Ajankohtaista

Sep 19

Annikki Kariniemen hurja elämäntarina Retikan lavalle 

Kirjailija Rosa Liksomin palkittuun romaaniin Everstinna perustuva hulvattoman vauhdikas monologidramatisointi kertoo lappilaisesta kirjailijasta ja henkilönä värikkäästä Annikki Kariniemestä. 

Lappilaisen ammattiteatteri Aurore B:n esitys nähdään Teatteri Retikassa perjantaina 23. syyskuuta kello 19 osana Pakko sanoa! -festivaalin ohjelmistoa. 

Everstinna on yhden yön tapahtumista hurtin huumorin keinoin kertova monologi, jossa nuoren naisen rakastuminen itseään huomattavasti vanhempaan everstiin johtaa hänet natsien sisäpiireihin talvisotaan valmistautuvassa Suomessa. 

Esityksen teemana on sodan ja rajujen yhteiskunnallisten murrosten keskellä kasvaneen kirjailijan vilpitön usko äärioikeistolaiseen ideologiaan. Hän heittäytyy autoritaariseen ihmissuhteeseen, mikä johtaa alistumiseen henkisesti ja fyysisesti väkivaltaiseen perhehelvettiin, joka kestää lopulta 20 vuotta. 

Annikki Kariniemi (19131984) tuli tunnetuksi Lappi-aiheisista kirjoistaan. Hänen tuotantoonsa kuuluu romaaneja, lastenkirjoja, näytelmiä ja lehtiartikkeleita. Hän oli Lapin ensimmäinen naiskirjailija ja yksi harvoja erätarinoita kirjoittavia naisia. 

Kariniemi oli naimisissa kolmesti, keskimmäinen puoliso oli Lapin rajavartioston komentaja, jonka kanssa hän oli aviossa 1944–1962. Tästä avioliitosta hän kirjoitti rajun omaelämäkerrallisen kuvauksen Erään avioliiton anatomia (1968). 

Rosa Liksomin Everstinna-romaanin on dramatisoinut Tuula Väisänen, ohjaus on Kaisa Lakkalan. Kariniemen hurjan roolin näyttelee Virpi Peitso. 

Pakko sanoa! -taidefestivaali toteutetaan nyt neljännen kerran. Tapahtumassa pohditaan valtavirroista syrjässä elämistä. Tapahtuma järjestetään 23.–25. syyskuuta Suomussalmella. Esityksiä nähdään Teatteri Retikan lisäksi Vuokin rajaseutukirkossa, Ämmänsaaren työväentalossa ja Taivalkehdon päiväkodissa. Järjestelyistä vastaavat Työväen Näyttämöiden liitto, Teatteri Retikka ja Suomussalmen kunta. 

Koko ohjelmisto lipunmyyntitietoineen löytyy osoitteesta https://tnl.fi/tapahtumat/festivaalit/pakko-sanoa/. 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi