Ajankohtaista

Sep 30

Uuden kirjastoauton nimeksi Ranstakka

Keväällä 2022 käyttöön tulevan uuden kirjastoauton nimi on Ranstakka, Ilmari Kiannon romaanissa Punainen viiva esiintyvän kissan mukaan. Suomussalmen kunnan sivistyslautakunta päätti nimestä kokouksessaan keskiviikkona (29.9.2021).

Nykyisen kirjastoauton ulkoasu on ollut käytössä jo vuodesta 1970. Niminä ovat olleet Topi ja Riika. Kuntalaisten osallistamiseksi järjestettiin toukokuussa 2021 ideakilpailu uuden kirjastoauton nimestä ja ulkoasusta. Ehdotuksia saivat tehdä kaikki kuntalaiset, mutta kilpailu kohdistettiin erityisesti nuorille ja koululaisille, koska palvelu on helpompi ottaa omakseen, kun pääsee itse esimerkiksi keksimään nimiä. Kirjastoautosta lainataan paljon lasten materiaaleja koulujen ja päiväkodin pysäkeillä.

Vastauksia tuli yhteensä 174 ja lähes kaikki olivat piirtäneet myös ulkoasun. Nimiehdotuksia kertyi 137. Ulkoasuehdotuksissa oli paljon eläin- ja luontoaiheita. Luonnollisesti myös kirjallisuutta oli visualisoitu monilla tavoilla. Nimiehdotukset ovat olleet esillä myös sosiaalisessa mediassa.

Uuden kirjastoauton nimi tulee siis Korpiloukon kissa Ranstakasta. Tästä karvaltaan parranpunervasta ja silmiltään tulikivenkeltaisesta kissasta saadaan pohja myös ulkoasun visualisointiin. Teemana se sopii yhteen ideakilpailussa esiintyneisiin lukuisiin eläimiin ja luontoaiheisiin.

Nimen uskotaan herättävän uteliaisuutta. Eipä itse Korpiloukon Retriikakaan tiennyt mitä ranstakka (eli hiilihanko) tarkoittaa, vaan oli kuullut tällaisen murresanan:

”Mirrin nimi, valehtelematta sanoen, oli näet Ranstakka, minkä merkillisen helkäyksen Retriika Euphrosyyne muisti kerran kuulleensa vanhan valtesmannivainaan piialta. Ranstakka oli karvaltaan parranpunerva, silmät tulikivenkeltaiset.” (Ilmari Kianto, Punainen Viiva)

 

Artikkelikuvassa nykyinen kirjastoauto Riika. Arkistokuva.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi