Ajankohtaista

SA-kuva 8.1.1940 sotasaalista Raatteen tieltä.
Nov 22

Teemu Keskisarja ja Mika Kulju Suomussalmella 30.11.

Historioitsija Teemu Keskisarja ja kirjailija Mika Kulju esiintyvät Suomussalmella talvisotaa käsittelevässä Raate 2019 -seminaarissa lauantaina 30.11.2019. Molemmat tuntevat Raatteentien ja muutenkin talvisodan tapahtumat hyvin, ja he ovat julkaisseet aihetta käsitteleviä kirjoja.

Karhulanvaaran koululla klo 14 alkavassa seminaarissa Teemu Keskisarjan alustus käsittelee talvisodan ihmisten ihmettä. Historioitsija Mika Kulju puolestaan tuo seminaariin henkilökohtaista kosketuspintaa kulkemalla isoisänsä Heikki Kuljun (1915–1941) jäljillä talvisodan Suomussalmen ja Kuhmon taisteluissa. Korpisodan karu todellisuus käy ilmi kirjeissä, joita Heikki Kulju kirjoitti rintamalta kotiin.

Lisäksi kuullaan tietokirjailija Anna Kortelaisen videoitu kommenttipuheenvuoro sodanaikaisista kotirintaman mielialoista. Kortelainen on ideoinut ja kuratoinut 1.3.2020 saakka Helsingissä esillä olevan HAMn ja Helsingin kaupunginmuseon yhteisnäyttelyn Mieliala – Helsinki 1939‒1945.

Näin näyttelystä kerrotaan HAM Helsingin taidemuseon nettisivulla: ”Syyskuussa 1944 Kallion sydämessä poltettiin salaisen mielialatiedustelun arkistoa. Tuhansia tavallisia suomalaisia oli edellisinä vuosina rekrytoitu raportoimaan mielialoista, huhuista ja toisinajattelusta työpaikoilla, kaupoissa, ruokaloissa, yleisissä saunoissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Tiedot välitettiin sodanjohdolle antamaan kuvaa siviilien mielenmaisemista, jotka vaikuttivat rintamasotilaiden taistelukykyyn. Samana syksynä loput aineistosta haudattiin maahan Mäntyharjussa. Pelastunut osa konservoitiin 50 vuotta myöhemmin Kansallisarkistossa, ja tälle edelleen suljetulle arkistokokonaisuudelle Mieliala-näyttely perustuu.”

Seminaarin juontaa Jan Erola.

Historioitsija Teemu Keskisarja.
Historioitsija Teemu Keskisarja. Kuva: Hanna Weselius.

Ennen seminaarin alkua järjestetään kahvitarjoilu klo 13 alkaen. Tilaisuuden musiikista vastaa Kuhmon puhallinorkesteri. Seminaarin järjestää Suomussalmen kunta.

Raate 2019-tapahtumaviikonlopun muut tapahtumat

Viikonlopun ohjelma alkaa Raatteen Portissa la 30.11. klo 12, jolloin esitetään lokakuussa Pakko Sanoa!-teatterifestivaaleilla ensiesityksensä saanut teos Tässä kaikki. Eero Schroderuksen ja Veikko Seppäsen ulkoilmaesitys on vapaamuotoinen kuvaus talvisodan taisteluista, jossa ääneen pääsevät sekä suomalainen että ukrainalainen sotilas. Teos perustuu osittain Toivo Lesosen kirjaan ja osittain aikalaismuistelmiin ja dokumentteihin. Liput esitykseen maksavat 10 euroa.

Lauantain ohjelma huipentuu klo 17.30 Talvisodan monumentilla Raatteen Portissa järjestettävään juhlahartauteen ja välittömästi sen jälkeen alkavaan Raatteentie 30.11.1939-tapahtumaan, jossa yleisö pääsee tutustumaan taistelualueella valaistuihin polkuihin, entisöityihin poteroihin ja sotilastelttoihin. Tilaisuuden järjestelyistä vastaa Raatteen Portti. Klo 18.30 Raatteentiestä kirjoittanut kirjailija Mika Kulju kertoo talvisodasta Jan Erolan haastattelemana.

Sunnuntaina 1.12. ohjelma jatkuu talvisodan alkamisen muistoksi Ruhtinansalmella klo 10 alkaen järjestettävällä Lempin vaelluksella. Talvella 1939 Arolan emäntä Lempi huomasi venäläisten tulleen rajan yli ja sotilaiden piirittävän naapuritaloa. Lempin vaelluksen reitti mukailee samaa jälkeä jota Lempi kulki paetessaan 30.11.1939. Matkan pituus noin 10km. Vaelluksen osallistumismaksu on 20 euroa (sis. ruoka ja kuljetus). Vaelluksen järjestää Arolan maatila- ja erälomat. Iltapäivällä klo 15 Ruhtinansalmen kylätalolla järjestetään talvisodan alkamisen muistelutilaisuus, jonka järjestää Ruhtinansalmen rintamaveteraanijärjestö.

Koko Raate-tapahtumaviikonlopun ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.suomussalmi.fi/raate2019.

Vuodesta 2013 alkaen järjestetty Raate-tapahtuma on käsitellyt vuosittain historiaamme liittyviä teemoja. Käsittelyssä ovat olleet vuosien varrella mm. ihmiskohtalot, Venäjä-suhteet, sekä sodan henkiset merkitykset yksilölle. Tapahtumassa ei ole keskitytty pelkästään menneiden muisteluun, vaan aiheista on pyritty löytämään näkymiä myös tulevaan. Tänä vuonna tapahtuma muistaa 80 vuotta sitten alkanutta talvisotaa.

Artikkelikuva: SA-kuva, rajattu tästä kuvasta:

SA-kuva 8.1.1940 sotasaalista Raatteen tieltä.
Sotasaaliiksi Raatteen tieltä saatuja suksia. Kuva päivätty 8.1.1940. Kuva SA-kuva.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi