Ajankohtaista

Jan 12

Ensimmäiset omikron-koronatartunnat Kainuussa

Kainuun sote kertoo tiedotteessaan keskiviikkona 12.1.2022, että ensimmäiset omikron-muunnokset on vahvistettu kainuulaisilta koronapotilailta.  

Useissa kainuulaisissa kouluissa on viime päivinä todettu koronatartuntoja. Erillisiä tiedotustilaisuuksia koululaisten vanhemmille koronatartunnoista ei järjestetä. Koulut tiedottavat ohjeistuksesta Wilma-viesteillä. Positiivisen testituloksen saaneet sekä oireiset oppilaat jäävät kotihoitoon. Tartunnanjäljitys ohjeistaa altistuneet. 

Suomussalmella on keskiviikkona todettu yksi tapaus Karhulanvaaran koululla ja yksi Ruukinkankaan alakoululla. Opetus järjestetään edelleen lähiopetuksena. Koronakaranteeniin määrätyille tiedotetaan opetusjärjestelyistä erikseen. 

Kainuun soten tartunnanjäljityksessä on merkittävää viivettä, mutta kontaktointeja tehdään kiireellisenä kriittisten toimintojen henkilöstön sekä koulujen ja päivähoidon tartuntoihin liittyen.  

Tartuntariski on kohonnut koko maassa, joten altistumisen mahdollisuus on hyvin yleinen. Kainuun sote kehottaa vähentämään kaikkia lähikontakteja ja rajoittamaan vierailuja riskiryhmiin kuuluvien, esimerkiksi isovanhempien luokse.  

Kainuun keskussairaalan päivystysapu 116 117 on ruuhkautunut kansalaisten koronaan liittyvistä tiedusteluista. Päivystykseen ei tule soittaa tiedusteluita varten, vaan ottaa yhteyttä vain, mikäli tarvitsee kiireellistä hoidon tarpeen arviointia tai päivystyshoitoa.  

Ohjeet tartunnan saaneelle 

Jos on saanut positiivisen tuloksen terveydenhuollon koronatestistä, tulee jäädä kotiin ja odottaa tartunnanjäljityksen yhteydenottoa. Tieto eristykseen määräämisestä annetaan tekstiviestillä tai puhelimitse mahdollisimman pian; viive voi olla useita vuorokausia.  

Mikäli oireet pahenevat, esimerkiksi hengitys vaikeutuu, tulee ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle, päivystysapuun 116 117 tai hätätilanteessa 112. 

Ohje altistuneelle 

Hengitystieoireiset (mm. nuha, yskä, kurkkukipu, kuume) sekä koronatartunnalle altistuneet henkilöt ohjataan hakeutumaan koronatestiin. Aika varataan ensisijaisesti verkkopalvelusta Omasote.kainuu.fi (puhelimitse 040 165 0020). 

Lue Kainuun soten tiedote täältä. Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi