Ajankohtaista

Jul 16

Auta pysäyttämään koronan leviäminen

Nuorilla ja perusterveillä ihmisillä koronaviruksen aiheuttama tauti on usein lievä tai kokonaan oireeton nuorilla ja perusterveillä ihmisillä, mutta toisille tartunnat voivat aiheuttaa vakavan ja pitkäaikaisen sairauden. Tämän vuoksi on tärkeää, että epidemiaa torjutaan aktiivisesti, kunnes kattava väestötason rokotesuoja saavutetaan. Rokotuskaan ei täysin poista tartuntoja, mutta suojaavat yleensä vakavilta tautimuodoilta. 

Koronaepidemia leviää nyt Suomessa erityisesti nuorison ja nuorten aikuisten keskuudessa. Rajoitusten poistaminen ja kesän aikana ihmisten liikkuminen ja aktiivinen toiminta näkyvät tapausten määrissä. 

Kainuun sote kehottaa tiedotteessaan (16.7.2021, linkki Kainuun soten sivuille tiedotteeseen tässä) nyt erityiseen varovaisuuteen oman perhe- tai lähipiirin ulkopuolisissa kontakteissa. Tartuntojen nopea kasvu lisää altistumisen mahdollisuuksia erityisesti nuorten kohtaamisissa, mikäli varotoimia ei noudateta. 

Kainuun sote muistuttaa, että Kainuussa on voimassa suositukset mm. kasvomaskien käytöstä, lähikontaktien välttämisestä, varovaisuudesta kotimaan matkailussa sekä ulkomaan matkailun välttämisestä. Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli on koronaan viittaavia oireita tai epäilee altistuneensa tartunnalle. 

 Toimi näin: 

  • Säilytä turvaväli tai käytä kasvomaskia kaikissa kodin ulkopuolisissa lähikontakteissa
  • Jos sairastut tai altistut, velvollisuutesi on auttaa viranomaisia antamalla tietoja jäljitystä varten
  • Eristys tai karanteeni ei ole vapaaehtoinen, vaan lailla säädetty varotoimi, jota tulee ehdottomasti noudattaa
  • Ottamalla koronarokotteen omalla vuorollasi suojaat itsesi ja läheisesi mahdollisesti vakavalta sairastumiselta.
  • Koronatestaus KAKS:ssa palvelee päivittäin (040 165 0020), kuntien terveysasemilla aukioloaikojen mukaan (lisätiedot sote.kainuu.fi/koronainfo) 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi