Ajankohtaista

Liekkipatsas
Aug 30

Alvar Aallon suunnitteleman Liekkipatsaan paljastamisesta 60 vuotta

Akateemikko, arkkitehti ja muotoilija Alvar Aallon suunnittelema talvisodan Suomussalmen taistelujen muistomerkki Liekkipatsas paljastettiin 60 vuotta sitten Suomussalmella näyttävin menoin osana talvisodan taistelujen 20-vuotisjuhlaa 30.8.1959.

Suomussalmen talvisodan muistomerkki sai alkunsa torjuntataisteluihin osallistuneiden upseerien aloitteesta, johtohahmonaan jääkärieversti Johan August Mäkiniemi.

Suomussalmen taistelujen muistopatsastoimikunta keräsi varoja muistomerkkiä varten monin tavoin, kuten kansalaiskeräyksellä, lahjoituksilla, talvisodan muistoristi Kainuun Ristin myynnillä ja ohjelmalehden myyntituloilla. Lahjoituksia antoivat mm. Outokumpu Oy, Oulujoki Oy, Kainuun rajavartiosto, Suomussalmen seurakunta, Suomussalmen kunta ja paikalliset maanpuolustusyhdistykset.

Liekkipatsaan muotokieleen ei suunnittelijan oman kertomuksen mukaan liity mitään varsinaista symbolia tai kertovaa aihetta. Tekijä ei ole hakenut vertauskuvallisia tai puolinaturalistisia aiheita, vaan muistomerkin muoto on tekijän mielessä kasvanut suoraan ihmiselämän tragediasta, mutta myös siitä luonnosta ja niistä olosuhteista, joissa ihminen elää.

Isänmaallisen maanpuolustusjuhlan hengessä pidettyyn paljastustilaisuuteen osallistui jopa 5 000 henkilöä, joista 1 500 veteraaneja. Paljastuspäivää edelsi kirkonkylällä pidetty veteraanien veljesilta, jonka ohjelmaan kuului mm. kunniakäynti sankarihaudoilla.

Veteraanit marssivat kirkonkylästä Liekkipatsaan paljastustilaisuuteen Karhulanvaaran kupeeseen, Raatteeseen vievän tien risteykseen. Laitavasemmisto ei ollut mielissään patsashankkeesta, ja reitin varrella marssijat saivatkin kuulla vastalauseita.

Liekkipatsaan kerrotaan olevan ainoa Aallon suunnittelema muistomerkki, mutta Alajärveltä löytyy kaksi Aallon aiemmin suunnittelemaa muistomerkkiä, jotka tosin ovat perinteisempää muistomerkkimuotoilua kuin Liekkipatsas.

Muistomerkki siirtyi Suomussalmen seurakunnalta kunnan hallintaan vuonna 1995.

Suomussalmen kunta ei järjestä erillistä tapahtumaa Liekkipatsaan paljastamisen vuosipäivän kunniaksi. Talvisodan alkamisen 80-vuotispäivää vietetään 29.–30.11.2019 Raate-tapahtuman merkeissä.

 

Lähteitä:

Kauhanen, Jouni. Surunsalmesta tiennäyttäjäksi. Suomussalmi 1945–2005. Suomussalmen kunta 2011.

https://www.suomussalmi.fi/fi/matkailu/nae-ja-koe/muistomerkit-ja-patsaat/liekkipatsas-suomussalmen-taistelujen-paamuistomerkki/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Alvar_Aalto

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi