Ajankohtaista

Peruskiven muuraustarvikkeet valmiina.
Sep 11

Peruskivi muurattiin 2.9.2020

Juhlaohjelmassa puheita ja musiikkia

Tilaisuuden ohjelmaan kuuluivat perinteiseen tapaan puheet, jotka aloitti kunnanjohtaja Erno Heikkinen. Puheessaan hän totesi peruskiven muurauksen olevan kirjaimellisesti uuden alku, alku Ruukinkankaan uudelle koululle. Koulualueella oleva vanhin koulurakennus on palvellut koululaisia vuodesta 1963 lähtien. Ajatus uudesta koulurakennuksesta sai alkunsa sisäilmaongelmista. Ruukin koulu on toiminut väistötiloissa jo pari vuotta, uuteen kouluun oppilaat pääsevät syksyllä 2022. Lukiolaiset siirtyvät uusiin tiloihin muutamaa vuotta myöhemmin. Koulun suunnittelussa ovat oppilaat ja muut tulevat käyttäjäryhmät olleet alusta asti mukana. Käyttäjien toiveet ja tarpeet otetaan huomioon aina kalustusta myöten. Nykyään koulun tulee olla monipuolinen ja monikäyttöinen.  5 500 neliön uudisrakennus o ennen kaikkea satsaus tulevaisuuteen ja se luo paikkakunnalle elinvoimaa. Voit lukea pidemmän tiivistelmän puheesta täältä.

Koulun KRV-rakennusurakasta vastaavan YIT:n aluejohtaja Marko Palonen totesi puheessaan meidän elävän kaiken aikaa rakennetun ympäristön keskellä. Jopa lakkasuolle usein vievät pitkospuut. Rakennetun ympäristön osuus kansallisvarallisuudesta on merkittävä, rakentaminen myös työllistää paljon. Koronatilanne on tälläkin työmaalla otettu huomioon mm. hygieniatasoa nostamalla ja porrastamalla työtehtäviä. Sairastavuus onkin ollut pientä. Työmaan kokonaisvahvuus on noin 22 työntekijää, ja YIT pyrkii käyttämään paikallisia työvoimaa ja lähiympäristön yrittäjiä. Louhinta, maanrakennus- ja paalutustyöt ovat käynnistyneet toukokuussa 2020. Maanpinnan yläpuolelle rakennus alkaa nousta jo ensi viikolla (vk 37.), kun runkotyöt käynnistyvät.

Suomussalmen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Milla Veteläinen totesi puheessaan, että kun maailmantilanne tuntuu epävarmalta ja maailma on jatkuvassa murroksessa, on muuttuvuuden ympärillä kuitenkin jotain pysyvää. Vieressä nousee uusi koulu, joka edustaa tulevaisuutta. Ainoa, jonka pysyvyyteen voi aidosti luottaa, on tulevaisuus ja maailman muuttuvuus.

”Aikakapseli, joka on pian osa katoavaa historiaa, kertoo ajastamme, ja tästä maailmantilanteesta. Se kertoo tarinan meistä, nuorista, jotka haluavat omalla panoksellaan tehdä kotikunnasta – ja koko maailmasta paremman paikan elää.”

Aikakapseliin on koottu nykyisyyttä edustavia esineitä, kuten sanomalehdet Ylä-Kainuu sekä Kainuun Sanomat, älypuhelin, kolikoita, seteleitä, paikallisia marjakarkkeja sekä valokuvia digimuodossa muistitikulla. Aikakapselista löytyy myös kunnanjohtajamme Erno Heikkisen puhe. Veteläisen mukaan tärkeimpänä kuitenkin aikakapseli sisältää kirjeen, joka kertoo tarinan maailmanpolitiikasta ja kotikunnastamme, mutta ennen kaikkea ihmisistä.

Kohokohtana peruskiven muuraus

Peruskiven muuraamisen sai aloittaa kunnanjohtaja Erno Heikkinen. Laastia lisäämään pääsivät kaikki halukkaat. Ennen viimeisiä laastikauhallisia peruskiveen laskettiin aikakapseli, jonka sisällöstä kertoi nuorisovaltuuston puheenjohtaja Milla Veteläinen puheessaan. Lyhyen videotallenteen tapahtumasta voit katsoa täältä.

Musiikkinumeroista vastasivat Suomussalmen musiikkiopiston nuoret viulustit ja kuoro, johtajinaan Laura Matilainen.

Lopuksi nautittiin Suomussalmen lukion yrittäjäkurssin tarjoamat kahvit.

Kuvia tilaisuudesta löydät täältä.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi