Ajankohtaista

Jan 21

Uuden terveysaseman suunnittelu alkaa

 Suomussalmen kunta suunnittelee uuden terveysaseman rakentamista, koska nykyiset tilat eivät toiminnallisesti vastaa nykyisiä tarpeita ja tutkimuksissa niistä on löydetty rakenteellisia puutteita ja jopa rakennusvirheitä. Vaikka tutkimuksissa esiin tulleet välittömät korjaustarpeet on tehty, edelleenkään osa henkilöstöstä ei pysty työskentelemään kaikissa tiloissa. Kiinteistö on suurimmalta osiltaan teknisen käyttöikänsä päässä.  

Nykyisten tilojen käyttöaste on vähän yli 70 %. Tiloja on myös toissijaisessa käytössä. Terveysaseman vastaavien palvelujen tuottamiseen riittäisivät nykyistä huomattavasti pienemmät tilat.  

Nykyinen terveyskeskuskiinteistö on rakennettu useassa eri vaiheessa vuosien 1967 ja 2010 välillä.  

Kesällä 2021 työnsä aloittanut hanketta varten perustettu tilatyöryhmä esittää vain uusimman rakennusosan saneerausta ja käyttötarkoituksen muutosta sekä muiden osien purkua ja uudisrakentamista tarvittavin osin. 

Nykyisen terveyskeskuskiinteistön uusin osa on vielä teknisen ja toiminnallisen käyttöikänsä alkupäässä. Muilta osin kiinteistön korjausten tekemisen on arvioitu olevan vaativaa ja kallista erityisesti rakenteissa olevien asbestia sisältävien materiaalien vuoksi. Myös perusparannuksen elinkaarikustannuksia on vaikea arvioida. 

Kunnanhallitus on hyväksynyt kokouksessaan 18.1.2022 (linkki pykälään avautuu uuteen välilehteen) tilatarvesuunnitelman (linkki suunnitelmaan avautuu uuteen välilehteen, pdf-tiedosto), jonka pohjalta suunnittelu käynnistyy. Tilatarvesuunnitelma keskittyy nimensä mukaisesti tarvittaviin tiloihin ja niiden ominaisuuksiin. 

Tilatarvesuunnitelmassa vertaillaan perusparannusta ilman uudisrakentamista sekä uudisrakentamisen ja saneerauksen yhdistelmää.  Kustannusarvioiden vertailun perusteella uudisrakentaminen on kokonaistaloudellisesti tarkasteltuna edullisempaa. 

Investointia pidetään välttämättömänä ja kiireellisenä. 

Sote mukaan 

Suomussalmen kunta pyytää Kainuun sotea sitoutumaan Suomussalmen terveysasema hankkeeseen ja tilojen vuokraamiseen. Ilman soten sitoutumista hanke ei toteudu.  

Artikkelikuva huhtikuulta 2021.

[Artikkelia päivitetty 2.9.2022: korjattu kunnanhallituksen kokouspäivämäärä, oli virheellisesti 18.2.2022.]

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi