Ajankohtaista

Sep 26

Tiivistelmä kunnanjohtaja puheesta taiteilija Reijo Kelan 70-vuotisiltamissa

Mitä olisi elämä, Suomi tai Suomussalmi ilman kulttuuria? Mitä se olisi ilman taidetta? Vaikka kuinka sitä ajattelemme, on mahdotonta kuvitella sellaista tyhjyyttä. Mitä olisi yhteisöllisyys ilman kulttuuria? Kulttuuri elää aina mukanamme, kiitos upeiden taiteilijoiden!

Kulttuuri herättää tunteita, ei luonnollisesti pelkästään yhden esityksen ajan vaan ihmisen koko elämän kiertokulun kautta. Lapsena, nuorena tai aikuisena asiat hahmottaa hyvin eri tavalla, ja siinä kulttuurin yksi tärkeä merkitys onkin. Ihmisen koko persoonallisuus ja koko elämä on kuin yhtä suurta tarinaa ja draamaa, jokaisella omanlaisensa.

Suomussalmi tunnetaan kautta maan kulttuuripitäjänä. On kuitenkin selvää, ettei yksikään kunta tai kaupunki ole yksin tai itsestään kulttuuripitäjä, vaan aktiiviset kulttuuripersoonat omalla osaamisellaan ja kuntalaisia ilostuttavalla taiteellaan luovat meille toinen toistaan syvempiä kulttuurikokemuksia, jotka huomataan myös kunnan ja maakunnan ulkopuolella. Reijo Kelan esityksillä tämä kyky on.

Tänä iltana saamme juhlistaa, Reijo, sinun pian 70 vuoden taivaltasi.

Olen omakohtaisesti jo hyvin nuorena päässyt ihailemaan tanssiasi ja upeita esityksiäsi. Suomussalmen kirkonkylän kasvattina otin pyörän alle ja suuntasin Lassilan pellolle seuraamaan upeaa performanssiasi. Vuosikymmenten takaa se muistuu edelleen hyvin mieleeni. Samoin muistuu mieleeni lukiossa äidinkielen tunnilla videotallenteelta esitetty Ilmarin Kynnös. Reijo oli meille silloisille nuorille esimerkki unelmiaan seuranneesta suomussalmelaisesta, joka kuitenkin selvästi rakasti kotipaikkakuntaansa ja halusi tuoda lähelle esitykset luontoa ja ihmistä, halusta esiintyä kotonaan.

En luonnollisesti voi tuoda kunnan tervehdystä ilman mainintaa Hiljaisesta kansasta, vietämmehän sen isän syntymäpäiväiltamia. Hiljainen kansa on Suomussalmen tunnetuimpia nähtävyyksiä. Upea ja puhutteleva teos näkyy medioissa ja sosiaalisissa medioissa ympäri maailman.

Haluan esittää sinulle lämpimät syntymäpäiväonnittelut omasta ja Suomussalmen kunnan puolesta. Haluan kiittää sinua kaikesta siitä työstä kulttuurin ja Suomussalmen eteen, mitä urallasi olet tähän mennessä ehtinyt jo tehdä. Toivotan sinulle ja iltamiin osallistujille mukavaa syksyn jatkoa ja paljon terveitä päiviä!

Reijo Kelan kunniaksi pidetyt iltamat pidettiin Suomussalmella Ämmänsaarein työväentalolla 24.9.2022.

 

[edit. 3.10.2022: päivitetty kirjoittaja.]

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi