Ajankohtaista

Ihmiset täällä -näyttely
Jul 06

Kesänäyttelyssä runoja ja valokuvia suomussalmelaisista ihmisistä

Kesällä 2017 suomussalmelaislähtöiset Liisa Louhela ja Tiina Wallin pohtivat paikkakunnalla lomaillessaan kotiseudun vetovoimaa, ja koska eivät itse osanneet sitä sanoiksi pukea, panivat he muut puhumaan. Oulussa asuva valokuvaaja Tiina Wallin kuvasi paikallisia ihmisiä ja ympäristöä. Kirjoittamisen ammattilainen, Hailuodossa nykyään asuva Liisa Louhela puolestaan haastatteli suomussalmelaisia ja teki haastattelujen pohjalta runoja käyttäen haastateltavien omaa kieltä ja kuvauksia.

Tuolloin käynnistyneen projektin tuloksena on valmistunut Ihmiset täällä – Runoja ja valokuvia Suomussalmelta -näyttelykokonaisuus. Valokuvia ja runoja on esillä Suomussalmen kirjaston suojissa sijaitsevassa galleria Kiepissä elokuun loppuun saakka. Syksyllä näyttely on esillä Muhoksella.

Galleria Kiepin näyttelytila on rajallinen, joten taiteilijat joutuivat karsimaan osan valokuvista pois. Projektin osana on syntynyt myös kirja, jossa on näyttelyä laajempi kokonaisuus kuvia ja runoja.

Kunta tukemassa

Suomussalmen kunnan jo hankkeen alkuvaiheessa antama tuki oli tekijöiden mukaan erittäin tärkeä kannustin. Kunta myös kutsui kaksikon tämän vuoden kesänäyttelyn taiteilijoiksi. Koronarajoitukset uhkasivat näyttelyn järjestämistä, mutta rajoitusten lievennettyä näyttely voidaan pitää suunnitellusti avoinna heinä–elokuun ajan.

Näyttelykokonaisuuden saama muu tuki on mm. mahdollistanut kirjan julkaisemisen. Ihmiset täällä – Runoja ja valokuvia Suomussalmelta -kirjaa voi ostaa taiteilijoilta ja näyttelyn ajan kirjastolta.

Monet tarinat

Kirjasta löytyvät Maija-Liisan, Riitun ja parinkymmenen muun suomussalmelaisen muotokuvat ja runot. Luonto on monelle Louhelan ja Wallinin tapaamalle henkilölle tärkeä, mutta kotiseudulla on muitakin arvoja, kuten vaikkapa erakkopeikkorölliksi itseään kuvailevalle Janille. Iidan taikametsän, jossa ei ole muita kuin peikkoja, röllejä ja tiheitä puita, tuntee vain Iida itse. Tiettyä koti- tai asuinpaikkaa tärkeämmäksi kuitenkin nousee se tapa, miten maailmaa katsoo.

Kiinnostuitko?

Näyttely on avoinna 6.7.–30.8.2020 galleria Kiepissä niin aikoina, kun kirjaston henkilökunta on paikalla.

Kirjaa voi tilata Liisa Louhelalta, p. 040 4141 229 ja näyttelykuvien hintoja voi tiedustella Tiina Wallinilta, p. 045 1086 987.

Näyttelyn juliste.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi