Ajankohtaista

Dec 20

Vapaan kelkkailun alue Suomussalmen ja Hyrynsalmen rajalle

Metsähallitus on tehnyt sopimukset Suomussalmen ja Hyrynsalmen kuntien kanssa vapaan kelkkailun alueen perustamisesta Emäjoen varteen kuntien rajalle. Pitkään odotettu ja suunniteltu hanke toteutuu tämän talven aikana. Sopimusneuvotteluissa on kuultu sidosryhmiä. Tavoitteena on, että alue saadaan käyttöön tammikuussa. 

Suomussalmen kunta ja Suomussalmen Kelkkailijat ry tekivät vapaan kelkkailun alueesta esityksen Metsähallitukselle. Alueesta ja alueen rajauksista on käyty yhdessä neuvottelut Metsähallituksen ja Hyrynsalmen kunnan kanssa joulukuun alkupuolella. Alueiden kaksivuotinen käyttöoikeussopimus allekirjoitettiin 10.12.2021.  

”Kelkkailualue on keskimäärin 6 kilometriä pitkä ja 2 kilometriä leveä ja se on kooltaan 1 340 hehtaaria. Alue sijaitsee Hallan itäpuolella ja se rajautuu moottorikelkkauraan, teihin ja Suomussalmen puolella lähelle Emäjokea. Rantaan asti sitä ei tulla turvallisuussyistä ulottamaan. Tarkka rajaus ja säännöt tullaan julkaisemaan ennen alueen käyttöönottoa.”, kertoo tiimiesimies Ulla Lehtonen Metsähallituksesta. 

”Alueen käyttöönottoa varten on vielä valmisteluja tehtävänä mm. aluekartat, ohjeet käyttäjille ja turvallisuussuunnitelma. Kunnat jatkavat valmisteluja moottorikelkkayhdistyksien ja Metsähallituksen kanssa. Tavoitteena on, että alue saadaan käyttöön tammikuussa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. ”, toteaa tekninen johtaja Niina Kinnunen Suomussalmen kunnasta. 

Kunnat vastaavat alueen merkitsemisestä ja opastamisesta. Käytännön toimenpiteitä tehdään yhdessä Suomussalmen Kelkkailijat ry:n ja Hyrynsalmen Moottorikelkkailijat ry:n kanssa. Alueen käyttäjät vastaavat sääntöjen ja annettujen ohjeiden noudattamisesta.  

Suomussalmella Suomussalmen Kelkkailijat ry huolehtii kelkkaurien kunnossapidosta. Kunnossapitokustannuksia katetaan vapaaehtoisilla jäsenmaksuilla, kannatusmaksuilla ja kunnan avustuksella. Talkootyönä on tehty mm. kelkkauramerkkejä ja raivauksia.  

Suomussalmen tekninen johtaja Niina Kinnunen ja Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen tutkimassa sopimuspapereita. Kuva: Kati Heikkinen.  

kaksi henkilöä pöydän äärellä tutkii papereita.

 

Artikkelikuva: Suomussalmen Kelkkailijat ry.  

Metsähallituksen tiedote 17.12.2021 täällä. Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi