Ajankohtaista

Artikkelikuva: Kouluttaja Sirpa Keränen (oik.) vieraili viime viikolla kunnantalon ruokalassa tapaamassa työpaikkaohjaajakoulutuksessa olevaa Elsa Pyykköstä. Kuva: Tuula Leskinen.
Mar 05

Työpaikkaohjaajat opissa Suomussalmella

Suomussalmelaisten yritysten ja kunnan yksiköiden työpaikkaohjaajat ovat viime aikoina saaneet koulutusta ohjaamiseen. Koulutuksen ydinajatuksena on valmentaa ohjaajia ohjaamaan erilaisia ohjattavia, ja erityisesti muita kuin oppilaitoksista tulevia opiskelijoita.

Suomussalmen Talentti -hankkeen puitteissa koulutetaan työpaikkaohjaajia niille hankkeessa mukana oleville työelämäkumppaneille, joilla jo on tai on tulossa tunnistettuja oppimisympäristöjä. Ensimmäinen ryhmä aloitti alkuvuodesta ja toinen seuraa heti perässä. Molemmissa ryhmissä opiskelijoita on viitisentoista.

Alun perin koulutusta suunniteltiin kymmenen hengen ryhmille, mutta tulijoita on ollut kaavailtua enemmän. ”Emme raaskineet sanoa, että älkää tulko,” projektipäällikkö Minna Saastamoinen naurahtaa. Todennäköisesti syksyn aikana järjestetään vielä yksi koulutus.

Saastamoinen on erityisen iloinen siitä, että yrittäjillä on ollut mahdollisuus irrottaa omaa aikaansa tähän koulutukseen. Ensimmäisessä ryhmässä olivat mukana Eläinhoitola Man-Man ja Kipa Kirppis, toisessa Puhdasesu ja Kello-Optiikka Lappalainen. Myös Kainuun Soten kehitysvammapalvelut Suomussalmelta on tullut mukaan.

Erilaisista työyhteisöistä tulevat ohjaajakoulutettavat rikastuttavat yhteistä kokemusta.

Suomussalmen kunta hallinnoi Talentti-hanketta, mutta on myös isosti mukana hankkeessa oppimisympäristönä. Kunnasta mukana ovat jo esimerkiksi matkailupalvelut, nuorisotyö ja molemmat työpajat eli Miilu ja Hanslankarit. Siivous- ja ruokapalveluista mukana on jo useampi yksikkö, ja lisää on tulossa.

Koulutukselle oli kysyntää

Koulutus järjestettiin melko nopealla aikataululla.

”Kannatti tarttua tilaisuuteen,” Suomussalmen kunnan ruoka- ja siivouspalveluiden päällikkö Merja Heikkinen kertoo. Monessa hänen johtamassaan yksikössä on ollut ja on erilaisia ohjattavia, kuten esimerkiksi oppisopimuksella kokiksi tai toimitilahuoltajaksi opiskelevia, työelämään tutustujia, työkokeilijoita tai jonkun koulun kautta.

”Aina kun tästä tehdään sopimusta, kysytään, onko ohjaaja käynyt työpaikkaohjaajakoulutusta.”

Kaikilta ohjaajaksi suunnitelluilta myös kysytään, haluavatko he toimia työpaikkaohjaajina ja että haluaako koulutukseen, jos sellaista on tarjolla.

”Koulutus on koettu hyväksi,” Heikkinen kertoo koulutukseen osallistuvien alaistensa tuntemuksia.

Työntekijät ovat kehuneet kouluttajan paneutumista syvällisesti asiaan ja tekevän työpaikkavierailuja. Koulutuksen vaativuus on yllättänyt, sillä siihen kuuluu mm. omaan työpaikkaan liittyvä kehittämistehtävä. Koulutuksessa käsitellään myös palautteen antamista, vuorovaikutusta ja erilaisia ohjaustyylejä.

Työpaikkaohjaajakoulutus vahvistaa ohjaajien tunnetta siitä että he osaavat ohjata ja tietävät mitä heiltä odotetaan.

”Ajatusten ja kokemusten vaihto on ollut antoisaa, ja sen tietäminen, ettei ole asioiden kanssa yksin, ne ovat olleet koulutuksessa parasta,” kunnantalolla ruokahuollosta vastaava Elsa Pyykkönen kertoo.

Kokenut kouluttaja

Suomussalmen Talentin työpaikkaohjaajakoulutus on ensimmäinen kuhmolaisen Sirpa Keräsen vetämistä koulutuksista. Jatkoa seuraa mm. Kuhmon Elsa ja Tolokusti Sotkamossa -hankkeissa sekä TE-palveluiden Kopakka-kumppanuuspilotissa, jos osallistujia ilmoittautuu tarpeeksi. Nimittäin Kainuun työllisyyden hoidon hankkeet kilpailuttivat yhdessä työpaikkaohjaajakoulutuksen. Parikymmentä vuotta Keski-Suomessa työpaikkaohjaajia kouluttanut Keränen on melko tuore paluumuuttaja.

Artikkelikuva:

Kouluttaja Sirpa Keränen (oik.) vieraili viime viikolla kunnantalon ruokalassa tapaamassa työpaikkaohjaajakoulutuksessa olevaa Elsa Pyykköstä. Kuva: Tuula Leskinen.

 

 

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi