Ajankohtaista

Dec 18

Talentti-hankkeen työntäyteinen vuosi

Jo kuusi suomussalmelaista yritystä on mukana Talentti-hankkeessa tarjoamalla ammatillisten perustutkintojen oppmisympäristöjä. Suomussalmen Talentti -hanke on tehnyt vähän yli vuoden verran työtä suomussalmelaisten opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi, ja hanke jatkuu vielä ensi vuoden ajan. Lähiaikoina mukaan on tulossa vielä ainakin kaksi yritystä. Lisäksi parhaillaan on käynnissä haku neljänteen, helmikuussa käynnistyvään Eväitä opinnälkään -työvoimakoulutukseen.

Talentti-hankkeen keskeisenä tavoitteena on tukea asiakkaiden työllistymistä eri polkujen kautta. Ohjaaja Satu Moilanen ja palveluohjaaja Kaija Seppänen käyvät asiakkaiden tilanteen yksilöllisesti läpi, ja he auttavat opintoihin tai työllistymiseen liittyvissä asioissa. Osa tarvitsee vain vähän tukea esimerkiksi koulutukseen hakemisessa, kun taas jonkun toisen elämäntilanne on erilainen, ja tuen tarve sen mukainen.

Hankkeessa on projektipäällikkö Minna Saastamoisen laskelmien mukaan tähän mennessä ollut jo 104 asiakasta, kun tavoite koko hankkeen ajalle on ollut alle sadan.

Oppimisympäristössä hankitaan osaamista

Hankkeen toinen päätavoite on luoda työpajoille, kunnan yksiköihin ja alueen yrityksiin tunnistettuja oppimisympäristöjä. Oppimisympäristöt mahdollistavat sen, että työpaikoilla voidaan jatkossa verrata esimerkiksi palkkatukityöllistettyjen osaamista ammatillisten perustutkintojen vaatimuksiin ja näin kehittää työttömien ammatillista osaamista.

Tunnistetuissa oppimisympäristöissä voidaan antaa työskentelyjaksosta osaamistodistus, jossa kerrotaan työllistetyn osaamisesta suhteessa ammatilliseen perustutkintoon. Osaamisen karttuessa on mahdollista suorittaa omalla paikkakunnalla näyttöjen kautta tutkinnon osia tai jopa kokonainen ammatillinen tutkinto.

Oppimisympäristöjä on tunnistettu työpaja Hanslankareille, työpalvelukeskus Miiluun sekä kuuteen yritykseen, jotka ovat Suomussalmen Puhdaspesu, Kello-Optiikka Lappalainen, Eläinhoitola Man-Man, K-Market HerkkuKirsikka, K-Rauta ja Kipa-Kirppis. Oppimisympäristöjä on suunniteltu myös mm. kunnan puhtaanapitoon ja keittiöille sekä puutarhalle.

Suomussalmen Puhdaspesun yrittäjä Anne Parviaisen mukaan oppimisympäristön tunnistaminen oli silmiä avaava kokemus, jossa omassa yrityksessä tehtävä työ tuli näkyväksi. Puhdaspesulla oli kesätöissä Talentti-hankkeen asiakas, jolle yritys on tehnyt osaamistodistuksen.

Talentin joulukahvitilaisuuteen osallistunut Eläinhoitola Man-Manin yrittäjä Jarmo Rautavalla on myös ollut melko myönteinen kokemus hankkeen kautta yritykseen tulleesta työkokeilijasta, vaikka yritys on vielä pieni ja toiminnassaan alkuvaiheessa.

Talentti-hankkeen tiimi ja yrittäjä Jarmo Rautava
Talentti-hankkeen tiimi, eli oikealta Minna Saastamoinen, Satu Moilanen ja Kaija Seppänen sekä oppimisympäristön tarjonnut yrittäjä Jarmo Rautava Eläinhoitola Man-Manista laitettiin poseeraamaan hankkeen joulukahvitilaisuuden lomassa.

Lisätietoja Talentti-hankkeesta antaa projektipäällikkö Minna Saastamoinen, p. 044 777 3149

Taustaa

Suomussalmen Talentti on Euroopan sosiaalirahaston ESR:n ja Suomussalmen kunnan rahoittama hanke. Paikallisena rahoittajaviranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeen toiminta-aika on 1.6.2018–31.12.2020.  Talentin kautta luodaan Suomussalmelle uudenlaista opiskelua ja monimuotoista oppimista mahdollistava toimintaympäristö, seinätön oppimiskeskus. Seinättömän oppimiskeskuksen avulla mahdollistuu joustavien opinto- ja urapolkujen rakentaminen eri-ikäisille ja erilaisissa elämäntilanteissa oleville asiakkaille. Keskeisiä toimintoja ovat henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi Eväitä opinnälkään -työvoimakoulutukset, tuettu työkokeilu, opinnollistaminen ja oppisopimusopiskelu. Toimintaa rakennetaan yhteistyössä työllisyys- ja koulutustoimijoiden kanssa. Hankkeessa huomioidaan myös paikallisten yritysten työvoimatarpeet. Hankkeessa työskentelee projektipäällikkö Minna Saastamoinen, palveluohjaaja Kaija Seppänen ja ohjaaja Satu Moilanen. Hankkeen toimitilat sijaitsevat työpalvelukeskus Miilussa (Miilutie 5). www.suomussalmi.fi/talentti-hanke Talentin löydät myös Facebookista.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi