Ajankohtaista

Suomussalmen kunnan liikuntasihteeri Pirjo Neuvonen jää virallisesti eläkkeelle heinäkuun alusta.
Jun 11

Liikuntasihteeri Pirjo Neuvonen eläkkeelle

Yli 30 vuotta Suomussalmen kunnan liikuntasihteerinä työskennellyt Pirjo Neuvonen alkaa heinäkuun alusta opetella uutta elämäntapaa ja rytmiä elämäänsä, jota tähän asti työ on pitkälti hallinnut ja määritellyt. Kuuden viikon vuosiloma kävi harjoittelujaksosta.

”Hyvin meni”, Neuvonen naurahtaa.

Loma sujahti Sallassa sukkelaan. Hiihtokautta kesti toukokuun lopulle, ja lumilla hän ehti hiihtämisen lisäksi moottorikelkkailemaan ja lumikenkäilemään. Pilkillekin hän ehti. Vapaa-ajan asunto on siivottu perusteellisesti, piha haravoitu, kukkapenkkejä laitettu ja talven aikana puuhommien jäljiltä jääneet risut ja oksat koottu. Tekevä nainen on ehtinyt myös katselemaan pääskysten pesänrakennusta ja kirjosiepon touhuja linnunpöntöllä.

Juhannuksen jälkeen odottaa vanhaan tangoon keskittyvä tanssileiri. Neuvonen innostuu kuvailemaan tanssin myönteisiä vaikutuksia: ”Se antaa lihaskuntoa, kestävyyttä, parantaa tasapainoa ja koordinaatiota sekä tarjoaa sosiaalisen kontaktin.”

Kesäaikaan kajakki ja pyörä ovat ahkerassa käytössä. Marjastuskautta Pirjo odottaa innoissaan, ja hän aikoo ottaa marjametsään mukaansa lapsenlapsensa, joka kuitenkin saattaa olla harrin kalastamisesta enemmän innostunut.

Työssä on ollut mukavaa

Eläkkeelle Pirjo Neuvonen lähtee hieman haikein mielin, vaikka hän onkin uudesta elämänvaiheestaan uteliaan innostunut.

”Olen voinut räätälöidä työstäni itseni näköisen”, hän kuvailee.

Jatkuva muutos voi olla raskasta ja joskus stressaavaa, mutta vastapainona asioiden kehittäminen on positiivista ja antaa sisältöä työhön.

Neuvosen pitkän uran aikana Suomussalmelle on saatu urheilukenttä, liikuntahalli ja kylpylä. Kohteita on nyt jo peruskorjattu.

”Kehitys on ollut huikeaa.”

Liikuntasihteeri on mielissään siitä, että kunnan päättäjät ovat aina suhtautuneet positiivisesti liikuntahankkeisiin.

Väestön ikääntyminen tuo haasteita palveluille ja niiden järjestämiselle, liikuntasihteeri tietää. Pirjo Neuvonen on surullinen koronan tuomista rajoituksista. Ennen aktiiviset vesijumppaajat eivät ole päässeet pitkään aikaan altaaseen, ja suositus on pysyä sisällä.

”Se vaikuttaa fyysiseen kuntoon ja mielenterveyteen.”

Neuvonen aikoo nauttia tyhjästä kalenterista, tai ainakin lähes tyhjästä. Ensi vuodelle kalenteriin on merkitty ainakin Suomussalmella Haverisen maastossa tapahtuvan Kainuun Rastiviikon kilpailunjohtajuus sekä talkoohommat Saukkovaaran SM-hiihtokisoissa ja Nuorten talviolympialaisissa Vuokatissa.

Jätkänpuistossa juhlitaan

Viimeisen työpäivänsä tarkkaa ohjelmaa perjantaina 12.6. ei Pirjo Neuvonen itsekään vielä tiedä, mutta ainakin sen, että yhteistyökumppaneita on kutsuttu Jätkänpuistoon klo 13 alkavaan ja noin tunnin kestävään juhlaan.

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi