Ajankohtaista

May 20

Jalon kotipolku suojeltiin

Luonnonperintösäätiö kertoo tiedotteessaan, että loppuvuonna 2020 kuolleen kirjailijan ja Ylä-Kainuun kulttuurin voimamiehen Jalo Heikkisen toive toteutui, kun hänen kotiaan ympäröinyt metsä siirtyi Luonnonperintösäätiölle huhtikuussa.

Suomussalmella sijaitsevan Tihisenniemen 22 hehtaarin rantametsä koostuu lähes kokonaan noin 130-vuotiaista havupuuvaltaisista kangasmetsistä. Metsät ovat olleet ainoastaan hienovaraisessa käytössä jo Jalon isän, paikkakunnalla laajasti tunnetun Setti Heikkisen eli Kurimon Setin ajoista alkaen.

Tihisenniemen suojelualueeseen kuuluu noin puoli kilometriä Kiantajärven rantaviivaa. Tätä rantaviivaa seurailee Jalo Heikkisen kotipolku.

Soivan Metsän isä

Jalo Heikkisen tunnetuimpia hankkeita oli lukuisten julkaistujen kirjojen ja pitkällisen Ilmari Kianto -tutkimuksen ohella Suomussalmella sijaitseva Soiva Metsä. Kaunisharjulla kymmenen kilometriä Tihisenniemestä lounaaseen sijaitseva Soiva Metsä koostuu suurista puuston lomaan sijoitetuista erikoisvalmisteisista soittimista. Tässä kuten useassa muussakin Jalo Heikkisen työssä korostui ihmisen suhde kotiseutuun ja erityisesti sen luontoon.

Luonnonperintösäätiö

Luonnonperintösäätiö on kalastaja Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama säätiö, joka suojelee luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii lahjoitusvaroin luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.

Artikkelikuvassa pohjantikka Tihisenniemellä. Kuva: Ari-Pekka Auvinen / Luonnonperintösäätiö.

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi