Ajankohtaista

Feb 07

Maanpuolustustahto rauhan takeena

Tiivistelmä puheesta seppeleenlaskussa Suomussalmen sankarihautausmaalla valapäivänä 7.2.2020.

 

Suomussalmella vietetään tänään ainutlaatuista päivää, kun 542 tulevaa jääkäriä vannovat sotilasvalansa tai antavat juhlallisen vakuutuksen. Valatilaisuus sopii Suomussalmelle hyvin, onhan täällä 80 vuotta sitten käyty Suomen itsenäisyyden säilyttämisen kannalta keskeisiä taisteluja.

 

Saamme viettää vuoden 2020 alkua itsenäisessä, vapaassa ja hyvinvoivassa Suomessa. Jokaisena päivänä on syytä esittää kiitokset kaikille sotatoimiin talvi-, jatko- ja Lapin sotiin osallistuneille ja kaikille muille suomalaisille, jotka muilla tavoin tekivät osansa itsenäisyyden eteen sekä kaikille jälleenrakentamiseen osallistuneille sukupolville, koska ilman sitä maanpuolustustahtoa ja yhteen hiileen puhaltamista voisi historiamme olla aivan toisenlainen.

 

Näinä aikoina, kun muistelemme 80 vuotta sitten taistellun talvisodan uhrauksia, väistämättä tulee mieleen, miten voimme estää ja ehkäistä sodan syttymisen nyky-Suomessa. Usein on todettu, että Suomessa on ainutlaatuinen kokonaisturvallisuuden malli. Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen yhteistoimintamalli, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä. Kun tähän lisätään yleinen asevelvollisuus ja laaja reservi, on meillä sellainen yhtälö, joka suojaa maamme itsenäisyyttä. Uskottava puolustus on tehokkain tapa puolustaa maatamme. Vaikka meillä tehtäisiin yhteistyötä varautumisessa ja otetaan reserviläisten iso määrä ja asevelvollisuus huomioon, ei se yksin riitä. Kaiken taustalla täytyy olla maanpuolustustahto. Tällaiset tilaisuudet pitävät mielissämme ne uhraukset, joita itsenäisen Suomen eteen on tehty.

 

Kiitos kaikille maanpuolustusjärjestöille, jotka pitävät tiedossamme niitä uhrauksia, joita kotiseudullamme on tehty. Tänään valan vannovat alokkaat vannovat olevansa Suomen valtakunnan luotettavia ja uskollisia kansalaisia, jotka tahtovat palvella maataan rehellisesti kykyjensä mukaan.

 

Lainaan lopuksi suomalaista jalkaväenkenraalia ja Mannerheim-ristin ritaria Adolf Ehrnroothia. “Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten.”

 

Kunnanjohtaja Erno Heikkinen.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi