Ajankohtaista

Taide- ja tekstiilipaja Värkkyy on nuorille tarkoitettu osa työpaja Hanslankareiden toimintaa.
Jun 12

Hanslankarit nuorten tukena

Työvalmentaja Virpi Wegelius-Rantaeskola työpaja Hanslankareiden taide- ja tekstiilipaja Värkkyystä tiivistää työnsä yhteen sanaan: monenmoista.

Monenkirjavalle joukolle järjestetään monipuolista tekemistä yksilökohtaiset ominaisuudet ja kiinnostuksen kohteet huomioon ottaen.  Yhdessäkin tehdään. Vastikään koko Hanslankareiden porukka kävi laittamassa Soivan metsän kesäkuntoon sekä ulkoilemassa samalla. Ulkotapahtumiin otetaan usein mukaan työohjaaja Matti Kuosmasen vetämässä metallipaja Verstaassa tehty tulisija makkaranpaistoa varten.

”Työpajalta käydään siellä pitämässä paikkoja siisteinä ja samalla ulkoilemassa”, Wegelius-Rantaeskola kertoo.

Hanslankarit on tähän saakka vastannut Hiljaisen kansan vaatetuksesta, mutta nyt vaatteidenvaihtotalkoot järjesti Hiljaisen kansan Niittykahvila.

Wegelius-Rantaeskolan yli kymmenvuotiseen uraan työvalmentajana on mahtunut monenmoista tekemistä, joista yhdeksi merkittävimmistä hän kertoo Oilolan toiminnan vetämisen 9 vuoden ajan työvalmentajan työnsä rinnalla.

Työnohjaajan toimenkuvaan kuuluu tekemisen suunnittelu ja ohjaus hyvin monimuotoiselle pajatoimintaan osallistuvalle väelle.  Kädentaitojen ohella Wegelius-Rantaeskola tarvitseekin työssään ammattiopettajan pätevyyttään.

Suomussalmi-kuosi

Nykyisin työpajalle tullaan harvemmin palkkatuella, ja sen takia osaavia tekijöitä on vähän, eikä enää myyntiin saakka valmisteta tuotteita yhtä paljoa. Myymälä Putiikkia on pienennetty, mutta vielä se taide- ja tekstiilipaja Värkkyyn tiloista löytyy, ja valikoimassa on erilaisia nuorten valmistamia tuotteita, myös Suomussalmi-kuosisesta kankaasta tehtyjä. Myös Suomussalmi-kangasta on myynnissä.

Suomussalmi-kuosin taustalta löytyy Suomussalmi-raanu, jollainen löytyy esimerkiksi Värkkyyn seinältä.

Työnohjaaja Virpi Wegelius-Rantaeskola ja Suomussalmi-raanu ja -kuosi
Virpi Wegelius-Rantaeskola oli muutama vuosi sitten kehittämässä modernia Suomussalmi-kuosia oikealla olevan Suomussalmi-raanun pohjanlta.

”Raanun kuviot ja kuosi haluttiin ottaa käyttöön nykyaikaisissa materiaaleissa graafisina elementteinä”, vaatetusalan artenomi Wegelius-Rantaeskola kertoo muutaman vuoden takaisesta Tarinat eloon -hankkeen ja Hanslankareiden yhteisprojektista.

”Kuvioiden oikeiden mittasuhteiden ja oikean harmaan sävyjen hakeminen oli melkoinen urakka”, hän jatkaa.

Raanusta kuvio siirtyi aluksi puuvilla-pellavakankaalle, mutta myöhemmin sitä on painettu trikoolle ja uutuutena puuvillasatiinille, josta työpajalla tehdään tyynyliinoja Putiikissa tapahtuvaa myyntiä varten.

Valmistajamerkki tyynyliinassa.
Työpaja Hanslankareiden valmistajamerkki taide- ja tekstiilipaja Värkkyyssä tehdyssä tyynyliinassa, jonka kangas on Suomussalmi-kuosia.

Ajan hermolla

Wegelius-Rantaeskolan ideoiman ja vetämän koululaisten iltapäivätoimintaa olevan käsityö- ja askartelukerhon kevätkausi päättyi ennen aikojaan koronapandemian rajoittamistoimiin. Moni kerholainen tulee nyt kesäkuussa järjestettäville makrameesolmeilu- tai farkkujen ja t-paidan tuunaustapahtumaan.

Virpi Wegelius-Rantaeskola tuunaa farkkuja.
Virpi Wegelius-Rantaeskola näyttää mallia farkkujen tuunaamiseen. Kesäkuussa Virpi vetää nuorille lyhyitä teemaleirejä, joiden yhtenä teemana on farkkujen tuunaaminen.

Makrameet ovat juuri nyt suosittuja käsitöiden tekijöiden keskuudessa. Wegelius-Rantaeskola seuraa virtauksia sekä puhtaasta mielenkiinnosta sekä ammatillisesti. Messut ja netti ovat parhaita tilaisuuksia pysytellä ajan hermolla.

Työnohjaaja jaksaa tehdä käsitöitä vapaa-aikanaankin, kuten esimerkiksi kokeilla eri kädentaitoja, kuten pitsinnypläystä, joka on tosin nyt jäänyt taka-alalle risujen ja muiden luonnonmateriaalien tieltä. Muutoinkin luonto vetää Virpiä puoleensa. Maastopyörällä polut ovat tulleet tutuiksi.

Hanslankarit ja Miilu sekaisin

”Hanslankarit ja Miilu menevät monilta sekaisin”, naurahtaa työvalmentaja Virpi Wegelius-Rantaeskola.

On niissä jotakin yhteistä, mutta paljon ominaispiirteitä, joita ei toisesta löydy.

Työpaja Hanslankarit on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille, ja hallinnollisesti se kuuluu sivistyspalvelujen piiriin. Hanslankareiden esimies on nuorisosihteeri Eija Järvenpää.  Työpalvelukeskus Miilu puolestaan on osa työllisyyspalveluja, ja se toimii pitkään työttömänä olleiden aikuisten työpalvelukeskuksena. Kierrätysmyymälä on tunnetuin osa Miilun toimintaa, ja sieltä löytyy kierrätystavaran ohella työpalvelukeskuksessa tehtyjä töitä. Hanslankareiden putiikissa myydään työpajalla tehtyjä tuotteita. Molemmissa tehdään tekstiili-, puu- ja metallituotteita.  Mutta tekijät työpaja Hanslankareissa ja työpalvelukeskus Miilulla ovat eri-ikäisiä ja tulevat jaksoillensa eri kanavia.

Miilulta saattaa tavata nuoren henkilön työkokeilussa, kuntouttavassa työssä, työharjoittelussa, työssäoppimassa, oppisopimuskoulutuksessa tai palkkatuetussa työssä, mutta siis harvemmin kuin Hanslankareilta, jossa myös jopolaiset (joustava perusopetus) käyvät työelämän tutustumisjaksolla.

Parhaillaan käsityö- ja taidepaja Värkkyyssä on useampia nuoria kahden viikon kesätyössä kunnan kesäsetelin turvin.

Lue lisää Hanslankareista ja taide- ja tekstiilipaja Värkkyystä täältä.

Lue lisää Miilusta täältä.

 

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi