Ajankohtaista

Apr 22

Ruukinkankaan uuden koulun taiteilijat on valittu

Riikka Keränen ja työryhmä 1/2 Naapurit, jonka muodostavat Ilja Karsikas ja Willem Heeffer, on valittu toteuttamaan taidetta valmistumassa olevaan Ruukinkankaan yhtenäiskouluun. Valinnan teki 21 nuorisovaltuuston sekä yläluokkien ja lukion oppilaskuntien edustajaa 20.4.2022 pidetyssä kokouksessa neljän loppusuoralle valitun ehdokkaan kesken.

Riikka Keränen on Ristijärvellä asuva taiteilija, joka on viime vuosina toteuttanut useita julkisia te-oksia. Viimeisin on Muhoksen uuteen lukioon syksyllä 2020 valmistunut kolmiosainen teoskoko-naisuus. Muun muassa ympäri Suomussalmen kirjastoa levittyvä Muuttajat (2014) on Keräsen teos.

”Minusta on haastavaa mutta innostavaa toteuttaa teos jollekin tietylle kohderyhmälle ja tiettyyn tilaan. Tavoitteenani on toteuttaa teoksia, jotka herättävät uteliaisuutta, istuvat tilaan ja parhaimmassa tapauksessa saavat pohtimaan ja yllättymään. Teemana Korpi 2.0 on minulle monia ajatuksia herättävä. Siihen linkittyy vahvan luontoyhteyden lisäksi paljon historiaa. Tulevassa teoksessa haluaisin tuoda esiin korven kauniita ja moninaisia puolia niin luonnontieteellisestä kuin kulttuurisesta näkö-kulmasta”, taiteilija Riikka Keränen kuvailee.

1/2 Naapurit on kahden Helsingissä asuvan visuaalisen alan ammattilaisen ja ystävyksen muodosta-ma työryhmä. Juuriltaan kainuulainen Ilja Karsikas on kasvanut Kajaanissa. Willem Heefer tutustui Kainuuseen, kun hän oli mukana Naapurit-työryhmän jäsenenä yhdessä Ilja Karsikkaan ja Jussi Karjalaisen kanssa toteuttamassa teoskokonaisuutta Kainuun keskussairaalaan (2019–2021).

”Ammattimaisena visualistina osaan huomioida monenlaisia kohderyhmiä, ja positiivinen kuvamaa-ilmani sopii hyvin myös kouluympäristöön”, muun muassa seinäkuvituksia Vuorelan koulukotiin Vihdissä toteuttanut Ilja Karsikas kertoo.

Heeffer on suunnittelijana kiinnostunut erilaisista materiaaleista ja teknisistä yksityiskohdista, ja hänellä on vahva näkemys tilojen suunnittelusta.

”Meillä molemmilla on kouluikäisiä lapsia, joten koulumaailma ja lasten näkökulma on läsnä arjessamme. Töissämme on usein mukana leikkisyyttä ja humoristisiakin elementtejä”, Karsikas jatkaa.

”Oli todella hienoa, että nuoret otettiin matkaan valitsemaan taiteilijoita. Merkittävä roolimme valinnassa oli jopa pieni yllätys”, Suomussalmen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Atte Seppänen kertoo.

”Toivottavasti pääsemme tekemään yhteistyötä näiden taiteilijoiden kanssa myös projektin edetessä”, hän jatkaa.

Sivistysjohtaja Teemu Piirainen huomauttaa, että taidehankinnat eivät kilpaile määrärahoista minkään muun hankintakokonaisuuden kanssa.

“Hyödynnämme kunnan saamaa testamenttilahjoitusta ja lisäksi Taikelta on haussa erityisavustus”, hän jatkaa.

Lisätietoa taiteilijoista:
Riikka Keränen, riikkakeranen.com
Ilja Karsikas, iljakarsikas.com
Willem Heeffer, willemheeffer.nl 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi