovat mm. asukkaiden ja seurakuntalaisten hyvinvointi, yhteisöllisyys ja identiteetti, vain muutamia mainitakseni. Näistä tavoitteista puhutaan usein niin kunnan kuin seurakunnankin työssä yhteisten asukkaiden ja alueen hyväksi. Yhteistyöllä on vahva pohja ja pitkäaikainen perinne, hyvä niin. 

Suomussalmella yhteistyö näyttäytyy monin eri tavoin. Esimerkiksi kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on paljon yhteistä, iloisista asioista aina kriisitukeen asti. Suomussalmelaiset lapset ja nuoret tuntevat hyvin seurakunnan työntekijöitä ja henkilökuntien välit ovat käsitykseni mukaan välittömät. 

Olemme aktiivisesti olleet yhteydessä myös johdon tasolla. Esimerkiksi korona-aikaan yksi ensimmäisiä kontaktejani oli Tatu Ryyti vs. Kirkkoherrana, ja muistan hyvin hänen rauhoittavat sanansa, että aina voi olla yhteydessä. Tiedän yhteistyön olevan sujuvaa myös tulevaisuudessa, ja olemmekin sopineet pitävämme palavereita ajankohtaisista asioista. Kierrämme myös usein samoissa tapahtumissa, joissa on hyvä päivittää kuulumisia. Näimme viimeksi vanhustenviikon pääjuhlassa maanantaina. Keskustelimme ajankohtaisista asioista ja nämä sanat toistuivat – aina voi olla yhteydessä, mitä vain tulee. 

Toivotan omasta ja Suomussalmen kunnan puolesta kirkkoherra Tatu Ryytille onnea ja menestystä tehtävässä sekä Suomussalmen seurakunnalle ja kuntalaisille kaikkea hyvää jatkoon. 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi