Ajankohtaista

Apr 08

Lyhennelmä hallin avajaisissa Kemet Electronicsilla 8.4.2022 pidetystä puheesta 

Kirjailija Louis L’Amour on sanonut: ”Tulee aika, jolloin uskot olevan kaiken lopussa, mutta se tulee olemaan vasta alku”. 

Tänään juhlistamme yhdessä uuden hallin avajaisia. Tämä on iso päivä. On mahdotonta ymmärtää, mitä te Kemet Electronics Oy:n työntekijät ja yrityksen johto koitte silloin heinäkuussa 2020. Vaikka sellaiseen tilanteeseen ei voi varautua, oli heti selvää, että silloin ei jääty kauhistuksen valtaan eikä vaivuttu epätoivoon. Koko Suomussalmi ja sen väestö seisoi takananne. 

Tuona heinäkuisena aamuna annoimme toisistamme tietämättä kunnanhallituksen puheenjohtaja Pentti Moilasen kanssa haastattelut medialle, joissa kerroimme, että kunta tulee tekemään kaikkensa, jotta elektroniikkavalmistaja Kemet jatkaisi Suomussalmella. Käymissämme keskusteluissa kävi nopeasti selvästi, että kaikki päättäjät pitivät itsestään selvänä työpaikkojen ja perheiden elannon turvaamista, ja että kunta rakentaa uuden kiinteistön, jos Kemet jatkaa paikkakunnalla. Ei mennyt kauaakaan, kun saimme vahvistuksen Kemetin halusta jatkaa meillä. 

Kemetin ja kuntajohdon kanssa etsimme yhdessä väistötilat tulipalossa tuhoutuneille pakkaus-, varasto- ja lähettämötiloille. Osa tehtaasta säilyi vähemmillä vahingoilla ja toiminta pyrittiin palauttamaan mahdollisimman normaaliksi. 

Yhteistyö Kemetin kanssa on koko rakennusprojektin ajan sujunut loistavasti. Kunnan tekninen toimiala yhdessä Kemetin kanssa teki uskomattoman hyvää työtä niin tilojen vuokraamisessa kuin uusien tilojen suunnittelemisessakin, rakennusaikaa unohtamatta.  Myös rakentajat ovat paiskineet kovasti hommia, jotta tiukkakin aikataulu on saatu pysymään.

Osallistuin tehtaan 40-vuotisjuhlaan vuonna 2019. Puhuin silloin siitä, kuinka tärkeä tehtaanne on Suomussalmelle ja suomussalmelaisille, koko kuntayhteisölle. Tuolloin totesin, että Suomussalmi oikeastaan on enemmän teollisuuspaikkakunta kuin monet muut kunnat, vaikkei meitä välttämättä aina sellaiseksi mielletäkään. Hyvänä vertailupohjana voi käyttää nimenomaan Kemetin tehdasta. Jos Helsingissä sijaitsisi suhteessa asukaslukuun samankokoinen tehdas, olisi sen työllistävä vaikutus yli 10 000 ihmistä. Se korostaa tehtaan merkitystä koko paikkakunnalle. Tehtaan ylä- ja alamäissä eletään yhdessä mukana. 

On ollut ilo kuulla, että yrityksen ja tehtaan tilanne on erinomainen ja uudet tilat tulevat tarpeeseen. Tilojen suunnittelussa on otettu huomioon myös uudet tarpeenne ja tilojen pitäisi nyt palvella entistäkin paremmin. 

Toivotan mitä parhainta menestystä tehtaallenne jatkossakin ja toivotan teille kaikille hyvää kevään jatkoa ja mukavaa iltaa! 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi