Ajankohtaista

Jul 02

Soittokierros yli 70-vuotiaille on päättynyt

Suomussalmen yli 70-vuotiaat pärjäsivät poikkeusoloissa – ja yleensäkin – melko hyvin, joko itsenäisesti tai läheisten auttamina. Tämä kävi selväksi kesäkuun aikana toteutetulla puhelinsoittokierroksella, jonka järjestettiin Suomussalmen kunnan, SPR:n ja seurakunnan yhteistyöllä.

Kesäkuun aikana saatiin selville 1 200 suomussalmelaisen ikäihmisen tilanne. Tästä joukosta alle kymmenen henkilön tilanne vaatii tarkempaa selvittelyä ja ohjaamista mm. Kainuun soten palvelujen ääreen. Ensisijaisena kiinnostuksen kohteena oli mahdollinen avun tarve kauppa- ja apteekkiasiointiin, mutta samalla tiedusteltiin yleensäkin pärjäämistä. Reilu pari sataa vastaajaa toivoi uutta yhteydenottoa syksyllä, jos koronatilanne pahenee. Suurin osa vastanneista kertoi pärjäävänsä ainakin toistaiseksi kotona. Vain vähän yli yhdellä prosentilla vastaajista oli vaikeuksia selvitä arjestaan, ja heistäkin valtaosa oli jo palvelujen piirissä tai saivat tukea läheisiltään.

Valtakunnallisesti koronatilanne on helpottunut olennaisesti, ja rajoituksia on purettu nopeaan tahtiin. Samoin ohjeistuksesta yli 70-vuotiaiden osalta on luovuttu. Soittokierros ei siten enää loppuvaiheessa palvellut alkuperäistä asiointiaputarpeen kartoitusta. Listat päätettiin kuitenkin soittaa loppuun, koska yhteydenottojen avulla saatiin näkemystä yli 70-vuotiaiden yleistilanteesta Suomussalmella.

Yhteydenottokierroksen toteutti kymmenkunta SPR:n vapaaehtoista, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Hilkka Kemppaisen johdolla. Ennen soittokierroksen alkua kyselylomake, johon vastaukset kirjattiin, oli omatoimisesti täytettävissä nettisivuilla.

Jokaista suomussalmelaista yli 70-vuotiasta ei tavoitettu kolmesta soittoyrityksestä huolimatta. Lisäksi melko monen puhelinnumero on joko kokonaan salainen tai mahdollisesti puhelinmarkkinointikiellon vuoksi piilotettuna. Arviolta kaikista yli 70-vuotiaista tavoitettiin noin 60 %, jota voi pitää hyvänä lukuna.

Suurin osa tavoitetuista henkiöistä suhtautui yhteydenottoon myönteisesti. – Kielteistä palautetta tuli jopa odotettua vähemmän, Hilkka Kemppainen kertoo.

Koska koronarajoitukset on suurelta osin purettu, on myös SPR lopettanut asiointiavun tarjoamisen heinäkuun alusta lähtien. Koronatilanne voi kuitenkin muuttua, ja reilu pari sataa ikäihmistä toivoi uutta yhteydenottoa syksyllä, jos tilanne pahenee ja se pitkittyy.

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi