Ajankohtaista

May 25

Koirat asiakastapaamisen tukena 

Työllisyyden kuntakokeilussa Suomussalmella asiakkaalle tarjotaan tapaamisissa mahdollisuus koiran läsnäoloon. Työllisyysohjaaja Kaija Seppänen tuo etukäteen sovitun mukaisesti tapaamiseen kaksi koiraansa, espanjanvesikoiran Taavon ja kiinanharjakoira Tepon.   

Koirat eivät suinkaan ole päivähoidossa Kaijan työhuoneessa, vaan ne ovat paikalla vain silloin, kun etukäteen asiakkaan kanssa siitä sovitaan ja kun asiakas kokee, että koiran läsnäolosta voisi olla hyötyä. Maksimissaan koirilla voi olla “töitä” kahtena päivänä viikossa, koska kohtaamiset ovat koirillekin kuormittavia. 

Kaijan huoneeseen tulee häkki, jonne koirat voivat halutessaan mennä, jos ne kokevat tapaamistilanteessa tarvetta rauhalliseen paikkaan, tai jos asiakas toivoo koirien olevan mieluummin häkissä. 

Koirat ovat paikalla vain silloin, kun asiakkaan kanssa siitä on sovittu. 

Tapaamisaikaa varatessa varaudutaan siihen, että yleensä tapaamisen alussa koira vie huomiota, kun sitä tervehditään ja siihen tutustutaan, ennen kuin vähitellen päästään itse asiaan. Koiran läsnäolo auttaa asiakasta rentoutumaan ja joskus avautumaan helpommin oman työttömyytensä taustoista ja tilanteesta, johon usein liittyy paljon muutakin kuin vain työttömyys.  

“Asiakas voi puhua vapaammin, kun hän puhuu koiran kautta”, Seppänen kertoo. 

“On hienoa, että työllisyyden kuntakokeilussa Suomussalmella on mahdollisuus kokeilla tätä uutta toimintatapaa – toisaalta työllisyyden kuntakokeilussa nimenomaan kehitetään toimintatapoja. Koira-avusteinen asiakaskohtaaminen voi olla yksi niistä”, työllisyysohjaaja kuvailee. 

Kaija Seppäsellä on pitkä kokemus koirista, mutta Taavo kasvatus- ja kuntoutuskoirana on hänelle ensimmäinen. Taavo on suorittanut testit kasvatus- ja kuntoutuskoiraksi, mutta koronan takia työnäyttö on vielä antamatta. Nuorempi Teppo on oppipoikana, jonka kanssa Seppäsellä on tavoite suorittaa samat testit ja näytöt. 

Taavo oli Kaijan mukana jo toukokuun lopussa päättyvässä Suomussalmen Talentti -hankkeen muutamissa asiakastapaamisissa. Niistä saatujen hyvien kokemusten pohjalta on hyvä jatkaa.  

“Aikaa varatessa minuun voi olla suoraan yhteydessä, jos toivoo koiria mukaan tapaamisiin”, työllisyysohjaaja Kaija Seppänen sanoo. 

Allergiset otetaan huomioon 

Kaikille asiakkaille hän kertoo tapaamista sovittaessa, että huoneessa on ollut koira, joten koirille hyvin allergisten kanssa sovitaan muu tapaamishuone. 

Kaijan molemmat koirat ovat roduiltaan ns. hypoallergisia. Taavosta ei lähde karvaa lainkaan, mutta Teposta saattaa joitakin karvoja irrota.  Asiakastapaamista edellisenä päivänä koirat pestään perusteellisesti hampaita myöten. Näin minimoidaan allergisten reaktioiden riskiä. 

Koirat eivät ole muissa kunnan tiloissa kuin Kaija työhuoneessa, jossa ilmanpuhdistin hurisee nurkassa kaiken varalta. Lisätyötä talon siivoojille koirista ei aiheudu, ja ylimääräiset jäljet Kaija siivoaa itse.  

Kasvatus- ja kuntoutuskoirien läsnäololle on saatu hyväksyntä kunnan työsuojelutoimikunnalta ja kunnan johtoryhmältä.  

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi